"Yanlış havuz seçimi dış kulak yolu enfeksiyonu nedeni"

"Yanlış havuz seçimi dış kulak yolu enfeksiyonu nedeni"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çekin:- "Havuz, deniz veya duşta dış kulak yolunun suyla teması nedeniyle dış kulak yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Engin Çekin, havuzda, denizde veya duşta dış kulak yolunun suyla teması nedeniyle dış kulak yolu enfeksiyonunun ortaya çıkabileceğini belirterek, "Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen rahatsızlığın sıklıkla en önemli nedeni, uygun koşulları sağlamayan havuz sularıdır." dedi.

Çekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dış kulak yolunun iyi korunan ve kendi kendini temizleyebilen bir yapıya sahip olduğunu, buna rağmen mantar, virüs ve bakteri gibi çeşitli etkenlerin oluşturduğu enfeksiyonların bölgeyi etkileyebildiğini ifade etti.

Dış kulak yolunu kaplayan koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü koşulun bu etkenlerin ciltten içeri girmesine ve dolayısıyla dış kulak enfeksiyonuna neden olabildiğini aktaran Çekin, uygun olmayan pH değerlerindeki suyun teması sebebiyle bu tabaka veya cildin hasar alabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Çekin, özellikle aşırı suda kalanlarda ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabakanın inceldiğini veya kaybolduğunu dile getirerek, "Buna bir de kirli ya da uygun olmayan koşullardaki su ile temas eklenince dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur. Havuz, deniz veya duşta dış kulak yolunun suyla teması nedeniyle dış kulak yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen rahatsızlığın sıklıkla en önemli nedeni, uygun koşulları sağlamayan havuz sularıdır." diye konuştu.

Genellikle işitme kaybı ve kulakta tıkanıklık gibi belirtilerin eşlik ettiği dış kulak yolu enfeksiyonunun en rahatsız edici belirtisinin ağrı olduğuna işaret eden Çekin, şunları kaydetti:

"Bazı hastalarda ağrı, kişinin ağzını açıp kapatmasına bile engel olabilecek kadar şiddetli olabilir. Dış kulak yolunun şişmesi ve akıntıyla dolu olması sebebiyle hastalar muayene sırasında da ağrı hissedebilmektedir. Tanı konulması son derece kolay bir rahatsızlık olan dış kulak yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde kronikleşerek sık sık tekrarlayabilir. Özellikle şeker hastalığı veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan hastalarda, dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Hastalığın tedavisinde hastaya uygun olarak seçilen antibiyotikli ve ödem giderici damlalar genellikle yeterlidir. Bazı durumlarda ise tedavinin yanı sıra, hekim tarafından yapılacak kulak bakımına da ihtiyaç duyulmaktadır. Dış kulak yolu çok şiş olan hastalarda ise dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklu tıkaçlar ilaçlarla devamlı ıslatılarak tedavi etkili hale getirilmektedir. Çoğunlukla ağızdan antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaz."

- "Havuz seçimi sterilizasyonuna göre yapılmalı"

Doç. Dr. Çekin, "Havuz kullanıcıları, başta dış kulak yolu ve göz enfeksiyonları olmak üzere birtakım hastalıklardan korunmak için uygun temizleme sisteminin usulüne uygun şekilde kullanıldığına emin olmalıdır. Belki de havuzun görüntüsünden çok kullanılan dezenfeksiyon sistemi seçimde belirleyici olmalıdır." dedi.

Günümüzde havuzlardaki dezenfeksiyonu sağlamak için klor ve brom kullanımının artık neredeyse asgari standart halini aldığını ifade eden Çekin, ancak bunların havuzlarda bulunan tüm zararlı mikroorganizmaları istenilen sürede yok edemediğinin ve bu amaçla kullanılan değişik solüsyonların suyun asit-alkali dengesini bozarak enfeksiyona uygun bir ortam oluşturduğunun da bilindiğini kaydetti.

Çekin, maliyeti düşük olan bu sistemlerin uygun kullanılmaması halinde kendilerinin zararlı hale gelebildiğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir başka yöntem olan ozon, su arıtma konusundaki en güçlü dezenfektandır. Havuzlarda ana temizleyici olarak ya da ek dezenfektan olarak kullanılabilir. Bazı bakterileri klor sistemlerine kıyasla yüzlerce kat daha hızlı bir şekilde yok eder. Ancak, farklı sistemleri olsa da nötralizasyon gerektirmesi maliyetini artırmaktadır.

Havuzlarda UV ile dezenfeksiyon, kimyasallarla yapılan dezenfeksiyondan tamamen farklı şekilde çalışır. Günümüzde UV ile sterilizasyon yöntemleri hastanelerde ameliyathaneler de dahil olmak üzere diğer sistemlere ek olarak güçlü bir destekleyici dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Havuzlardaki kullanımı da aynı prensiptedir. Ancak ek olarak suyun kimyasallarla tamponlanması gerekir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler