2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP İzmir Milletvekili Çam:- "İnsanlar çalışma hayatına başladıklarında böyle bir değişiklik (emeklilikte yaşa takılanlar) söz konusu değildi. Fenerbahçe-Galatasaray maçı başlamış, siz kalelerin yerini değiştiriyorsunuz ve diyorsunuz ki buna uyacaksınız"-

TBMM (AA) - CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "emeklilikte yaşa takılanlar" ile ilgili olarak, "İnsanlar çalışma hayatına başladıklarında böyle bir değişiklik söz konusu değildi. Fenerbahçe-Galatasaray maçı başlamış, siz kalelerin yerini değiştiriyorsunuz ve diyorsunuz ki buna uyacaksınız." dedi.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumunun 2017 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini aktardı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, sürekli olarak, "Türkiye'de sosyal güvenlik reformu yapıldı" denilmesine rağmen bunun yapılmadığını iddia etti. Kuşoğlu, "Sadece; SGK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur birleştirildi, o kadar. Üç kurum birleştirildi ama üç kurum, bir kurum etmiyor." ifadesini kullandı.

Kuşoğlu, acilen sosyal güvenlik reformunun yapılmasını istedi.

2009'dan beri Ekonomik Sosyal Konseyin toplanmadığına belirten Kuşoğlu, "Başbakanın başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı ve dolar düştü. Bu kurulların toplanması ve piyasaya güven verilmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

- "Emeklilere yılda iki kez ikramiye ödensin"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, asgari ücretten vergi alınmamasını istedi.

Emeklilerin aldıkları aylıkla ay sonunu getiremediğini savunan Kalaycı, "Emekliler maaşlarının yetmemesinin yanı sıra, bir de işsiz kalan çocuklarına bakmak zorunda kalıyor. Bu para ile geçinmek mümkün mü? 'İntibak düzenlemesi yapılma' sözü verilmişti ama yapılmadı. Tam tersine emekli aylıklarındaki eşitsizlik daha da eşitsiz hale geldi. Emeklilere yılda iki kez ikramiye ödenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor." dedi.

MHP'li Kalaycı, taşeron işçilik, kıdem tazminatı ve emeklilere promosyon konularının çözülmeden beklediğine değinerek, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "emeklilere promosyon verileceğini" söylemesine rağmen bunun yapılmadığını bildirdi. Kalaycı, "8 yıldır milletvekilleri dahil bütün çalışanlar promosyon alıyor ama emekliler almıyor, onlara üvey evlat muamelesi yapılıyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Taşeron işçiler sisteminin, insan ticareti ve kölelik sistemi olduğunu ileri süren Kalaycı, taşeron işçilerin de kadroya alınma sözü verilmesine rağmen alınmadıklarını belirtti. Mustafa Kalaycı, "Taşeron işçilerden siyasi rant sağlıyorsunuz. O yüzden bir türlü bu uygulamadan vazgeçmiyorsunuz. Onları işe alıyorsunuz ve siyasi mitinglerde kullanıyorsunuz." diye konuştu.

Kalaycı, emellilikte yaşa takılanlara da en azından işsizlik ödeneği verilmesi önerisinde bulundu.

- Şirvan'daki maden kazası

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Şirvan'daki maden kazasını gündeme getirerek, "Orada yağışlardan dolayı heyelan tehlikesi olabileceği bilindiği halde, neden işçiler orada çalıştırıldı? Orada bir cinayet var." dedi.

Türkiye'de iş kazalarında büyük ihmallerin söz konusu olduğunu belirten Bekaroğlu, iş kazalarındaki ölümlerin; daha fazla para kazanma ihtirası ve bakanlığın iş yerlerini denetlememesinden kaynaklandığını bildirdi. Bekaroğlu, "Bir firma işi alıyor, ancak çok düşük fiyatla işi alıyor. Firmanın kar elde etmesi gerekiyor, bu yüzden de işçinin ücretinden çalıyor." dedi.

CHP'li Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların, sürekli olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için, "SSK'yı batıran adam" dediklerini anımsatarak, "Biraz insaflı olmak lazım. Sayın Kılıçdaroğlu'nun zamanında SSK'nın açığı ortada. Açık o zaman, gayri safi milli hasılanın yüzde 1'i idi, şu anda ise yüzde 4'ü. Rakamları doğru ortaya koymak lazım." sözlerini sarfetti.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, terör şehitlerine 87 bin lira nakdi tazminat verilirken, 15 Temmuz şehitlerine 101 bin lira nakdi tazminat verildiğini iddia ederek, "Bu, bütün şehitlere yapılan saygısızlıktır." ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Çam, Türkiye'nin süratle, imza altına aldığı ILO sözleşmelerini uygulayacak bir noktaya gelmesi gerektiğini belirtti.

"Emeklilikte yaşa takılanların" çok zor durumda olduğunu vurgulayan Çam, şöyle devam etti:

"Siz, 4,5 milyar dolar civarında bütçeye ihtiyaç olduğunu söylediniz. Ama bu insanlar çalışma hayatına başladıklarında böyle bir değişiklik söz konusu değildi. Çalıştılar, geldiler, 3 bin 600 gün prim ödediler. Bunlar arasında; 3 bin gün, 5 bin gün, 7 bin gün, 9 bin gün, 10 bin gün prim ödeyenler var. Siz oyun oynanırken oyunun kurallarını değiştirdiniz. Yani maç başlamış, Fenerbahçe-Galatasaray maçı başlamış, siz kalelerin yerini, penaltı noktasını değiştiriyorsunuz ve diyorsunuz ki 'buna uyacaksınız.' Mutlaka emeklilikte yaşa takılanlara bir çözüm bulmamız gerekiyor."

- "Onun televizyonuna çıkmanız beni derinden yaraladı"

Musa Çam, Şirvan'daki maden kazasının üzerinden 5 gün geçmesine rağmen, Bakan Müezzinoğlu'nun yarın bölgeye gidecek olmasını eleştirdi. Müezzinoğlu'nun, maden ocağının sahibinin televizyon kanalına çıktığını belirten Çam, "Bunu, içim cız ederek karşıladım. Başkasının televizyonuna çıksanız o kadar üzülmem ama onun televizyonuna çıkmanız beni derinden yaraladı." ifadesini kullandı.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan da taşeron işçilerin sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek, "En az 5 yıl çalışanların yeni bir statü ile bir an ön önce göreve başlaması lazım." dedi.

İş güvenliği ve sağlığı uzmanlarının 2 yıllık meslek yüksekokullarından mezun olduğuna değinen Arslan, "Bu okulların bir kısmının 4 yıllığa çıkarılması lazım ki iş güvenliği ve sağlığı eğitimi almış kişiler, gerçekten iş güvenliği ve sağlığı uzmanı olsun. Sistem çok iyi çalışmıyor, bunları düzeltmek lazım." görüşüne yer verdi.

Bu arada, öğle yemeği arası verilmeyen komisyonda üzüm, su böreği, kestane şekeri, baklava, elma ve karışık kuruyemiş ikram edildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :