AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (1)-"AB'nin hedef olarak koyduğu sıfır ölümlü kaza bizim de hedefimizdir. Bunun için yeni öğretim yılından itibaren okullar başta olmak üzere ülke çapında trafik güvenliği, can ve mal emniyeti konusunda bir seferberlik b

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "AB'nin hedef olarak koyduğu sıfır ölümlü kaza bizim de hedefimizdir. Bunun için yeni öğretim yılından itibaren okullar başta olmak üzere ülke çapında trafik güvenliği, can ve mal emniyeti konusunda bir seferberlik başlatıyoruz." diye konuştu.

Yıldırım, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Meclis çalışmalarının ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi ve geçmiş Ramazan Bayramını'nı kutladı. Yıldırım, "Nice güzel günlerde, birlik ve dirlik içerisinde nice bayramlara ulaşmayı niyaz ediyorum." dedi.

Toplantıdan önce yakasına bir çiçek takıldığını ve herkesin bu çiçeğin anlamını bilemeyebileceğini ifade eden Yıldırım, "Bundan 21 sene önce, 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa katliamı yaşandı. Bugün kadın kollarımız, kadın kolları başkanımız, Bosna Dostluk Grubu Başkanımız yakamıza taktığı bu çiçekle bir şeyi hatırlatıyorlar: Bu çiçek, Srebrenitsa çiçeği. Boşnak anneleri, Srebrenitsa soykırımı unutulmasın diye el emekleriyle bu çiçekleri hazırlıyor ve her yıl 11 temmuzda insanlık ayıbı bu katliamı bütün dünyaya hatırlatıyorlar." diye konuştu.

Bu çiçeğin soykırım kadar bir emaneti de hatırlattığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"O da Bosna'nın ölümsüz lideri Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç. Ne demişti bilge kral, bu dünyaya, halkına veda etmeden: 'Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın, unutturmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrar edebilir.' Bu söz, bütün Boşnakların kulağında küpe gibidir. O günler tabii ki bir daha yaşanmayacak ama o günleri unutturmamak ve gelecek nesillere de aktarmak bir insanlık görevidir.

Bugün öğleden sonra partimizin kadın milletvekilleri, 81 ilden gelen kadın kolları başkanlarımız ve Boşnak anneleri, soykırım mağdurlarını anmak üzere bir araya gelecekler. Uzak yakın fark etmez. Gönül coğrafyamızda yaşanan her olaya duyarlılığını gösteren, bize Bosna'yı, Srebrenitsa'yı, Boşnak annelerini bir kez daha hatırlatan kadın kollarımıza teşekkür ediyorum. Avrupanın göbeğinde yaşanan, 8 bin 372 şehidin verildiği bu soykırım unutulmayacak, unutturmayacağız. Bütün şehitlerimizle beraber, Bosnayı, Aliya İzetbegoviç, Srebrenitsa şehitlerini de minnetle şükranla anıyoruz.

Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa ve çevresini korumak için görevlendirilen BM güvenlik güçleri ancak ve ancak bu katliama seyirci kaldı. BM, bir insanlık utancına, ayıbına imza attı. Maalesef orada savunmasız insanları korumaları gerekirken onlar bu katliama seyirci kalmayı tercih ettiler ve görevlerinin gereğini yapmadılar. Bu güvenlik güçlerini oluşturan ülkeler bugün dünyaya medeniyet dersi vermeye çalışan batılı dostlarımızdır. Onlar bölgede, Türkiye'de, terörle mücadeleye laf yetiştireceklerine, teröristlerin daha fazla insanlık dramı yaşatması için yasalarımızı değiştirme öğüdü vereceklerine, Avrupanın göbeğindeki bu insanlık suçuna karşı neden duyarsız kaldılar, neden gereğini yapmadılar, önce bunun hesabını versinler.

Srebrenitsa'da yaşanan hadise 2. Dünya savaşından sonra bölgede görülen en büyük insanlık dramıdır. Bosnalı kardeşlerimizin acılarını bir kez daha paylaşıyor ve Srebrenitsa şehitlerine Allah'tan rahmet diliyoruz. Bunları hatırlayacağız. Çünkü dün Bosna'da yaşanan acılar bugün Suriye'de, Ortadoğu'da ve dünyanın değişik coğrafyalarında yaşanmaya devam ediyor. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere biz nasıl 21 yıl önce mazlum Bosna halkının yanındaysak şimdi de mazlum Suriye halkının yanındayız. İç savaştan canını kurtarmak için yurdunu terk eden milyonlarca göçmeni bağrımıza bastık, kardeş yaptık."


-"İnsana, eğitime daha çok yatırım yapacağız"


Bayramların sevinç, mutluluk, hasret giderme günleri olmasına rağmen bu bayram da trafikte acıların yaşanmaya devam edildiğini kaydeden Yıldırım, "Biz yolları yaptık. Görevimiz, yolları yapmak, vatandaşımızın, sürücülerimizin hayatını kolaylaştırmak, güvenliğini artırmak. Ancak ondan sonrası sürücülere, vatandaşlarımıza düşüyor. Zira yolların kralı olmaz yolların kuralı olur diye sürekli söylüyoruz." dedi.

"Demek ki her şey insanla başlıyor insanla bitiyor. İnsana, eğitime daha çok yatırım yapacağız." ifadesini kullanan Yıldırım, kazalarda insan kusuru hala çok yüksek olmasına rağmen yollardan kaynaklanan kusurun, istatistiklere bile girmediğini kaydetti. Çünkü her tarafın bölünmüş yollarla donatıldığını belirten Yıldırım, şunları dile getirdi:

"Yolları böldük, hayatları, canları birleştirdik; yolları böldük, milleti birleştirdik; yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Her ne kadar trafikteki araç sayısı 2 katın üzerine çıksa da yolculuklar yüzde yüz artsa da trafik kazalarında sayı artmasına rağmen ölümlü kazalarda azalma devam ediyor. Ancak bütün bunlara rağmen henüz istediğimiz düzeyde değil. Daha az olması lazım. Hatta AB'nin hedef olarak koyduğu sıfır ölümlü kaza bizim de hedefimizdir. Bunun için yeni öğretim yılından itibaren okullar başta olmak üzere ülke çapında trafik güvenliği, can ve mal emniyeti konusunda bir seferberlik başlatıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde toplumda farkındalığın oluşturulması, trafikte insan hatasının en az düzeye çekilmesi için başlatacağımız bu çalışma, ümit ediyorum ki ölümlü kazaların daha da azalması için çok büyük katkı sağlayacaktır."

Bayramda meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlere ve Giresun'daki talihsiz helikopter kazası sonucu şehit olanlara; Ordu, Giresun ve Rize'de yaşanan sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yararlılara acil şifalar dileyen Yıldırım, selin yol açtığı zararın tespit çalışmalarının devam ettiğini, vatandaşların zararının mutlaka karşılanacağını kaydetti. Yıldırım, "Giden insan geri gelmez ama giden mal daha güzel şekilde yerine gelir. Milletimiz müsterih olsun." dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :