Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı

Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:- "Reform paketlerinin uluslararası yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesi ve Türkiye’nin yüksek teknolojili yatırımlara pozitif ayrımcılık yapan bir vergi reformuna gitmesi, önümüzdeki d

ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Reform paketlerinin uluslararası yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesi ve Türkiye’nin yüksek teknolojili yatırımlara pozitif ayrımcılık yapan bir vergi reformuna gitmesi, önümüzdeki dönemde ülkemizin yatırım çekmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyaloğu Toplantısı"nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 15 Temmuz darbe teşebbüsünün bertaraf edilmesinde gösterdiği liderlik ve normalleşmenin sağlanması konusunda attığı adımlar için teşekkür etti.

Hem yurt dışına yönelik ekonomi diplomasisi, hem de içeriye yönelik iş dünyasının tüm kesimlerinde yatırımcı güvenini artıracak çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda tüm katılımcılarla birlikte ortak açıklama metni hazırladıklarını söyledi.

Söz konusu ortak metni okuyan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi demokrasisine ve hukukun üstünlüğüne kasteden bir saldırıyı geri püskürttüğünü belirtti.

Türkiye'nin, gücünü sandıktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi asla meşru kabul etmediğinin açık olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "79 milyonun tamamı, Türkiye’nin geleceği için demokrasi dışında bir seçenek görmemektedir. Demokrasimiz ve Türkiye’nin demokratik kurumları, artık kaba kuvvete teslim olmayacak kadar olgunlaştığını kanıtlamıştır." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin son 93 yıldaki tüm siyasi ve ekonomik kazanımlarına kastedenlerin başarısız olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bugünden itibaren bizlere düşen, ülkemizde hayatı bir an önce olağan akışına döndürmek, Türkiye’yi yeniden geleceğe bakan, coşkulu bir ülke haline getirmektir. Bu çerçevede üzerimize düşeni yapacağız. İş dünyası olarak bir an önce ekonomi gündemimize geri dönmek, yolumuza hiçbir kesintiye uğramadan devam etmek azmindeyiz. Bu çerçevede, TOBB, YASED ve Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmış uluslararası şirketler olarak bir araya geldik ve bir durum değerlendirmesi yaptık. Türkiye’de güçlü bir büyüme vizyonu doğrultusunda atılacak reform adımlarına ilişkin kararlılığımızı yineliyoruz. 15 Temmuz gecesi gerçekleşen hain saldırıyı akamete uğratan Cumhurbaşkanımızın liderliğine, şimdi ekonomik büyüme ve reformlar alanındaki sıçrama için ihtiyaç vardır."

- "Yeni bir anayasa mutabakatı önemli"

Darbe girişimi sonrasında Meclisteki siyasi partiler arasında demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda oluşan mutabakat zemininin, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin küresel konumunu pekiştirecek nitelikte olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Şimdi bu mutabakatın, Türkiye’de demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü güçlendirecek, yargı bağımsızlığını garanti altına alacak yeni bir anayasa mutabakatına dönüştürülmesi önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği sürecinin de bu kurumsal dönüşümü kolaylaştıracağına ve Türkiye’nin küresel gündemdeki yerini sağlamlaştıracağına işaret etti.

Olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının hızlı normalleşme için gündeme getirilen zorunlu ancak geçici ve sınırlı bir anayasal durum olduğunun bilincinde olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede, Türkiye’nin iktisadi sıçrama için gereken ve zaten hazırlıkları devam eden yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik reform gündeminin hızla hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti.

- "Reform paketleri Türkiye'nin yatırım çekmesine katkı sağlayacak"

Hazırlıkları bir süredir devam ettirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kanunu, Sınai Mülkiyet Kanunu Taslağı, Üretim Reform Paketi ve Yatırım-İhracat Teşvikleri Reform Paketi'nin uluslararası yatırımcılar gözünde Türkiye’nin küresel iddiasını devam ettirmek açısından son derece önemli olacağını düşündüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle bu reform paketlerinin uluslararası yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesi, Türkiye’nin yüksek teknolojili yatırımlara pozitif ayrımcılık yapan bir vergi reformuna gitmesi, önümüzdeki dönemde ülkemizin yatırım çekmesine katkı sağlayacaktır.

Yaşadığımız hareketli dönemde, şirketlerimizin kamu ile yürüttükleri günlük işlerinde hiçbir aksama olmamasının temin edilmesi ve reform sürecinin özel sektörle iletişim içerisinde şeffaf bir biçimde yürütülmesi için etkin bir kamu-özel sektör diyalog mekanizmasının oluşturulmasını önemsiyoruz. Bugünkü yüksek düzeyli diyalog toplantısını da bu yakın iş birliğinin önemli bir adımı olarak görüyoruz."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de yatırım yapan kişiler olarak işlerinin başında olduklarını vurgulayarak, "Biz, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapanların her zaman daha fazlasını kazanacağını biliyoruz. Dün Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan bizler kazandık. Yarın da bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar kazanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, çok sayıda yerli ve uluslararası sermayeli şirketlerin üst düzey temsilcilerinin katıldığı TOBB ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) organize ettiği toplantıya, Türk-İş, Hak-İş Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) destek verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler