ABD ile Rusya'nın Suriye'de ateşkes konusunda anlaşması

ABD ile Rusya'nın Suriye'de ateşkes konusunda anlaşması

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson:- "ABD ile Rusya’nın Suriye’de çatışmaların sonlandırılmasını ve insani erişimi yeniden tesise yönelik anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum"- "Suriye çatışmasının bütün taraflarını ve onlar üzerinde etkiye sahip ülkeler

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ABD ile Rusya, Suriye konusunda vardığı anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'de basın toplantısıyla duyurduğu Suriye anlaşmasıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yayımlayan Johnson, "ABD ile Rusya’nın Suriye’de çatışmaların sonlandırılmasını ve insani erişimi yeniden tesise yönelik anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum." ifadelerini kullandı.

Johnson, şunları kaydetti:

"Yıllarca Esed rejiminin sivilleri ve ılımlı grupları ayrım yapmadan hedef aldığını gördük ve sadece kuşatmalar ile açlığa bizi götüren tutulmamış sözler duyduk. Suriye çatışmasının bütün taraflarını ve onlar üzerinde etkiye sahip ülkeleri, şiddetin sona ermesi ve kuşatmaların kalkması için gerekeni yapmaya çağıyorum. Özellikle de Şam’daki rejimin sorumluluklarını yerine getirmesi hayati önem taşıyor ve Rusya’yı bunun gerçekleşmesi için bütün nüfuzunu kullanmaya çağırıyorum. Sadece yaptıklarıyla değerlendirilecekler."

Varılan anlaşmanın Suriye’de, özellikle de Halep’te halkın ihtiyaç duyduğu yardımın akışını temin edeceğini umduğunu belirten Johnson, bunun Cenevre Bildirgesi temelinde inandırıcı bir siyasi süreç için gerekli alanı da yaratması umudunu dile getirdi.

"Suriye ancak siyasi bir geçiş ile çifte belaları olan Esed ve terörden kurtulabilir.” ifadesini kullanan Johnson, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) bu hafta Londra’da açıkladığı yeni vizyona Esed rejiminin "bombalarla, toplarla ve kuşatmalarla değil, kendisine ait ikna edici fikirlerle yanıt vermesi gerektiğini" kaydetti.

Johnson, Kerry’ye anlaşmaya giden süreçteki gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

ABD ile Rusya, Suriye'de çatışmaların durdurulması amacıyla ülke genelinde ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmaya varmıştı.

MYK da geçen çarşamba günü Londra'da Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili yeni vizyonu açıklamıştı. Üç aşamalı vizyonla, rejim ile muhalefet arasında 6 aylık müzakere süreci ve bir buçuk yıllık siyasi geçiş süreci yürütüleceği, ayrıca ulusal diyalog ile anayasal süreçlerin sağlanmaya çalışılacağı duyurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :