Akıncı Üssü davası

Akıncı Üssü davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Sanık eski kursiyer Teğmen Eyyüp Ergül savunmasında, Filo Komutanı Mustafa Azimetli'nin üsten ayrılmamaları yönündeki emri üzerine çıkış yapmadığını ve gazino da beklediğini söyledi.

Binbaşı Azimetli'nin akşam sosyal faaliyet ve terörle mücadele harekatı olacağını, kursiyerlere de bu doğrultuda mihmandarlık gibi görevler verileceğini söylediğini anlatan Ergül, telefonların bilgi sızdırılmaması gerektiği belirtilerek toplandığını öne sürdü.

Ergül, daha önce kız arkadaşının evine giderek tanışma yemeği yiyeceklerine yönelik yaptıkları plan üzerine filo komutanına söyleyip izin aldığını ve akşam kız arkadaşının evine gittiğini söyledi.

Eyyüp Ergül, misafirlikteyken televizyonun kapalı olduğunu, ev şehir merkezinden uzak olduğu için uçak seslerini duymadığını iddia ederek, 23.00 civarında buradan Akıncı'daki lojmanlarda bulunan evine hareket ettiğini dile getirdi.

Telefonu gece kapalı olduğu için darbe girişiminden bihaber olduğunu savunan Ergül, komutanının işi bittiğinde filoya dönmesini söylemesi üzerine lojmandaki evinde fazla durmadığını belirtti, filodayken bazı arkadaşlarına yardım etmek amacıyla birkaç silahı depoya kaldırdığını belirtti.

Öğrenci gazinosuna gittiğinde darbe girişimini öğrendiğini anlatan Ergül, sabah olduğunda lojmandaki evine geçtiğini, bu sırada F16'ların piste doğru atış yaptıklarını gördüğünü dile getirdi.

Darbe girişimini desteklemediğini, fırsatını bulduğunda da oradan uzaklaştığını anlatan Ergül, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

- Darbe girişimi radyodan öğrenmiş

Savunma yapan sanık Kadir Bekmez, 2015'ten itibaren kursiyer teğmen olarak Akıncı Üssü'nde bulunduğunu, olay günü de eğitim uçuşu yaptıktan sonra filoya geldiğini anlattı.

Uçuştayken, Filo Komutanı Mustafa Azimetli tarafından akşam saatlerinde terörle mücadele harekatı ve sosyal faaliyet olacağının söylenerek bazı kursiyerlere görev verildiğini öğrendiğini kaydeden Bekmez, Yüzbaşı Oğuz Alper Emrah'ın kendisine içinde silah ve mühimmat olan bir çantayı vererek 141. Filo'ya götürmesini ve mühimmatları şarjörlere basmasını istediğini belirtti.

Bundan sonra kendi birliği olan 143. Filo'ya döndüğünü, kendisine görev verilmediğinden ders çalışmaya devam ettiğini aktaran Bekmez, darbe girişimini radyodan öğrendiğini, sabah saatlerinde de kursiyerlerin evine gidebileceğinin söylenmesi üzerine Eryaman'daki evine gittiğini dile getirdi.

Bekmez, "Darbeden kesinlikle haberim yoktu. Bana vadedilmiş bir şey yoktur. Yurtta sulh konseyinden de haberdar değilim. FETÖ benim için terör örgütüdür. Mahkemenizce tespit edilecek, bu olayda sorumluluğu bulunanlardan şikayetçiyim." sözleriyle mahkemeden tahliye ve beraat talebinde bulundu.

- İzin isteyen personele "hava sıcak" diyerek izin vermemişler

Kursiyer teğmenlerden Sanık Sinan Alvur, darbe girişiminden önce 143. Filo'da görev yaptığını, 14 Temmuz'da eşinin hafta sonu doğum yapacak olmasından ötürü hastaneye götürmek için izin istemesine rağmen Filo Komutanı Azimetli'nin kendisine, "Hava sıcak, pazartesi götür." diyerek izin vermediğini beyan etti.

Alvur, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da eğitim uçuşundan sonra filoya döndüğünde eğitimlerin iptal edildiğini öğrendiğini, filodan ayrıldıktan sonra akşam saatlerinde filoya tekrar çağrıldığını anlattı.

Filoya geldikten sonra Filo Komutanı Azimetli'nin gazinoya geldiğini ve terörle mücadele harekatı yapılacağını söylediğini aktaran sanık Alvur, bazı subayların uçuşa gittiğini ve eski İzmir Çiğli Üs Komutanı Kubilay Selçuk'u da gördüğünü dile getirdi.

Bir süre sonra Üs Komutanı Hakan Evrim'in emriyle bir astsubay tarafından filoya piyade tüfeği gönderildiğini dile getiren sanık Alvur, bundan sonra darbe girişimi olduğunu öğrendiğini iddia etti.

Sanılardan Ali Karabulut'un 2 kişiyi iç nizamiyeye göndereceğini söylemesi üzerine, bunu hamile olan eşinin yanına gitmek için fırsat olarak gördüğünü bildiren Alvur, iç nizamiyeye gittikten sonra bir uzman çavuşun arabasını alarak evine gittiğini söyledi.

Ertesi gün de doğum işleri için eşini hastaneye yatırdığını belirten Alvur, darbe girişiminde bulunmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını savunarak tahliye talebinde bulundu.

Savunma yapan eski kursiyer teğmenlerden Uğur Bozkurt da suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini talep etti.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :