Yükselen bir yuvadır,  Konya Lisesi

Yükselen bir yuvadır, Konya Lisesi

Tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye’nin en zengin şehirlerinden olan Konya, bu özelliğinin tüm Türkiye’de hissettirmeye devam ediyor

Anadolu Selçuklu Devletine de başkentlik yapan Konya, bilim sanat ve kültürel değerlerine her geçen gün yenisini katmaya devam ediyor. Geçmişindeki Medrese ve külliyeleriyle dünya ilim hayatına birçok katkı sağlamış bu büyük kentte, 1889 yılında açılan Konya Lisesi, halen ilin ve devlet adamı yetiştirmeye devam eden okulların başında geliyor. 

konya-lisesi-(7).jpg

konya-lisesi-(10).jpg

konya-lisesi-(11).jpg

konya-lisesi-(14).jpg

 

Mimarisi ve yetiştirdiği öğrencilerle Türkiye’de örnek gösterilen Konya Lisesi,  Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerindeki Islahat Fermanıyla öğretmen yetiştirilmesi için açılmasına karar verilen dört liseden biri olma özelliğini taşıyor.  Osmanlı’nın son dönemlerinde örnek alınan batıdaki gibi öğretim yapan okullar açılmaya başlamış, 1856 Islahat Ferman’ından bir yıl sonra kurulan Maarif-i Umumiye Nezareti, 1869 yılında “Maarif-i Umumiye Nizamnamesi” adı altında bir nizamname hazırlanarak bazı okulların açılmasına karar verildi. Bu okullardan biriside öğretmen yetiştirmek amacı ile kurulması öngörülen Darü’l- Muallimler idi. O zaman Darü’l-Muallimin Osmanlı sınırları içinde yalnız İstanbul’da varken, 1875 yılında da Girit’te, Bosna’da ve Konya’da da açılmıştır. Darü’l-Muallimin Konya’da Nizamiye Medresesi civarındaki bir binada eğitime başlamıştır.     Konya’da idadi ilk kez Nizamiye Medresesi’nde 1 Eylül 1889 yılında açılmıştır, daha sonra sınıf sayısı artırılarak, 1891 yılında bugünkü Karma Ortaokulu’nun bulunduğu binaya taşınmıştır. 1893 yılında yatılı kısım ilave edilmiş ve okul, Konya idadisi adını almıştır. Binanın kullanıma başladığı ilk yıllarda, dönemin padişahı Sultan Reşat (V. Mehmet, 1909-1918) zamanında yapılan ve Mimar Muzaffer’in Konya’daki ilk yapılarından olan Darü’l-Muallimin binası, Mütareke sonrasında (Mondros 1918) kısa bir süre İngiliz, sonra İtalyan işgal kuvvetlerinin karargahı olmuştur, daha sonra bir ara Askeri Rüştiye olarak kullanılmıştır.  

konya-lisesi-(17).jpg

konya-lisesi-(20).jpg

konya-lisesi-(19).jpg

 

KONYA LİSESİ’NİN TARİHİ DÖNEMLERİ                

Yapı, kurulduğu günden günümüze kadar çeşitli eğitim dönemleri ve farklı okul adları ile anılmıştır. Cumhuriyetten sonra, 1923’den 1934’e kadar bu binada eğitim veren Darü’l-Muallimin 1934’e kadar Muallim Mektebi, Konya Erkek Öğretmen Okulu olarak adlandırılmakla birlikte, yine 1929 tarihli bir Vilayet Albümünde okulun adı Erkek Muallim Mektebi olarak geçmektedir. Erkek Muallim Mektebi’nin (Erkek Öğretmen Okulu) 1934 yılında Adana’ya nakledilmesi üzerine yapı, Konya Erkek Lisesi’ne verilmiştir. Daha sonraları ise 1934-1972 tarihleri arasında, Gazi Lisesi ve 1997’den günümüze kadar Konya Lisesi adlarıyla kullanılmıştır.

Konya İdadisi                    1889 -1913

Konya Sultanisi                                1913-1923

Konya Erkek Lisesi          1924-1972

Konya Gazi Lisesi             1973-1998

Konya Lisesi                       1998-2005

Konya Lisesi (Anadolu)                 2005-

EĞİTİME MERHABA

Konya’daki en eski genel amaçlı lise olan Konya Meram Gazi Lisesi 1889 yılında Konya İdadisi adı ile eğitim öğretim hayatına başlamıştır. Okul Türkiye’deki yüz yıllık eğitim öğretim süresini geçen kırk yedi genel liseden biridir.   Konya idadisi ilk binasında 1889–1890 öğretim yılını geçirmiştir. İkinci öğretim yılında, Gureba Hastanesi (Karma Ortaokul Binası) olarak yaptırılan fakat hiç kullanılmayan bu binaya taşınmıştır. Bu binada 1934’e kadar 43 yıl kalmıştır.1934’te Erkek öğretmen lisesi kapatılınca bina Gazi Lisesi olmuştur. Konya İdadisi 1 Ekim 1889 tarihinde açılmıştır. Konya İdadisinin açılışı dönemin Konya Maarif Müdürü olan Tahsin Bey’in kişisel gayretleriyle gerçekleşmiştir. Konya Osmanlı Devletinin büyük illerinden biriydi. Bu nedenle Sultani açılacak illerin başlarında bulunuyordu. 1913 Eylül’ünde Konya İdadisi, Sultaniye çevrilerek Konya Sultanisi açılmış oldu. Konya İdadisinin Konya Sultanisine çevrilmesi sadece bir tabela değişikliğinden ibarettir; çünkü okulun, ne binası, ne sınıfları, ne laboratuvarları, ne ders araç ve gereçleri, nede öğretmenleri değişmemiştir. Konya İdadisi yazan tabela indirilmiş yerine Konya Sultanisi yazan tabela takılmıştır. İdadiden Sultaniye geçerken okulun öğretim heyetinde de bir değişiklik olmamıştır.

img_6481.jpg

img_6449.jpg

img_6451.jpg

img_6469.jpg

 

SAVAŞ YILLARINDA HİÇ MEZUN VERMEDİ

Konya’nın en köklü okulları arasında bulunan Konya Lisesi birinci dünya savaşı başladıktan sonra eğitim hayatında aksamalar olan okulların başında geldi. Osmanlı İmparatorluğu’nun aktif olarak savaşa girmesinin ardından yaşları on yediye kadar olan gençlerin seferberlik  çağrısı oldu. özellikle Konya Lisesi gibi büyük eyaletlerdeki liselerin öğrencileri de savaşa katılma çağrısına topyekûn katıldı. 1914 yılında başlayan Birinci Dünya savaşından 3 yıl sonra ve özellikle Çanakkale Zaferi’yle birlikte 1917, 1918, 1919 yıllarında son sınıflarda hiç öğrenci mezun olmadı.

Cumhuriyetle birlikte yeni dönem

Birinci Dünya Savaşından yenik sayılan devletler arasında olan Osmanlı İmparatorluğu, 29 Ekim 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu ve bu oluşumun ardından eğitimde de büyük değişmeler meydana gelmeye başladı. Heyeti ilmiyelerde alınan kararlar doğrultusunda Türkiye’de Liseler açılmaya başlanmış olup, bu gelişmelere paralel olarak 1923 yılının Ekim ayının sonlarına doğru Konya Sultanisi adı kaldırılarak Konya Erkek Lisesi oldu. Okul liseye çevrildiği halde sınıf sayısında, müfredat programlarında, öğretim ve yönetim heyetinde herhangi bir değişiklik yapılmamış ortada var olan tek değişiklik sadece tabeladan ibarettir. Konya Lisesi’nde de öğretim sultanide olduğu gibi paralı olarak eğitim vermiştir. 1926 yılından itibaren Konya Lisesi’nin öğrenci mevcudunda da bir artış olmuştur, bu yıl Konya Lisesi’nin birinci sınıfı iki şubeli olmuştur. Bu durum otuz yedi yıldır eğitim-öğretim faaliyetine devam eden kurumda ilk defa uygulanmıştır. Nüfus artışı, okullara halkın rağbeti, öğrenci sayısını artmış, 1936 yılında liseden mezun olanların sayısı 389’a ulaşmıştır. Öğrenci sayısı arttıkça eski bina yetersiz kalmaya başlamış, 1934–1935 öğretim yılında Lise bu günkü binasına taşınmış, yeni binaya taşındığı tarihte okul 45 yıllık bir eğitim öğretim hayatını geride bırakmış olup, Laboratuvarlarım, işlikleri, matbaası, hatta öğretmen okulundan kalan araç ve gereçlerle okul olgun, oturmuş ve verimli bir lise olmuştur.  Okul 1973-1974 öğretim yılında Konya Gazi Lisesi ismini almış olup 1998 yılına kadar bu isimle eğitim – öğretimini sürdürmüştür. 1973 yılında Cumhuriyetin 50. kuruluş yılı olduğunu yapılan kutlamalara okulun yeni ismiyle katıldığı bilinmektedir. Gazi lisesi bünyesinde Yabancı Dil Ağırlıklı Lise eğitim- öğretime başlamış 1998 yılında okul, Konya Lisesi ve Gazi Lisesi olarak ikiye ayrılmış bu şekliyle bir yıl eğitime devam etmiştir. Daha sonra her iki okul Meram Konya Lisesi adı altında birleştirilmiştir. 2005–2006 öğretim yılında Yabancı Dil Ağırlıklı Liselerin Anadolu Liselerine dönüştürülmesi nedeniyle okul, Konya Lisesi (Anadolu) ismiyle eğitim-öğretimine devam etmektedir.

img_6465.jpg

img_6485.jpg

img_6484.jpg

img_6486.jpg

 

ÜNLÜ MİMARİN ÜNLÜ BİNASI

Osmanlı İmparatorluğuna bir çok devlet binası ve abidesi yapmakla ünlü olan Mimar Muzaffer Bey, Konya’da bu lisenin binasını yaparak imzasını atmıştır. Konya Valisi Hüsnü Bey tarafından Konya'ya davet edilen Mimar Muzaffer Bey 1914 yılında Vilayet başmimarı olarak Konya’ya gitti. II. Selim'in şehzadeliği sırasında Konya valisi iken yapılan Sultan Selim Camisi'nin onarımını yaptı. Yapımına daha önceden başlanan Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu) ve Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) binalarını tamamladı. Binayı tamamlayan Mimar Muzaffer Bey’ okulun sol girişinin üzerine de Arapça harflerle ismini yazdı.

KONYA LİSESİ MEZUNLARI

Devlet Adamları:

Turgut ÖZAL                                    (8.Cumhurbaşkanı)

Sadi IRMAK                                     (Eski Başbakan)

Vecdi GÖNÜL                                 (Eski Milli Savunma Bakanı)

Sami GÜÇLÜ                                    (Eski Bakan )

Mehmet KEÇECİLER                     (Eski Bakan ve Milletvekili)

Işın ÇELEBİ                                       (Eski Bakan ve Milletvekili)

Agah Oktay GÜNER                     (Eski Bakan, Milletvekili)

Turan BİLGE                                    (Eski Milletvekili)

Hasan DİNÇER                               (Eski Bakan)

Agah Oktay GÜNER                     (Eski Bakan)

Faruk SÜKAN                                 (Eski Bakan)

Abdullah TENEKECİLER              (Eski Bakan)

Remzi BİRAND                              (Eski Milletvekili)

Haydar KOYUNCU                        (Eski Milletvekili)

Saffet SERT                                     (Eski Milletvekili)

İsmet OCAKLIOĞLU                     (Eski Yargıtay Başkanı)

Sami SELÇUK                                  (Eski Yargıtay Başkanı)

Mehmet UZ                                    (Eski Vali)

A. Hilmi NALÇACI                         (Eski Konya Belediye Başkanı)

 

 BİLİM ADAMLARI

Saim SAKAOĞLU                           (Prof. Dr. S. Ü. Eğt. Fak. Eski Dek.)

Cihat ABAOĞLU                            (Prof. Dr.)

Hikmet BİRAND                            (Prof. Dr.)

S. Hayri BOLAY                              (Prof. Dr.)

Erkmen BÖKE                                (Prof. Dr.)

Süleyman KADAYIFCILAR         (Prof. Dr. SÜ Eski Rektörü)

Sezer KENDİ                                   (Prof. Dr.)

Tahsin KESİCİ                                 (Prof. Dr.)

H. Nail KUBALI                               (Prof. Dr.)

F. Nafiz UZLU                                  (Prof. Dr.)

Mustafa ÖZ                                     (Prof.Dr.

 

 YAZAR VE SANATKARLAR

 Fevzi HALICI                                     (Edebiyatçı)

Tarık BUĞRA                                     (Edebiyatçı)

Cahit KÜLEBİ                                     (Edebiyatçı)

Recep BİLGİNER                                (Edebiyatçı)

Suat ABANAZIR                                 (Yazar)

Alaaddin YAVAŞCA                          (Sanatçı)

Mehmet ÖNDER                               (Yazar-Araştırmacı)

Altan GÜNBAY                                    (Sanatçı)

Ahmet Hamdi TANPINAR               (Yazar)

 

Servet R. Çolak - Memleket