ABD'nin yaptırımlarına Kuzey Kore'den tepki

ABD'nin yaptırımlarına Kuzey Kore'den tepki

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı, ABD'nin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin kararlılığının ancak bu ülkeye yönelik yaptırımlarını kaldırması halinde görüleceğini savundu- ABD yönetiminin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Bi

ANKARA/SEUL (AA) - Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, ABD'nin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin kararlılığının ancak bu ülkeye yönelik yaptırımlarını kaldırması halinde görüleceğini savundu.

Yonhap ajansının haberine göre, Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'da yayımlanan yorum yazısında, "sadece Kuzey Kore'deki değil tüm Kore Yarımadası'ndaki nükleer silahların çekilmesine ilişkin anlaşmalarına rağmen ABD Kuzey'e yönelik nükleer tehditlerini azaltmak için hiçbir şey yapmasa da Pyongyang'ın, nükleersizleşme konusunda somut adımlar attığı" belirtildi.

Ancak Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların kaldırması halinde, bunun bir "mihenk taşı" olarak ABD'nin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin kararlılığını ortaya koyacağına işaret edilen yazıda, "ABD, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasının tam manasını anlamalı ve özellikle coğrafyayı doğru şekilde incelemeli." ifadesi kullanıldı.

Washington'ın, Singapur'da üzerinde anlaşmaya varılan konularda hedef şaşırtmakla suçlandığı yazıya şöyle devam edildi:

"Kore Yarımadası hakkında konuştuğumuzda bu, hem bizim topraklarımızı hem de ABD'nin nükleer silahlar da dahil olmak üzere istilacı güçlerini yerleştirdiği tüm bölgeyi içeriyordu. Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması dediğimizde bu, sadece Güney ve Kuzey'den değil aynı zamanda Kore Yarımadası'na komşu olan bölgelerden de tüm nükleer tehdit kaynaklarının ortadan kaldırılması anlamına geliyor."

Yazıda, Kuzey Kore'nin, "ABD'den ülkeye yönelik düşmanca tutumuna son vermesini ve haksız yaptırımları kaldırmasını istediği" aktarıldı.

ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Kuzey Kore Devlet Güvenliği Bakanı Jong Kyong Thaek, Kore İşçi Partisi Teşkilat ve İdare Departmanı Direktörü Choe Ryong Hae ile partinin Propaganda ve Ajitasyon Departmanı Direktörü Pak Kwang Ho'nun yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.

Kuzey Kore, hafta sonu, ABD Hazine Bakanlığının insan hakları ihlalleri ve sansür gerekçesiyle üç üst düzey Kuzey Koreli yetkiliyi yaptırım listesine almasına sert tepki göstermiş ve ABD'nin son yaptırımlarının, "Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması hedefinin önünü sonsuza kadar kapatabileceği" belirtilmişti.

Açıklamada, nükleer programından vazgeçmesi için yaptırım baskısını artırmayı ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un rejimini insan hakları ihlalleriyle suçlamayı sürdürmeleri halinde Amerikalı yetkililerin "yanlış hesaplarının" kurbanı olacağı vurgulanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 12 Haziran'da Singapur'da bir araya gelmiş, zirvenin ardından iki lider Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Son dönemde taraflar arasında nükleer silahsızlanmaya ilişkin görüşmeler durma noktasına gelirken, ABD Başkanı Trump Kuzey Kore lideri Kim ile ocak veya şubat ayında görüşebileceklerini açıklamıştı.

- Stephen Biegun'dan Panmunjom ateşkes köyüne ziyaret

ABD yönetiminin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, Kuzey Kore sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünü ziyaret etti.

ABD'nin Seul Büyükelçiğinden, Biegun'un, gün boyu sürecek ziyaretinin ayrıntılarıyla ilgili bilgi paylaşılmadı.

Diplomatik kaynaklar, Stephen Biegun'un, Panmunjom'daki Ortak Güvenlik Alanı'na (JSA) ziyareti sırasında Kuzey Koreli yetkililerle bir araya gelmesinin beklenmediğini kaydetti.

Güney Kore'yi ziyaret eden Biegun, dün, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun kendisine, ABD'nin Kuzey Kore'ye sağlanan insani yardım politikasının gözden geçirilmesi talimatı verdiğini söylemişti.

Kuzey Kore'de faaliyet gösteren birçok örgütün, bazen Kore halkına sağlanan meşru insani yardımın dağıtılmasını engelleyen katı uluslararası yaptırımlardan endişe ettiğinin farkına vardığını belirten Biegun, gelecek yılın başında ABD yönetiminin bu durumun nasıl iyileştirilebileceğini ele almak üzere Amerikalı yardım kuruluşlarıyla bir araya geleceğini kaydetmişti.

Güney Kore, Kuzey Kore ve Birleşmiş Milletler (BM) gücünün, ekim sonunda JSA'nın silahsızlandırma sürecini tamamladığı bildirilmişti.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore ve BM komutası ile Koreler arasında gerilimi azaltma, istenmeyen çatışmaları önleme ve ortak güveni inşa etme amacıyla varılan mutabakat çerçevesinde DMZ'de Ortak Güvenlik Alanı'ndaki nöbet noktalarını, silahlı askerleri ve ateşli silahları geri çekme çalışmasının sona erdiğini açıklamıştı.


Kaynak:Haber Kaynağı