AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (3)- "Almanya'nın geçtiğimiz hafta, 15 Temmuz darbe girişimine dahli bulunan askerlere sığınma izni vermesi, ilişkilerimizin tekrar gerilmesi için önemli bir gelişme olmuştur. Almanya artık bir şeye karar vermek durumund

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Almanya'nın geçtiğimiz hafta, 15 Temmuz darbe girişimine dahli bulunan askerlere sığınma izni vermesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden gerilmesine neden olduğunu belirterek, "Almanya artık bir şeye karar vermek durumundadır, eğer Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor ise o zaman yönünü bölücülere, FETÖ'cülere değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne dönmek zorundadır." dedi.

Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 16 Nisan halk oylaması öncesinde yaşanan olaylar nedeniyle gerildiğini, tansiyonun düşürülmesi için her iki taraftan referandum sonrası yapıcı, olumlu mesajların verildiğini belirtti.

Ancak Almanya'nın geçtiğimiz hafta 15 Temmuz darbe girişiminde dahli bulunan ve yurt dışına kaçan ya da yurt dışında olan askerlere sığınma izni vermesinin, iltica hakkı vermesinin bu noktada ilişikilerin tekrar gerilmesi için önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Yıldırım, "Almanya artık bir şeye karar vermek durumundadır, eğer Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyorsa, Türkiye ile tarihten gelen dostluk bağlarını daha da kuvvetlendirmek istiyorsa o zaman yönünü bölücülere, FETÖ'cülere değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne dönmek zorundadır." diye konuştu.

- "Türkiye, dünyanın ilgi odağı olmaya devam ediyor"

Başbakan Yıldırım, İngiltere'de uluslararası medya temsilcileriyle bir araya geldiklerini anımsatarak, Türkiye'nin küresel vizyonu çerçevesinde bölgesel ve uluslararası konulara bakış açısını, hassasiyetleri tüm ayrıntılarıyla anlatma fırsatı bulduklarını belirtti.

Yıldırım, "Ekonomik anlamda da ülkemizin potansiyelinin hala diri ve birçok ülkenin ilerisinde olduğunu muhataplarımızla paylaştık." dedi.

İngiltere'deki Türk toplumu ve yükseköğrenim gören gençlerle de toplantı yaptıklarını anlatan Yıldırım, Türkiye-İngiltere ile Türkiye-Batı arasındaki konuları ele aldıklarını, vatandaşların ve öğrencilerin sorunlarını, önerilerini dinleme fırsatı bulduklarını bildirdi.

Türkiye'nin hem bölgesel hem de küresel ölçekte önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

"Kalkınan, büyüyen ekonomisiyle, genç insan kaynağıyla, yatırım potansiyeli ve günden güne çıtası yükselen ekonomisiyle Türkiye, dünyanın ilgi odağı olmaya devam ediyor. Özellikle 16 Nisan'da gerçekleştirilen referandum sonrasında devletin milletiyle el ele devam ettiği bu kutlu yürüyüş şu an tüm ülkelerce merakla izleniyor. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da açılışını yaptığımız 13. Uluslararası Savunma Fuarı adeta bu söylediklerimizin bir ispatı niteliğindeydi. 15 yıl önce savunma alanında dışa bağımlılığı yüzde 80'ler seviyesindeyken, bugün bu oran yüzde 40'ın altına inmiştir. Savunma sektörümüzün cirosu her yıl artarak, 10 yıl içerisinde 1 milyar liradan 20 milyarın üzerine çıkmıştır. 2002'de savunma ürünleri ihracatı sadece 250 milyon dolarken bugün 2 milyar dolara erişmiş bulunuyor. Ar-Ge harcamalarına ayırdığımız pay da yıldan yıla artmaya devam ediyor. 15 yıl öncesi 1,8 milyar olan araştırma geliştirme bütçemiz şimdi 20 milyara ulaşmış durumdadır. Ar-Ge faaliyetinde doğrudan çalışan kişi sayısı 29 binden 123 bin seviyesine çıkmıştır. Bu yıl tam 460 proje üzerinde çalışıyoruz. Bunların toplam bütçe değeri ise 123 milyar liradır. Savunma sanayinde yerlileşme ve millileşme en önemli önceliğimizdir."

- "Bölücü terör örgütü günden güne eriyor"

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin hem savunma hem de caydırıcılık alanında günden güne kendine yeterli ülke haline geldiğini, hayal ettikleri Türkiye'nin bu olduğunu ifade etti.

Katma değerli yüksek ürünler ve teknoloji üreten güçlü bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"Milli savunma sanayinden aldığımız güçle terör belasının da üstüne büyük bir kararlılıkla gidiyoruz. Kış aylarında darbe üstüne darbe vurduğumuz bölücü terör örgütleri, İHA ve SİHA'larla çok büyük zayiatlar görüyor. Eş zamanlı olarak şehir yapılanmalarını da başarılı operasyonlarla çökertiyoruz. Bunun yanı sıra bölge insanıyla geliştirdiğimiz kardeşlik köprülerine her gün bir yenisini daha ekliyoruz. Bölücü terör örgütü günden güne eriyor ve hatta insan kaynağı bulmakta büyük güçlük çekiyor. Telsiz konuşmalarından bölücü terör örgütüne katılma oranlarının neredeyse sıfıra indiğini öğreniyoruz."

"Öte yandan FETÖ ile müdahaleye de taviz vermeden, rehavete düşmeden devam ediyoruz." diyen Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Devletin ve milletin içerisine habis bir ur gibi yerleşen bu terör örgütünü hukuk içerisinde temizliyor, bu konudaki tüm uygulamaları titizlikle yürütüyor, gereken düzeltmeleri de yapıyoruz. Bugüne kadar itirazları değerlendirilip iade edilenlerin sayısı 20 binin üzerindedir. 685 sayılı kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşleri İnceleme Komisyonu'nun üyeleri de belirlenmiş olup göreve başlayacaktır. Böylece itirazlar artık tek bir kuruma değil, adeta bir mahkeme gibi çalışacak bu merkeze yapılacak, burada karara bağlanacak. Bu düzenlemeyle müracaatları haklı görünenlerin hakları iade edilecek. Haklı görülmeyenler için ise yargı yolu açılmış olacaktır."

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler