"Afrikalı göçmenlerin çoğu Avrupa'ya değil Afrika ülkelerine gidiyor"

"Afrikalı göçmenlerin çoğu Avrupa'ya değil Afrika ülkelerine gidiyor"

BM Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Arbour:- "Göçmenlerin kökenleri ve gittikleri yerlerle ilgili çok fazla ön yargı var, gerçek ise çok farklı. Afrika kökenli göçmenlerin büyük bir kısmı Avrupa'ya değil yine başka bir Afrika ülkesine gidiyor"

ADDİS ABABA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Louise Arbour, kamuoyunda göçmenlerle ilgili çok fazla ön yargının olduğunu belirterek, Afrika kökenli göçmenlerin büyük çoğunluğunun Avrupa'ya değil yine başka bir Afrika ülkesine gittiğini söyledi.

Arbour, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen "Emniyetli, Sistemli ve Düzenli Göç için Küresel İlkeler Sözleşmesi Afrika Bölge Toplantısı sonrası gazetecilerle bir araya geldi.

BM üyesi devletlerin göçmenlik konusunda ana ilkeler üzerinde buluşması, göçmen haklarının korunması ve yasa dışı göçün önlenmesi için hayata geçirilmesi düşünülen "Küresel İlkeler Sözleşmesi" hakkında bilgi veren Arbour, çalışmanın uygulamaya girmesi halinde dünya üzerinde göçün belli bir standarda oturtularak daha güvenli ve sistematik bir işleyişe sahip olacağını kaydetti.

Küresel bir anlaşmanın hem işsizliğin yüksek olduğu ülkelere hem de iş gücüne ihtiyaç duyan ülkelere kazanç sağlayacağını belirten Arbour, "Eğer bu insanlar yasal koşullar altında göç ederlerse, herşey daha yönetilebilir olacak." dedi.

Arbour, dünya genelinde yaklaşık 250 milyon göçmen olduğunu hatırlatarak, tüm ülkelerin bu konuyu masaya yatırarak ortak bir paydada buluşmasını amaçladıklarını belirtti.

Göç konusunda her ülkede itici ve çekici faktörlerin olduğunun altını çizen Arbour, "Çatışma, iklim değişikliği, ekonomi, ailesel konular itici faktörlerin, ekonomi ise çekici faktörlerin başında geliyor." diye konuştu.

Göçmenlerin kökenleri ve gittikleri yerlerle ilgili çok fazla kalıp yargıların olduğunu dile getiren Arbour, gerçeğin ise çok farklı olduğunu belirterek, "Afrika kökenli göçmenlerin büyük bir kısmı Avrupa'ya değil yine başka bir Afrika ülkesine gidiyor. " ifadelerini kullandı.

Arbour, Afrika'daki herhangi bir ülkeden yola çıkan ve başka bir Afrika ülkesine giden göçmenlerin dünya üzerindeki Afrika kökenli göçmenlerin yüzde 52'sini oluşturduğu bilgisini paylaştı.

BM'nin, çalışmalarını Nisan 2017'de başlattığı göç üzerine küresel ilkeler sözleşmesinin, 2018 yılında BM Genel Kurulu tarafından benimsenmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :