2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Komisyonda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumunun bütçeleri görüşülüyor- MHP Konya Milletvekili Kalaycı:"Bu ülkede en fazla kazanan maalesef bankalar, en fazla kurumlar vergisi verenler bankalar. Bankalar neredeyse faiz kadar, faiz dışı gelir

TBMM (AA) - MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Bu ülkede en fazla kazanan maalesef bankalar, en fazla kurumlar vergisi verenler bankalar. Bankalar neredeyse faiz kadar, faiz dışı gelir alıyor. Bu konuda ne yazık ki tüketici lehine değil de kurumlar, şirketler lehine düzenlemeler yapılıyor." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumunun bütçeleri üzerinde milletvekilleri söz aldı.

Görüşmeler sırasında Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, CHP'nin TBMM Başkanı adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel'in yanına giderek tebrik etti.

MHP Konya Milletvekili Kalaycı, esnafın sicil affıyla sıkıntılarından kurtulamadığını, esnafa kredi veren bankaların her durumda bildiğini yapmaya devam ettiğini söyleyerek, esnafın borçlanmasının yüzde 300 artış gösterdiğini, esnafı kredilerle değil, kendi öz gelirleriyle ayakta duracak hale getirmenin önemli olduğunu ifade etti.

Esnafın krediye erişiminin sağlanmasının ekonomiye katkısı bulunmadığını, kazananın sadece bankalar olduğunu savunan Kalaycı, "Bu ülkede en fazla kazanan maalesef bankalar, en fazla kurumlar vergisi verenler bankalar. Bir yandan borçlandırıyoruz ama kazanan bankalar. Bankalar neredeyse faiz kadar, faiz dışı gelir alıyor. Bu konuda ne yazık ki tüketici lehine değil, kurumlar lehine düzenlemeler yapılıyor." diye konuştu.

Türkiye'de 2017 Temmuz ayı itibarıyla 400 alışveriş merkezi ve 27 bin 500 zincir mağaza bulunduğunu aktaran Kalaycı, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalar nedeniyle küçük esnafın iş yapamaz duruma geldiğini belirtti. Kalaycı, alışveriş merkezlerinin şehir merkezlerinin dışına çıkarılması konusunda verilen sözlerin yerine getirilmediğini öne sürerek, "Küçük esnaf kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyor. Zincir mağazalar mahalle aralarına kadar açıldı ama bakkal amcalar korunmalı." ifadesini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiye'nin alışveriş merkezi ve zincir mağaza istilası altında olduğuna dikkati çekerek, "Zincir mağazalar en ücra köşelere kadar giriyor. Oradaki esnaf inim inim inliyor. 7 bin, 10 bin mağazası olan marketle bir Mehmet amcanın bakkalı rekabet edebilir mi? Şehirlerin göbeğine kadar alışveriş merkezlerinin girmesine neden izin verdiniz? Avrupa'da bunların tamamı engelleniyor. Çünkü yereldeki esnafın korunması konusunda net tedbirleri var." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ucuz et satışı için iki zincir mağaza ile anlaşmasının rekabet kurallarının ihlali olduğunu savunan Paylan, ucuz et satışı yapan zincir markete giden tüketicinin diğer ihtiyaçlarını da buradan alacağını söyledi. Paylan, "Belki etten kar etmez ama diğer ürünlerden kar edebilir. Rekabet Kurumu neden hareket etmiyor, bu uygulama rekabeti etkilemiyor mu?" sorusunu yöneltti.

Yerli otomotiv konusunda da devletin şirketlere vereceği desteğin rekabet kurallarına aykırı olduğunu öne süren Paylan, Rekabet Kurumunun bu konuda harekete geçip geçmediğini sordu.

Ermenistan'a yakın zamanda bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Paylan, Türkiye-Ermenistan sınırının kapalı tutulmasının iki ülke halkına yapılmış bir hakaret olduğunu, sınır kapısının bir an önce açılması gerektiğini belirtti.

Paylan, "Maalesef Ermenistan, Türkiye'siz yaşamaya alışıyor. Bunu en büyük kaybımız olarak görelim, kapıları açalım. Suriye sınırına duvarlar çekiliyor, Ermenistan sınırı kapalı, İran sınırına duvarların örülmesi düşünülüyor. Barıştan, kardeşlikten yana politikalar yürütülmesi lazım diye düşünüyorum." diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :