"Viyana YEE, Avusturya'da büyük bir boşluğu dolduruyor"

"Viyana YEE, Avusturya'da büyük bir boşluğu dolduruyor"

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yorulmaz:- "Hazırladığımız program ve kurslara, Avusturyalıların yanı sıra ülkede yaşayan yabancılar da büyük ilgi gösteriyor. Bu manada YEE, Viyana’da büyük bir boşluğu dolduruyor"- "Kimse bugüne kadar Avusturya'da yaş

VİYANA (AA) - AŞKIN KIYAĞAN - Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Müdürü Ayşe Yorulmaz, programlarına Avusturyalıların yanı sıra ülkede yaşayan yabancıların da büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "Bu manada YEE, Viyana'da büyük bir boşluğu dolduruyor. Birçok kuruluş ve farklı ülkelere ait kültür enstitüleri ile ortak programlar yapıyoruz. Kültür ve sanat alanlarına ilgi duyanların enstitüyü yeterince tanıdığını düşünüyorum." dedi.

Yorulmaz, iki yıldır yürüttüğü Viyana YEE müdür yardımcılığı görevinin ardından mayıs ayında müdürlüğe terfi etti.

Enstitünün Viyana'da kuruluşundan bu yana kat ettiği aşamaları AA muhabirine anlatan Yorulmaz, 2015 yılında temelleri atılan enstitünün birçok ön yargı ve zorluğa rağmen, zengin içerikli etkinliklerle şehirde uzun yıllardır varlık gösteren farklı kuruluşlar arasında önemli bir yer edindiğini aktardı.

- "Viyana YEE programlarıyla birçok kesime hitap ediyor"

Viyana'da tarihi çok yeni olan YEE'nin çok kısa sürede faaliyetlerine başladığını belirten Yorulmaz, "Ancak ne Avusturyalılar ne de ülkede yaşayan Türk toplumu, YEE'yi tanımıyordu. Bu eksikliği gidermek için başta sanat etkinliklerinin yapıldığı fuar alanları olmak üzere birçok metro istasyonunda bulunan panolarda kurumun faaliyetlerini tanıtan reklamlar yapıldı." dedi.

Yorulmaz, Viyana'da farklı ülkelerden çok sayıda kişinin yaşadığına dikkati çekerek, "Hazırladığımız program ve kurslara, Avusturyalıların yanı sıra ülkede yaşayan yabancılar da büyük ilgi gösteriyor. Bu manada YEE Viyana'da büyük bir boşluğu dolduruyor. Birçok kuruluş ve farklı ülkelere ait kültür enstitüleri ile ortak programlar yapıyoruz. Kültür ve sanat alanlarına ilgi duyanların enstitüyü yeterince tanıdığını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Enstitünün öncelikli olarak bulunduğu ülke vatandaşlarına hizmet verdiğini hatırlatan Yorulmaz, öte yandan Avusturya'da yaşan Türk vatandaşlarının etkinliklere yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Yorulmaz, "Kimse bugüne kadar Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlarına, bir Abdülaziz, Matrakçı Nasuh sergisi sunmamış ya da Ahmet Hamdi Tanpınar'ı, Mehmet Akif Ersoy'u, uzmanlar getirterek anmamış." diye konuştu.

- Ana dil eğitimi

Yurt dışında uzun yıllardır yaşayan Türk vatandaşlarının, kendilerinden ana dil eğitimi talebinde bulunduklarını anlatan Yorulmaz, kendi çalışma alanlarının dışında olmasına rağmen çocuk ve yetişkinlere yönelik ana dil kursları verdiklerini belirtti.

Yorulmaz, enstitünün haftalık, aylık ve yıllık periyotlarla düzenlediği çalışmalara değinerek, "Haftalık ney, nazariyat, aylık ebru ve tezhip kurslarının yanı sıra sinema akşamları yapıyoruz. Ayrıca düzenli olarak yılın belli vakitlerinde sergilerimiz oluyor." dedi.

Kurumun eğitim faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yorulmaz, haftalık Türkçe kurslarına 100'ün üzerinde öğrencinin katıldığını kaydetti. Yorulmaz, "Bu yıl Avusturyalılarda büyük artış söz konusu. Özellikle üniversite gibi farklı kurumların Türkçe kurslarına gidip, Türkçesini daha iyi bir seviyeye taşımak isteyen veya gittikleri kurumlardan memnun olmayıp bizi tercih eden çok sayıda öğrencimiz var." ifadesini kullandı.

Yorulmaz, ülkedeki Türklere yönelik haftalık ana dil kursu verdiklerine de işaret ederek, "Türk kültür ve tarihini anlatan programlar yapıyoruz. Önemli tarihi şahsiyetlerimizi burada yaşayan insanımıza, gençlerimize tanıtıyoruz." diye konuştu.

Son olarak 23 Mayıs'ta, tarihi yapılar üzerinde ışıklandırma çalışmalarıyla tanınan Avusturyalı sanatçı Victoria Coeln ile "Crossing Realities Türkiye" adlı çalışmayı sanatseverlerle buluşturacaklarını duyuran Yorulmaz, Coeln'in ışık oyunlarıyla yaptığı performansın, bir ay boyunca Viyana Yunus Emre Enstitüsü binasında sergileneceğini söyledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler