"1. Uyku Günleri" sempozyumu başladı

"1. Uyku Günleri" sempozyumu başladı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu:- "Daha uykuyla ilgili yapılacak birçok şey var. 2013'te uykuyla ilgili, yılda bin 561 test yapılırken, bugün 35 uyku mekanıyla, aynı bölgede 11 bin 700 test yapılıyorsa, bu insanların inancıyla, başarıya hedeflenmesiyl

İSTANBUL (AA) - İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, Türkiye'de uyku hastalıklarıyla ilgili daha yapılacak birçok şey olduğunu belirterek, "2013'te uykuyla ilgili, yılda bin 561 test yapılırken, bugün 35 uyku mekanıyla aynı bölgede 11 bin 700 test yapılıyorsa, yaklaşık 8-9 katı, bu insanların inancıyla, başarıya hedeflenmesiyle olmuştur." dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekterliği iş birliğinde, uyku bozukluklarına ilişkin tüm sorunların masaya yatırılacağı "1. Uyku Günleri" başlıklı sempozyum, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsünde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Memişoğlu, uykunun kaliteli olmamasının, hayatın kaliteli olmamasıyla eş değer olduğunu belirtti.

Memişoğlu, uyku sorunlarının psikolojik, sosyal problemlerin yanı sıra, iş verimliliğinin düşmesi, iş kazaları gibi unsurlara da neden olduğunu dile getirerek, Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği döneminde faaliyete geçen Uyku Bozuklukları Merkezinin kuruluş aşamalarını anlattı.

Kemal Memişoğlu, "Şunu gördüm ki eğer insan inanıyorsa ve inandığı şey doğruysa ve dirayetle beraber çalışmak varsa başarmamak mümkün değil. Bugün bunun ispatıdır." dedi.

Bu işin sahiplenilmemesi durumunda hayata geçirilemeyeceğine dikkati çeken Memişoğlu, "Bu ekip, ülkede uykuyla ilgili bazı şeyleri değiştirdi ve değişmeye de devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Daha uykuyla ilgili yapılacak birçok şey var. 2013'te uykuyla ilgili, yılda bin 561 test yapılırken, bugün 35 uyku mekanıyla aynı bölgede 11 bin 700 test yapılıyorsa, bu insanların inancıyla, başarıya hedeflenmesiyle olmuştur." ifadelerini kullandı.

- "Uyku hastalıkları önemsenmiyor"

Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Uyku Bozuklukları Tanı ve Tedavi Merkezleri Koordinatör Yardımcısı Uzman Dr. Sacit İçten de Dünya Uyku Günlerinde uyku farkındalığını oluşturmak için bu sempozyumu düzenlediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Buradaki uyku farkındalığını aynı zamanda toplumla da paylaşmak amacıyla sempozyumun ikinci günü halka açık bir oturum da gerçekleştirilecek. Hem vatandaşlarda hem sağlık çalışanlarında bu konuda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Uyku hastalıkları aslında bilinmeyen, fazla önemsenmeyen, çok basit olarak görülen hastalıklardır. Çünkü ölüme yol açan kronik hastalıkların yüzde 50'sinden sorumlu, bunun yanında ev içi ev dışı araç kazalarının birçoğundan sorumludur. Daha da önemlisi aile yaşantılarında meydana gelen olumsuzluklarda bir numaralı etken olarak rol almakta. Bundan dolayı biz bunun farkındalığını oluşturmak istiyoruz. Ayrıca uyku hastalıklarının tedavisiyle koruyucu hekimlik adına da önemli bir işlem yapılacak. Uyku hastalıklarına erken tanı konulup, tedavi edildiği takdirde bu kronik hastalıkların önüne geçilmiş olacaklar."

İçten, Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde hizmet veren Uyku Bozuklukları Merkezinin 10 yatağının, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 20'sinin ise Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet verdiğini belirterek, hastalara en fazla 3-4 hafta ileriye randevu verilerek, gerekli işlemlerin yapılabildiğini sözlerine ekledi.

Sempozyuma, Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kamil Özdil, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :