Afrikalı öğrenciler ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kurmak istiyor

Afrikalı öğrenciler ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kurmak istiyor

SASAM Başkanı Erdem:- "ABD, Çin, Japonya, İsrail hatta Malezya, Afrika'da önemli yatırımlar için koşturuyor. Türkiye de bunlardan biri olmanın altyapısını oluşturmaya çalışıyor. AA'nın bu anlamda yaptığı tanıtımlar, Türkiye'deki bu bilgi birikimine büyük

ANKARA (AA) - FATİH ÇAKMAK - Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Başkanı Süleyman Erdem, ekonomik anlamda Afrika ülkelerinin çok büyük atılım yaptığını belirterek "ABD, Çin, Japonya, İsrail hatta Malezya, Afrika'da önemli yatırımlar için koşturuyor. Türkiye de bunlardan biri olmanın altyapısını oluşturmaya çalışıyor. AA'nın bu anlamda yaptığı tanıtımlar, Türkiye'deki bu bilgi birikimine büyük katkı sağlayacak, takdire şayan bir proje, 'Yükselen Afrika' başlıklı haberler." dedi.

Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SASAM'ın bazı akademisyen ve bürokratların gönüllü katkı verdiği bir düşünce merkezi olduğunu belirterek "2. Afrikalı Öğrenciler Buluşması" etkinliğinde burslu olarak Türkiye'de eğitim gören Afrikalı öğrencilerin yaşadıkları sorunları ve yetkili makamlardan beklentilerini raporlaştırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle daha iyi ilişkiler geliştirme politikası olduğunu, bu kapsamda açılımlar yapıldığını ifade eden Erdem, Türkiye'nin Afrika'da en fazla büyükelçiliği olan ülkelerden olmasının, TİKA gibi kurumların özellikle Afrika'ya yönelik yatırımlarının kıtaya verilen önemin göstergesi olduğuna işaret etti.

Düşünce merkezi olarak Türkiye'nin Afrika'ya açılımında stratejik anlamda katkı sağlamak için birtakım faaliyetlere giriştiklerini belirten Erdem, "Türkiye'de devlet bursuyla devletimizin yatırımlarıyla eğitim alan Afrikalı öğrencilerin ülkeye daha fazla uyum sağlamaları, hem kendi ülkeleriyle ilgili hem Afrika geneliyle ilgili hem de özellikle çalıştıkları alanlarla da ilgili Türkiye'ye daha fazla birikim bırakmaları için bir strateji geliştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Bu kapsamda Afrikalı öğrencileri bir araya getirerek öncelikle ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını tespit etmeye çalıştıklarını aktaran Erdem, "Bunun için iki çalıştay yaptık. Çalıştaylarda öğrencilerle yaşadıkları sorunlar, çözüm önerileri ve Türkiye'ye kendilerinin nasıl katkı sağlayabileceklerine ilişkin istişarelerde bulunduk, bununla ilgili bir rapor hazırlanmak üzere. Raporumuzu Yurtdışı Türkler Başkanlığı'na, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ve YÖK'e göndereceğiz." diye konuştu.

- "Afrika'nın doğru tanıtılması için çok başarılı bir çalışma"

AA'nın "Yükselen Afrika" başlıklı haberleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdem, Afrika'nın doğru tanıtılması için çok başarılı bir çalışma yapıldığını dile getirdi. Erdem, şöyle devam etti:

"Afrika çok stratejik bir kıta haline geldi, 54 ülke var Afrika'da. Stratejik anlamı özellikle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ortaya çıkıyor. Türkiye 2013 yılında BMGK'de üye olmak için Afrikalı ülkelerin desteğini aldı, 54 ülkeden 52'sinin desteğini alarak BMGK'ya geçici üye olarak girdi ama ondan iki yıl sonraki seçimde Afrikalı ülkelerden sadece 10'u bize destek verdi ve biz giremedik. Afrikalı ülkeler, Yeni Zelanda'yı önerdikleri için bu ülke seçildi. Afrikalı ülkelerin uluslararası ilişkilerde önemli etkileri var. Ekonomik anlamda da Afrikalı ülkelerin çok büyük önemleri var. ABD, Çin, Japonya, İsrail hatta Malezya dahi Afrika'da önemli yatırımlar için koşturuyor. Türkiye de bunlardan biri olmanın altyapısını oluşturmaya çalışıyor. AA'nın bu anlamda yaptığı tanıtımlar, Türkiye'deki bu bilgi birikimine büyük katkı sağlayacak, takdire şayan bir proje, 'Yükselen Afrika' başlıklı haberler."

- "Türkiye'ye katkı sunamıyoruz"

Afrikalı öğrencilerin Türkiye'den beklentileriyle ilgili de Erdem, "Afrika'nın eski Afrika olmadığını, ülkelerinin ekonomik anlamda büyük bir atılım gerçekleştirdiklerini, Türkiye'nin bunun farkına varması gerektiğini düşünüyorlar." dedi.

Türkiye'nin devlet bursuyla eğitim verdiği Afrikalı öğrencilerden yeterince istifade edemediğini öne süren Erdem, Afrikalı öğrencilerin talepleriyle ilgili şunları söyledi:

"Türkiye'de Afrika'yı çok iyi tanıyan yetişmiş bir bürokrat veya akademisyen olmadığını, buraya gelen öğrencilerin aslında bu açığı giderebileceğini ama kendilerine bu anlamda imkan tanınmadığını, çalışma imkanının verilmediğini söylüyorlar. Bir öğrenci şunu söyledi: 'Avrupa Birliği'nde yüksek lisans, doktora eğitimi sonrasında 6 ay çalışma izni veriliyor ve deniyorlar. Türkiye'de böyle bir imkan yok. Mezun oldunuz, artık eğitiminiz bitti hemen ülkenize dönün' gibi bir muamele gördüklerini, 'Biz Türkiye'ye borçluyuz, bizi getirdi eğitim verdi, yatırım yaptı ama biz bunun karşılığını ödeyemiyoruz. Türkiye'ye katkı sunamıyoruz.' diyorlar. Türkiye ile kendi ülkeleri arısında gönül köprüleri kurmak istiyorlar. Bu imkanlarla ilgili bazı ufak tefek sorunlar var, bu sorunlar da dile getirildiği takdirde çözülemeyecek şeyler değil, bu anlamda biz SASAM olarak katkı sunmaya çalışıyoruz."

ODTÜ'de uluslararası ilişkiler ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarında iki ayrı yüksek lisans eğitimi alan Afrikalı İsrail Nadera, Türkiye'deki bu eğitimleri yüksek kalitede bulduğu için buraya geldiğini söyledi.

Kenya Meclisi'nde çalışırken Türkiye'nin burs verdiğini öğrendiğini, orada Türkiye'den görevlilerin mülakat yaptığını ve kazanarak Türkiye'ye yüksek lisans eğitimi için geldiğini anlatan Nadera, "Türkiye'de üniversitede akademisyenlik yapmak istiyorum. Bu düşünce merkezine bir arkadaşımla geldik. Bu merkez, Afrika ve Türk vatandaşlar için önemli, Afrikalı öğrencilerin Türkiye'den ülkelerine döndüğü zaman ülkeler arasında kuracağı ilişkiler için önemli, problemlerin çözümü için çalışmalar önemli." diye konuştu.

- "Afrika ile ilgili medya ve okul kitaplarında güzel şeyler paylaşılırsa iyi olur"

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nden bu sene mezun olacağını belirten Kamerunlu Amedo Betko, "Türkiye güzel bir ülke, diyorsak bu halkın çalışmalarıyla oluyor. Bizim ülkemizin de güzel ve gelişmiş bir ülke olarak görülmesi için geri dönüp çalışmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye'de inanç, din ve düşünce özgürlüğü bulunduğunu, yabancı öğrencilerin eğitimi için iyi ülke olduğunu ifade eden Betko, düşünce merkezinin çalışmalarını olumlu karşıladığını, problemleri hakkında konuştuklarını, taleplerinin ilgili makamlara ulaştırıldığı zaman çözümleri olacağını ifade etti.

Türkiye'deki Afrika imajının iyileştirilmesi gerektiğini savunan Betko, akademisyenlerde bile kötü Afrika imajının olduğunu söyledi. Betko, "Türkiye'de Afrikayla ilgili sadece açlık ve sömürgecilik değil, -medyada ya da okullarda bu şekilde ele alındığını görüyorum- Afrika'yla ilgili medya ve okul kitaplarında güzel şeyler paylaşılırsa iyi olur." dedi.

Betko, AA'nın "Yükselen Afrika" haberlerinin Afrika'nın Türkiye'deki imajının düzelmesi için önemli katkı yapacağına işaret ederek diğer medya ve STK'lardan da benzer çalışmalar beklediklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler