50 yaş üzeri erkekler koronavirüse dikkat!

50 yaş üzeri erkekler koronavirüse dikkat!

Sağlık Bakanı Koca, 50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek arttığını belirterek, özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük" dedi.

Hayatını kaybedenlerin yüzde 78,7'sini 60 yaş üstü vatandaşlar oluşturduğuna işaret eden Koca, "Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde hareketliliğin istenen seviyeye düşürülemediğini söyledi.

Vakaların yaş dağılımına ilişkin tabloyu kamuoyu ile paylaşan Koca, “20 yaşından itibaren daha yoğun göründüğünü, 40 yaş üstünde de teşhis konan vakaların daha çok olduğunu özellikle erkeklerin kadınlara göre görülme oranını daha yüksek olduğunu söylemek istiyorum. Genç yaşlarda teşhis sayısının düşüklüğü virüse karşı direncin bir işareti olarak algılanmamalıdır” dedi.

Vefat edenlerin illere göre dağılımı ve yaş aralıkları
Vefat edenlerin illere göre dağılımı ve yaşlarını açıklayan Koca, şu an 25 ilde can kaybı olmadığını 56 ilde hayatını kaybeden vakalarımız olduğunu aktararak, “210 İstanbul, 27 İzmir, 14 ile Kocaeli, 11’er vefat ile Ankara ve Konya takip ediyor. Vefat eden hastaların yaşları 50 yaş üzeri vefat ayısının artmış olduğunu erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu görmüş oluyoruz. 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın temas izolasyonlarının çok sıkı olması gerektiğini görmüş oluyoruz. Yoğun bakıda yatan hastaların yüzde 64.4’ünü, hayatını kaybeden hastalarımızın da yüzde 78,7’sini 60 yaş üstünde. Hastaneye ihtiyaç duymadan evde takip edebildiğimiz hastaların oranı ise yüzde 86,7’si 60 yaşın altında” dedi.

Vakaların kronik ve alt hastalık oranları
Vakaların eşlik eden kronik ya da alt hastalığı oranlarına ilişkin tablo hakkında bilgi veren Bakan Koca, “Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 74,4’ünde en az bir tane altta yatan hastalık var. Kaybettiğimiz hastaların içinde de yüzde 64,2 en az bir kronik ya da alt hastalığı olduğunu görüyoruz. Astım hastalarının yaş aralığının 45 ile 90 arasında olduğunu görüyoruz. KOAH hastalığı olan vakalar 55 ile 90 yaş arası seyrediyor. KOAH olanların özellikle yaş farkı göstermeden vefat edenlerin aynı oranı koruduğunu görüyoruz. Hipertansiyon vakalarının 40 ile 90 yaş aralığında görüldüğünde yaşla birlikte hayatını kaybedenlerin artığını görüyoruz. Diyabet hastalarının 40 ile 85 yaş arasında değiştiğini görüyoruz” açıklamasında bulundu.
Sosyal izolasyon konusunda çağrı yapılmasına rağmen yeterince başarılı olunduğunu düşünmediğini belirten Koca, şehirler arası hareketliliği daha kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Sağlık Bakanı Koca, "Bilim Kurulu, özellikle yoğun ortamlarda maske takılmasını önerdi." açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Koca, "Türkiye'nin analizi, şu anda İstanbul'da bir kişi 16 kişiye bulaştırıyor." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına ilişkin, "Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu." ifadesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :