2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: (1) - "Dünyada pek çok ülkede orman varlığı hızla azalıyor. Türkiye'de 2002'de 20,8 milyon hektar olarak aldığımız orman alanını şu anda 22,3 milyon hektara çıkardık"- "(Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili çalışmalar) Şu

TBMM (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Dünyada pek çok ülkede orman varlığı hızla azalıyor. Türkiye'de 2002'de 20,8 milyon hektar olarak aldığımız orman alanını şu anda 22,3 milyon hektara çıkardık. Bir buçuk milyon hektar yani 15 milyon dekar orman alanı artmıştır. Bunun tapusu da var." dedi.

Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerine sunum yaptı.

Ormancılık faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirten Bakan Eroğlu, şu ana kadar 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını bildirdi.

Türkiye'nin meteoroloji çalışmalarında dünyanın ilk 7 ülkesi arasında girdiğini kaydeden Eroğlu, "En ileri teknoloji şu anda bizde. Tahminleri de yüzde 90'ın üzerine çıkardık." ifadesini kullandı.

Orman teşkilatının daha önce sadece ormanlık alanlarda faaliyet gösteren bir kurum olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, "Şu anda ülkemizin tamamına hatta Orta Asya'ya, Balkanlar'a, Afrika'ya kadar hizmet eder hale geldik. Dünyada pek çok ülkede orman varlığı hızla azalıyor. Türkiye'de 2002'de 20,8 milyon hektar olarak aldığımız orman alanını şu anda 22,3 milyon hektara çıkardık. Bir buçuk milyon hektar yani 15 milyon dekar orman alanı artmıştır. Bunun tapusu da var." diye konuştu.

- 3 milyar 750 milyon fidan toprakla buluştu

Yapılan bu çalışmalarla odun servetinin de arttığını ifade eden Eroğlu, "Odun serveti, 1,2 milyar metreküpten 1,6 milyar metreküpe yükseldi. Bu, bütün dünyanın takdirini topladı." bilgisini verdi.

Bakan Eroğlu, bütün kurumlara, belediyelere ücretsiz fidan tahsis ettiklerini, fidan üretiminin 2016'da 338 milyona yükseldiğini bildirdi.

Alım garantili fidan üretimini başlattıklarını, fidan ve süs bitkileri borsasının kurulduğunu ve ilk ihracatın da yapıldığını aktaran Eroğlu, şu ana kadar 3 milyar 750 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydetti.

Ağaçlandırmada bir rekora imza attıklarına işaret eden Eroğlu, "Geçmişte ortalama 68 bin 500 hektarlık alanda çalışma yapılırken, biz ortalama 342 bin hektar, yani 3 milyon 420 bin dekarlık alanda her yıl çalışma yapıyoruz. Yani 5 katı arttırdık." diye konuştu.

"Şu ana kadar 17 bin 43 kilometre yol kenarına ağaçlandırma yaptık." diyen Eroğlu, artık okul bahçeleri, üniversite kampüsleri, mezarlık, mabed gibi alanların da ağaçlandırıldığını anlattı.

- Bin 702 köye gelir getirici orman kuruldu

Gençlerin ormanı sevmelerini çok önemsediklerini ve bu amaçla her şehirde "Şehir Ormanı Projesi" başlattıklarını aktaran Eroğlu, "Şu anda Rize'de de muhteşem bir orman kuruyoruz. Onu da müjdeleyeyim." dedi.

Eroğlu, ormanların da artık kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanıldığını vurgulayarak, "Aşağı yukarı 26 tane eylem planımız var. 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kuruyoruz, şu anda çoğu da bitti. Bin 702 köye orman kurduk ve 4,2 milyon adet gelir getirici fidan diktik." ifadelerini kullandı.

"Millet ormancılığına" geçtiklerini belirten Bakan Eroğlu, "Ceviz Eylem Planı" kapsamında yıl sonu itibarıyla 2,8 milyon ceviz fidanının vatandaşlara dağıtılmış olacağını kaydetti.

Şu ana kadar 5,7 milyon badem fidanının dikildiğini aktaran Eroğlu, ayrıca zeytin ağaçlarının kesilmesini yasakladıklarını ve aşılama çalışmalarını başlattıklarını vurguladı.

- "Dünya Arıcılık Kongresi Türkiye'de yapılacak"

Bakan Eroğlu, bal ormanlarının kurulmasına yönelik çalışmalar kapsamında vatandaşa hibe ve kredi desteği verildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız 286 bal ormanı talep etti. Hepsini kurduk. İnşallah bu sayıyı da 465'e çıkarmayı planlıyoruz. Şu anda bal üretiminde 6. sıradan 2. sıraya yükseldik. Bu çalışmalar dünyada çok ses getirdi. Mesela Dünya Arıcılık Kongresi 2017 yılında Türkiye'de toplanacak."

Tıbbi ve aromatik bitkilerin yüzde 80'inin ormanlarda bulunduğuna işaret eden Eroğlu, dünyada bununla ilgili 15 milyar dolarlık bir pazar olduğuna dikkati çekti.

Defneden, mantara kadar birçok çalışma yürüttüklerini kaydeden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karadeniz'de likapa seferberliğini başlattık. Likapa ağaçlarını ormanlık alana dikiyoruz, vatandaşa da kura çekerek veriyoruz. Salep seferberliğine başladık. Şu anda 400 bin ton yılda tıbbi aromatik bitki olan ürünleri hazırladık ve piyasası oluştu. Bu yeterli değil, bizim hedefimiz 2019'da 500 bin tona çıkmak ve 2023 yılına kadar da 5 milyar dolarlık ihracat yapmak. Şu anda 600 milyon dolarlık ihracat var. Yeterli değil. Türkiye'de de potansiyel var. Hatta önümüzdeki Mayıs ayında Konya'da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uluslararası Kongresi'ni toplayacağız. Kongrenin teması da tabii ve sağlıklı hayat."

- "Odundan 2,7 milyar lira gelir elde edildi"

Eroğlu, 2016'da 20 milyon metreküplük odun hammaddesinin hazırlanarak, ekonomiye kazandırıldığını ve 2016'da 2,7 milyar lira gelir elde edildiğini belirtti.

Çölleşme ile mücadele hakkında bilgileri de paylaşan Eroğlu, "Bu yıl 667 bin dekar alanda erozyonla mücadele çalışmasını yürütüyoruz. Hemen hemen bitti yıl sonu hedefleri. Bu yıl sonuna kadar 800 bin dekara çıkaracağız. Bu çok önemli. Toprakları artık kaybetmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sel, çığ ve heyelanla mücadeleye ilişkin yeni bir misyon başlattıklarını, AFAD ve ilgili bakanlıklar, belediyeler gibi bütün kurumlarla iş birliği halinde havza bazlı çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Bakan Eroğlu, bu kapsamda önümüzdeki hafta Rize'de ulusal büyük bir kongrenin toplanacağını bildirdi.

Sellere yüzde 90 oranında çare bulduklarını kaydeden Eroğlu, heyelanları önlemek için şu anda 13 heyelan kontrol projesi, 10 tane çığ kontrol, 223 tane yukarı havza sel kontrol projesinin yürütüldüğünü açıkladı.

Türkiye'nin çölleşmeyle mücadele alanındaki çalışmalarının dikkati çektiğini vurgulayan Eroğlu, BM'nin çölleşme ile mücadeleye yönelik taraflar konferansının geçen yıl Ankara'da gerçekleştirildiğini anımsattı.

Eroğlu, Afrika'da yürütülen "Yeşil duvar" çalışmalarına yönelik her türlü desteğin verildiğini, BM Kuzey Akdeniz Bölgesi Koordinasyon Merkezi'nin de İstanbul'da açıldığını belirtti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :