AB İlerleme Raporu

AB İlerleme Raporu

İKV Başkanı Zeytinoğlu:- "Türkiye'nin katılım müzakerelerinin durağanlaşması nedeniyle ilerleme raporları uzunca bir süredir asıl amacı olması gereken Türkiye'yi AB'ye yakınlaştırma amacına hizmet etmiyor"

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin durağanlaşması nedeniyle ilerleme raporlarının uzunca bir süredir asıl amacı olması gereken Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlaştırma amacına hizmet etmediğini bildirdi.

Zeytinoğlu, AB Komisyonu'nun hazırladığı ve bugün yayımlanan İlerleme Raporu'na ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin olağanüstü hal rejimi içinde bulunduğu bir dönemde yayınlanan raporun oldukça eleştirel olduğunu belirtti.

Raporun 1998 yılından beri hazırlanan 19'uncu rapor olduğunu hatırlatan Zeytinoğlu, "Türkiye'nin katılım müzakerelerinin durağanlaşması nedeniyle ilerleme raporları uzunca bir süredir asıl amacı olması gereken Türkiye'yi AB'ye yakınlaştırma amacına hizmet etmiyor." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, AB çıpasına olan ihtiyacın devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İhracatımızın yüzde 44,5'ini yaptığımız, doğrudan yabancı yatırımların yüzde 73'ünün kaynaklandığı ve hukuk sistemimiz, norm ve standartlar açısından model oluşturan AB, yaşadığımız ikili sorunlara ve AB'nin iç krizlerine rağmen önemini korumaktadır. Türkiye için AB kriterleri ve AB değerleri, reformlar için çıpa olma özelliğini korumalı. AB öyle istediği için değil, halkımızın iyiliğine olduğu için böyle olması gerektiğini söylüyoruz. Kopenhag kriterleri Türk halkının yaşam kalitesini yükseltecek ve Türkiye'nin her anlamda lig atlamasını sağlayacak ipuçlarını içeriyor. Bu yüzden dikkate alınması gerekiyor. AB müzakere sürecinin yanında Gümrük Birliği'nin güncellenmesi süreci de Türkiye'nin AB iç pazarına dahil olarak sanayi, hizmetler ve tarım sektörlerini geliştirmesi, ticaretini artırarak küresel değer zincirlerinde üst sıralara yükselmesini ve milli gelirin artmasını sağlayacak. Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu bu zor dönemde terörle mücadelesine AB'nin destek vermesi ve sorunların çözümünde AB norm ve değerlerinin dikkate alınması büyük önem taşıyor.

Türkiye'nin gerek Suriye ve Irak'taki savaş gerekse terör tehdidi sebebiyle zor bir dönemden geçtiği bugünlerde AB ile ilişkileri her zamankinden daha fazla önem taşıyor. AB'de bazı çevrelerin müzakere sürecinin askıya alınması çağrıları, Türkiye'yi bu zor dönemde yalnız bırakmaya yönelik. Bunun tam tersine asıl böyle zor günlerde Türkiye ve AB ilişkilerinin güçlendirilmesine ihtiyaç var. Avrupalı dostlarımız unutmamalı ki Türkiye terör, radikalizm, yasa dışı göç gibi tehditlerin AB'ye sirayet etmesini uyguladığı aktif politikalarla engelleyerek Avrupa'nın güvenliği açısından kritik bir rol oynuyor. Bu bağlamda, müzakere sürecindeki tıkanıklığın aşılması, katılım hedefinin teyit edilmesi ve karşılıklı iş birliği ve iletişimin güçlendirilmesi AB'nin Türkiye'deki gidişatı olumlu olarak etkilemesine yol açabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :