5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

EPDK Başkanı Yılmaz:- "Yeni dönemde (rüzgar enerjisi) başvuruları online ortamda elektronik imzalara dayalı olarak alma konusundaki çalışmalarda son aşamaya geldik. 2017 yılı nisan ayı başvurularını sadece online ortamda almayı planlamaktayız"- "Yenileneb

ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yımaz, rüzgar enerjisi başvurularında süreci hızlandırmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu kapsamda yeni dönemde başvuruları online ortamda elektronik imzalara dayalı olarak alma konusundaki çalışmalarda son aşamaya geldik. 2017 yılı nisan ayı başvurularını sadece online ortamda almayı planlamaktayız." dedi.

Yılmaz, 5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin açılışında konuştu.

Rüzgar enerjisinde yatırımların 1998 yılında başladığını, bugün ise bu rakamın yaklaşık 5 bin 300 megavata ulaşıldığını hatırlatan Yılmaz, EPDK olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde istifade etmek için düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Rüzgar enerjisi sektörüyle ilgilenen çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcıyla görüşmeler yürüttüklerini ifade eden Yılmaz, "Yapmış olduğumuz görüşmelerden şu sonucu çıkarmaktayız: Rüzgar enerjisi yatırımlarının izin süreçlerinde ve yeni başvuruların kabulü konusunda teknik altyapının geliştirilmesi talepleri var. Teknik altyapının güçlendirilmesi halinde çok daha hızlı yol alacağımız konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu kapsamda yeni dönemde başvuruları online ortamda elektronik imzalara dayalı olarak alma konusundaki çalışmalarda son aşamaya geldik. 2017 yılı nisan ayı başvurularını sadece online ortamda almayı planlamaktayız."

- 3 bin megavat için başvurular YEGM'de

Geçen yıl ön lisans başvuruları sürecinde 3 bin megavatlık kapasite için 14 katı başvuru geldiğini hatırlatan Yılmaz, bu başvurulara ilişkin yapılan kişisel hak itirazlarının sonuca bağlandığını ve projelerin teknik değerlendirmelerinin tamamlanması için Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'ne (YEGM) gönderildiğini söyledi.

Yılmaz, teknik değerlendirme sürecinin bütünüyle tamamlanmasından sonra yarışmaların yapılabilmesi için başvuruların Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) gönderileceğini ifade etti.

Yarışma yönetmeliği hakkındaki değişikliğe ilişkin taslak düzenlemenin bu hafta kamuoyuna ilan edileceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti.

"Hazırlıklarımızda kanun değişikliğinin amacına uygun olarak, Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) üzerindeki baskının hafifletilmesi ve kapasitelerin yatırımı gerçekleştirecek girişimcilere tahsis edilmesini öncelik veren bir sistem kurguladık. Bu yıl ekimde alınması planlanan ancak mevzuat değişiklikleri nedeniyle 2017 yılı nisan ayının ilk haftasına ertelenen başvuru döneminde yine rekor bir başvuru beklemekteyiz. Bu kapsamda, YEGM'den ölçümler konusunu düzenleyen yönetmelik taslağının da kurumumuza ulaşmasıyla yeni başvurulara yönelik mevzuat değişikliği işlemlerini hızla tamamlayacağız."

- "Katılımcıların destekten azami derecede faydalanabilmelerini sağladık"

EPDK olarak piyasanın ve tüketicilerin durumlarını bütüncül şekilde ele almak durumunda olduklarını vurgulayan Yılmaz, "YEKDEM'deki rüzgar enerjisi santrallerinin piyasadaki işlemlerini ve makul boyuttaki olağan fiziksel dengesizliklerini yönetebilecekleri bir marj tanıdık. Böylelikle, basiretli bir piyasa oyuncusu olarak hareket eden katılımcıların destekleme mekanizmasından azami derecede faydalanabilmelerini sağlamış olduk." dedi.

Yılmaz, 9 Ekim'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından "YEKA Yönetmeliği'nin" yayımlandığını hatırlatarak, bu yönetmeliğin yerli ve yenilenebilir kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacağını ayrıca üretim tesislerinde kullanılan aksamın da yerli olarak üretilmesine imkan sağlayacağını söyledi.

Son yıllarda Türkiye'nin enerji sektörüne damga vuran rüzgar enerjisinin, oturmuş mevzuat yapısı, sektörel potansiyeli ve sürece katılacak off-shore kaynaklarla daha fazla ilgi göreceğini ifade eden Yılmaz, gelecek dönemde lisanslandırılacak yeni kapasiteler düşünüldüğünde, türbin üreticileri açısından da rüzgar enerjisi sektörünün her zamankinden daha cazip hale geleceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler