Afrika'da teröre karşı reggae şarkıları

Afrika'da teröre karşı reggae şarkıları

Jamaika'da 1960'lı yılların sonunda ortaya çıkan ve ritimleriyle kendini diğer müzik türlerinden ayırt eden reggae, Afrikalıların duygularına tercüman olmaya devam ediyor- Kongolu tarih bilimci M'Bokolo:- "Eskiden barış ve birlik oluşturmak adına şarkı sö

ABİDJAN (AA) - Afrika'da reggae müziği, aşk, barış ve inanç gibi temaların yanı sıra terörle mücadele gibi kıtanın son dönemde karşılaştığı önemli sorunları dile getirmek için kullanılıyor.

Jamaika'da 1960'lı yılların sonunda ortaya çıkan ve ritimleriyle diğer müzik türlerinden ayırt edilen reggae, dünya çapında özellikle de Afrika asıllı müzikseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Reggae denildiğinde akla ilk olarak rastalı saçlarıyla Jamaikalı şarkıcı Bob Marley ve Fildişi Sahilli Alpha Blondy gelse de yeni nesilde de kalabalık kitlelere hitap eden isimler bulunuyor.

Geçmişte ustaları çoğunlukla inanç, aşk, barış, eşitsizlik gibi temalara yer verirken yeni nesil Afrikalı sanatçılar ise bugün reggaeyi kalkışma, uzlaşma ve terörle mücadele gibi temalara dikkat çekmek için kullanıyor.

- "Günümüzdeki şarkılar farkındalığa çağırmak için yazılıyor"

Kongolu tarih bilimci Elikia M'Bokolo, AA muhabirine değerlendirmesinde, reggae sanatçılarının 60'lı yıllarda ince ve güzel sözleri, ruhu okşayan ve canlandıran müziklerle birleştirmeye çalıştığını söyledi.

M'Bokolo, "Eskiden barış ve birlik oluşturmak adına şarkı sözleri yazılırdı ancak günümüzdeki şarkılar sorunlara karşı toplumu farkındalığa çağırmak için yazılıyor. Örneğin Afrikalılar şarkı söylediğinde bağımsız finansman ve üstün olmaya çalışan eski sömürge ülkelerine vurgu yapıyor." ifadelerini kullandı.

- Reggae sözleri, ülkelerin sorunlarına göre şekilleniyor

Mali'de reggae festivallerinin düzenlenmesinden sorumlu Sista Mam da şarkılarda özellikle terörle ve ülkedeki silahlı gruplarla mücadeleye sık sık vurgu yapıldığını anlattı.

Ülkedeki sanatçıların yaşanan sorunlara rağmen şarkı söylemekten vazgeçmediğini dile getiren Mam, "İletilen mesaj çok açık; barış olmadan hayat olmaz. Aşk, dayanışma ve Afrika'nın birliğinden bahsedebilmek için etkileyici kelimeler kullanmak şart. Reggae sanatçıları tam da bunu yapıyor." dedi.

Fildişi Sahilli sanatçı Tina Mi, ülkesindeki reggae sanatçılarının, 2010-2011'de seçim sonrası yaşanan ve 3 binden fazla kişinin ölümüne neden olan siyasi krizin yaralarını sarmak amacıyla ulusal uzlaşıyı destekleyen sözler yazdıklarını kaydetti.

Mi, şarkıların ayrıca yoksulluğa ve kızların okula gönderilmemesine karşı verilen mücadeleyi destekleyecek nitelikte olduğunu da belirtti.

Etiyopya'da yaşayan Jamaikalı tarih ve müzik bilimci Desta Meghoo ise Etiyopya'daki reggae şarkılarının çoğunun kefaret ödeme ve Rastafaryanizm için söylendiğini ifade etti.

Rastafaryanizm, Etiyopya'nın son imparatoru Haile Selassie'yi Tanrı'nın dünyadaki yansıması olarak gören, bu dine bağlı ortaya çıkmış inanış ve düşünce biçimidir.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler