Yardım marketi ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü

Yardım marketi ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü

Ramazan öncesinde Kayseri'deki yardıma muhtaç vatandaşlar, makarnadan peynire, sucuktan kuşbaşı ete, kıymadan temizlik malzemelerine kadar her türlü ihtiyaçlarını yardım marketten para ödemeden karşıladı- Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Der

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'de 2007'den beri faaliyet gösteren ve ihtiyaç sahiplerinin ücretsiz alışveriş yapabildikleri yardım marketi, ramazan ayı öncesinde vatandaşların yüzünü güldürdü.

Paranın geçmediği ve makarnadan peynire, sucuktan kuşbaşı ete, kıymadan temizlik malzemelerine kadar bir evin gereksinimi olabilecek her türlü ürünün bulunduğu markete gelenler, alışverişlerini yaparak ramazan ayına rahat bir şekilde girmenin mutluluğunu yaşıyor.

Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuh Hasyüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 yıldır gerçekten yardıma muhtaç olanlara el uzatmanın mücadelesini verdiklerini söyledi.

12 ay boyunca ihtiyaç sahiplerine hizmet verdiklerini ancak ramazan ayı öncesi yardımların daha anlamlı ve özel olduğunu vurgulayan Hasyüncü, şöyle devam etti:

"İhtiyaç sahibi ailelerimizin 'Ramazan ayında ne yiyeceğim' endişesi taşımadan çocuklarıyla huzurlu bir şekilde ibadetlerini yapabilmesi için ramazan gelmeden tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Yardım yaptığımız 250'si Suriyeli 800 ailemiz var. Her aileye fert sayısına göre bir limit belirliyoruz ve bu limit çerçevesinde marketten kendi ihtiyaçlarına göre istedikleri ürünleri alabiliyorlar. Yardım kolisi vermek yerine marketten alışveriş yaptırmanın daha doğru bir yardım anlayışı olduğunu düşünüyoruz çünkü kolilerin içinde çoğu zaman ailelerin acil ihtiyacı olan ürünler olmayabiliyor. Koli sisteminde 3 kişilik aileye de bir koli veriliyor 5 kişilik aileye de bir koli veriliyor. Biz markette aile fertlerine göre limit belirliyoruz. Fert sayısı arttıkça ailelerin alışveriş limitleri de artıyor."

Yardım kolilerinin ramazan ayının ortasında veya sonuna doğru ailelere ulaşması gibi bir sıkıntı da oluşabildiğini aktaran Hasyüncü, market sisteminde ramazan ayına girmeden önce tüm ailelere alışveriş yaptırdıklarına ve hiçbir eksiklerinin kalmadığına işaret etti.

Markette 120 çeşit ürün bulunduğunu ve kar amacı gütmediklerini belirten Hasyüncü, hayırseverlerin destekleriyle alınan ürünler için temsili fiyatlar belirlediklerini ve aileye verilen limitten aldıkları ürünlerin fiyatı kadar puan düştüklerini söyledi.

- Her ailenin evine mutlaka et giriyor

Ticari olarak çalışan marketlere göre en az yüzde 30 ucuz olduklarını dile getiren Hasyüncü, bunun yanı sıra ailelere her alışveriş sonrasında kıyma, kuşbaşı et ve sucuk gibi ürünleri limitlerine yansıtmadan promosyon olarak verdiklerini ifade etti.

Bu uygulamayla mutlaka her ihtiyaç sahibi ailenin evine et girmesini sağladıklarını anlatan Hasyüncü, "Bu konuda hayırseverlerimiz de çok hassas. Özellikle ramazan ayı öncesi çok sayıda et bağışı aldık ve bunları ailelerimize limitlerine yansıtmadan hediye olarak verdik. Bugün normal ücretlerle çalışan ailelerin evine bile ayda bir zor et girerken bizim ailelerimizin neredeyse her ay evine et giriyor." diye konuştu.

Marketi gıda, giysi ve mobilya bölümü olarak üçe ayırdıklarına dikkati çeken Hasyüncü, gıda ürünlerinin yanı sıra yılda iki sefer de ailelere giysi yardımında bulunduklarını vurguladı.

Hasyüncü, yardım yaptıkları tüm aile fertlerini çoraptan ayakkabıya, pantolondan gömleğe kadar tepeden tırnağa giydirdiklerini ve alışveriş sonrasında da aileleri servisle kapılarının önüne kadar götürdüklerini vurguladı.

- Yardım kriteri, gerçekten ihtiyaç sahibi olması

Yardım yapacakları ailelerin bizzat evlerine gidip rapor hazırladıklarını anlatan Hasyüncü, şunları kaydetti:

"Bizim için en önemli kriter, gerçekten ihtiyaç sahibi olması. Evde çalışabilecek durumda birisi var da çalışmıyorsa o aileye yardım yapmıyoruz. Bununla birlikte asgari ücretle çalışan ancak maddi anlamda evin ihtiyaçlarına yetişemeyen ailelere de yardım yapıyoruz. Amacımız yardım faaliyetlerinin suistimal edilmemesi çünkü hayır sahipleri bunları bize gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaştırmamız için veriyor. Ayrıca bir ailenin başka bir dernekten yardım alıp almadığına da bakıyoruz. Eğer başka bir dernekten yardım alıyorsa o ailenin de marketten yararlanmasına izin vermiyoruz. Ya da diğer dernekle ilişiğini kesmesini istiyoruz. Ailelerin evlerinde mobilya, halı, yatak gibi ihtiyaçları varsa o konuda da yardımda bulunuyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler