8. Türkiye Enerji Zirvesi

8. Türkiye Enerji Zirvesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez:- "Elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta verimli ürünlere geçenler geçen sene en az 210 liralık bir kazanç sağlamışlar. Bunun yanında enflasyonun etkisini yansıtmayarak ve indirimlerle de tüketicinin cebine

ANTALYA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, tüketici harcamalarının yüzde 20'sini enerji sektörünün oluşturduğunu belirterek, "Elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta verimli ürünlere geçenler geçen sene en az 210 liralık bir kazanç sağlamışlar. Bunun yanında enflasyonun etkisini yansıtmayarak ve indirimlerle de tüketicinin cebine ilave 270 lira civarında bir rakam bırakmış olduk." dedi.

Dönmez, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, sektörde milli enerji ve tabii kaynaklar politikası kapsamında bir dönüşüm yaşandığını söyledi.

Kamu hizmeti olarak elektriğe bakıldığında 12 dolar/cent civarlarında olan kilovatsaat elektrik bedelinin bugün 4-5 dolar/centlere düştüğünü ifade eden Dönmez, nihai elektrik bedellerinin de düşüş yaşandığını anlattı.

Dönmez, elektrik talebinde yeniden yükseliş yaşandığını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 2016 raporuna göre elektrik tüketiminin geçen yıl 2015'e kıyasla yüzde 9,78 arttığını aktardı.

- Verimli ürünlerle daha fazla tasarruf

Dönmez, 2016'da tüm kategorilerde 41 milyon elektrik tüketicisi için geçen yıl tüketici başına ortalama 5 bin 160 kilovatsaat elektrik tüketiminin faturalandığını ve bir tüketicinin yıllık 2 bin 115 lira elektrik faturası ödendiğini belirtti.

Sadece son bir yıl içinde zam yapmayarak enflasyona karşı tüketici başına reel bazda 200 liranın üzerinde bir refah artışı gerçekleştirildiğini bildiren Dönmez, "Aynı şekilde konut tüketicileri 80 vatlık akkor ampullerden, 7-8 vatlık LED ampüllere geçtiler ise yıllık ortalama 70 lira olan aydınlatma harcamaları 7 liraya düşmüş ve reel anlamda da bütçelerinde 63 lira yıllık ek bir tasarruf imkanı oluşmuş demektir." diye konuştu.

Dönmez, Türkiye'nin enerji sektör büyüklüğünde benzin, LPG ve dizelin toplam satış hacimlerinin yıllık 155 milyar lira, elektriğin 87 milyar lira, doğalgazın ise 53 milyar liranın üzerinde olduğunu ifade etti.

- Tüketiciye tasarruf önerisi

Enerji piyasasının 300 milyar liralık bir hacme ulaştığından bahsedildiğini dile getiren Dönmez, "Eğer 2016'da milli gelirdeki tüketici harcamalarını baz alırsak, tüm tüketici harcamalarının yüzde 6'sını elektrik, yüzde 3'ünü doğalgaz, yüzde 10'unu akaryakıt olmak üzere toplamda yaklaşık yüzde 20'sini bu üçü oluşturmaktadır." dedi.

Dönmez, geçen yıl doğalgazda yapılan yüzde 10'luk indirimle ortalama konut tüketicisine yıllık en az 74 liralık bir katkı sağlandığını ve bu rakamın ülkenin kuzeyindeki daha soğuk yerlerde 100 lirayı aştığını söyledi.

Bu yıl sonu itibarıyla sisteme günlük 288 milyon metreküp gaz basma kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Dönmez, yaklaşık 2 yıl içinde Türkiye'nin 198 milyon metreküp olan giriş kapasitesini de yüzde 44 arttırmış olacaklarını kaydetti.

Bu artışın, Türkiye'nin enerji güvenliğine oldukça önemli bir katkı sağlayacağına dikkati çeken Dönmez, şöyle konuştu:

"Biz kışa hazırlıklarımızı yaparak girdik. Buradan tüketicilerimize de bir öneride bulunmak istiyorum. Her kış birçok tüketici artan elektrik faturalarından dolayı Bakanlığımıza şikayette bulunuyor. Önemli bir kısmı da bundan dağıtım şirketlerini sorumlu tutuyor. Parmak kuralı olarak tüketicimize basit bir kural vermek isterim. Evdeki kombilerin su pompaları elektrikle çalışmaktadır, 3 oda 1 salon ev için kombiler yaklaşık 150 vat elektrik harcamaktadır. Her 1 liralık bir gaz tüketimi için 9-10 kuruşluk da elektrik tüketimi yapılmaktadır. Konfor seviyenizi düşürmeden, hasta olmayın ama enerjinizi de verimli kullanın. Sıcaklıktaki 1 derecelik ayar farkınız, hem elektrik hem doğalgaz faturanızda yaklaşık yüzde 7-8 seviyesinde önemli bir fark yapacaktır."

- Sektörde hizmet kalitesi arttı

Dönmez, akaryakıt sektöründe de araçlarda yıllık bazda ortalama tüketimde 100 kilometrede 0,2 litre iyileşme görüldüğünü söyledi.

Enerji verimliliğinde tasarrufun oldukça önemli olduğuna dikkati çeken Dönmez, şunları kaydetti:

"Ortalama bir aracın yılda 15 bin kilometre yaptığı varsayılırsa, yeni daha verimli araçlara geçerek dizel araç başına 135 lira, benzinli araç başına da 150 lira tüketicinin bir önceki seneye göre cebinde kaldığı görülecektir. Yani elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta verimli ürünlere geçenler geçen sene en az 210 liralık bir kazanç sağlamışlar. Bunun yanında enflasyonun etkisini yansıtmayarak ve indirimlerle de biz tüketicinin cebine ilave 270 lira civarında bir rakam bırakmış olduk. Tüm bunlar EPDK, özel sektör, Bakanlık, KİT'lerimizin ortak başarısı. Bu başarıda hizmet kalitesinin artışı gözden kaçmamalıdır. Türkiye'de büyük şehirlerde 6 saatleri varan kesintiler, 1990'lı yıllara kadar devam etti. Hem elektrik pahalıydı hem de hava kalitesi büyük bir sorundu. Bugün doğa olayları hariç elektrik kesintisi miktarı Cumhuriyet döneminin en düşük seviyesindedir. Akaryakıtta artık kalitesiz yakıttan yolda kalan neredeyse yok. Doğalgaz ise neredeyse hiç kesilmeyen bir hizmet olarak bilinmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :