2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi

2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi

TBMM Sanayi, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Altunyaldız:- "Şu anda toplam üretimdeki kömür kaynaklarının yaklaşık 10 bin megavat civarında olduğunu, 20 bin megavat daha rezervin bulunduğunu biliyoruz"- "Toplamda bunu 30 bin

İSTANBUL (AA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin kömür kaynaklarının toplam üretimdeki payının 10 bin megavat seviyesinde bulunduğunu belirterek, "20 bin megavat daha rezervin olduğunu biliyoruz. Toplamda bunu 30 bin megavata çıkardığımızda, 26 milyar metreküpün bugünkü piyasa değeriyle 6-7 milyar dolarlık doğalgaza tekabül ettiğini görüyoruz. O zaman ülkemizde yerli olan ne varsa ekonomiye kazandırmaya çalışacağız." dedi.

Altunyaldız, 2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi'nin açılışında, enerji sektörünün, hem küresel anlamda hem de Türkiye özelinde son derece dinamik olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Milli Enerji ve Maden Stratejisi'nin üç sac ayağı üzerine oturtulduğunu anlatan Altunyaldız, bunların tedarik güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olduğunu kaydetti.

Altunyaldız, geçen yıl yüzde 2,9 büyüme kaydedildiğini fakat bu büyümenin yüzde 5 seviyesinde olmasını istediklerini vurgulayarak, "Yüzde 5'in üzerinde bir büyüme arzu ediyoruz, ama o zaman enerji talebimiz artmaya devam edecek. Enerji üretimini de tetiklemeye, canlı tutmaya devam edeceğiz. Üretemeyen toplumların ayakta kalmasına imkan yok, o yüzden ülke olarak üretmeye devam edeceğiz. Kalkınmamızın lokomotifi de üretmek ve bunun ticaretini yapmak ve katma değerini ülkeye döndürmek olacak. Aslında, ortaya koyduğumuz ilkelerle son derece tutarlı bir durum bu." diye konuştu.

Türkiye'nin arz güvenliğinde elektrik, doğalgaz, petrolde çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Altunyaldız, aynı zamanda üreten ve tüketen ülkeler arasında bir coğrafyada bulunmasının avantajını kullanarak enerjide hem tedarikçi hem de ticaret ülkesi olma yolunda gayretlerinin sürdüğünü anlattı.

- "YEKA ihaleleri önemli"

Altunyaldız, bu çalışmalarla Türkiye'nin sadece kendi arz güvenliğini temin etmekle kalmadığını, diğer ülkelerle girdiği kazan-kazan esasına dayalı ilişkileriyle de güven verdiğini dile getirerek, rüzgar ve güneş enerjisindeki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin bu anlamda büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Rüzgar ve güneş enerjisinde maliyetlerin ciddi oranda düşmeye başladığını vurgulayan Altunyaldız, şöyle konuştu:

"Karapınar YEKA ihalesi başarıyla tamamlandı. Şimdi rüzgar YEKA'yı bekliyoruz. Bu projelerle üretimi Türkiye'de yapma şartı getiriyoruz. Bu alanda da üreten, tedarik sağlayan ve hatta ihraç eden bir ülke olma yolunda bir iradeyi ortaya koymuşuz. Çevremizde yakın ülkeler var, bakın Ortadoğu. Güneş enerjisinde potansiyeli oldukça yüksek. (Karapınar'da) Yaklaşık 300 milyon dolara varan yatırımla Türkiye'de üretilecek olan güneş modüllerimizi ihraç edeceğiz. Ayrıca rüzgar ihalesinde de türbinlerin Türkiye'de üretilmesi şartı var. Ar-Ge merkezlerininin de Türkiye'de kurulmasıyla yerli mühendis istihdamı sağlanacak. Öte yandan, yerli kaynaklarımızdan kömür de önemli bir yer teşkil ediyor. Şu anda toplam üretimdeki kömür kaynaklarının yaklaşık 10 bin megavat civarında olduğunu, 20 bin megavat daha rezervin bulunduğunu biliyoruz. Toplamda bunu 30 bin megavata çıkardığımızda, 26 milyar metreküp bugünkü piyasa değeriyle 6-7 milyar dolarlık doğalgaza tekabül ettiğini görüyoruz. O zaman ülkemizde yerli olan ne varsa ekonomiye kazandırmaya çalışacağız."

Altunyaldız, bu projelerle ve çalışmalarla enerjide öngörülebilir bir piyasanın oluşturulacağını, Türkiye'nin bir yandan da küresel kaynakları kullanmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :