UKON Başkanı Hacıince:

UKON Başkanı Hacıince:

"Belediyeler tarafından il ve ilçelerde hazırlanan kurban satış-kesim yerlerinde, hayvan satış yeri, çadır ücretleri ve kesim yapan kasapların aldığı ücretlerin yüksekliği üreticilere ve tüketicilere olumsuz yansırken, kurban fiyatlarında da artışa sebep

ANKARA (AA) - Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, belediyeler tarafından il ve ilçelerde hazırlanan kurban satış-kesim yerlerinde, hayvan satış yeri, çadır ücretleri ve kesim yapan kasapların aldığı ücretlerin yüksek olduğunu, bu durumun kurban fiyatlarında artışa sebep olduğunu belirtti.

Hacıince yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nın kırmızı et tüketimi açısından ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, bayramda, yıllık kırmızı et üretiminin yaklaşık dörtte biri oranında üretim yapıldığını bildirdi.

Bu sene Kurban Bayramı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kurbanlık şartlarına haiz 1 milyon 200 bin büyükbaş, 3 milyon 700 bin küçükbaş hayvan varlığı tespit edildiğine işaret eden Hacıince, geçen yıl ise yaklaşık 867 bin büyükbaş ve 2,7 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini kaydetti.

Hacıince, belediyeler tarafından il ve ilçelerde hazırlanan kurban satış-kesim yerlerinde, hayvan satış yeri, çadır ücretleri ve kesim yapan kasapların aldığı ücretlerin yüksek olduğunu, bu durumun üreticilere ve tüketicilere olumsuz yansıdığını ve kurban fiyatlarında da artışa sebep olduğunu belirtti. Hacıince, söz konusu ücretlerin daha makul miktarlara çekilmesinin hem hayvan satıcılarına hem de vatandaşlara olumlu yansıyacağını bildirdi.

Dernek ve vakıfların kestikleri kurbanlarda, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediğinin, yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken Hacıince, Kurban Bayramı kısa bir süre içinde çok sayıda hayvanın nakli ve kesimini içeren bir organizasyon olduğu için yapılan kesimlerde insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin risklerin tanımlanmasının ve gerekli alt yapı eksiklerinin belirlenmesinin önem taşıdığını vurguladı. Hacıince, şunları kaydetti:

"Kurbanlık alımı, kesimi ve etlerin muhafazasında halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekli hususlara kısaca değinecek olursak, kurban alımında hayvanların kulak küpesine ve hayvan pasaportuna haiz olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Kurban kesimi aşamasında Kurbanın eziyet edilmeden kesilmesi, kesimin mutlaka hijyen açısından uygun yerlerde, uzman kişiler tarafından yapılması ve veteriner hekimler denetiminde olması gerekmektedir. Kurban etlerinin konulduğu poşetlerin ağzı kapatılmamalı ve mutlaka buzdolabında soğutulmalıdır. Kurban Bayramı sonrasında kasaplık hayvan arzındaki dalgalanmanın sektöre olumsuz yansımasını önlemek bakımından, vatandaşlarımızın kurban kesiminde kurbanlık olarak küçükbaş tercih etmesini tavsiye etmekteyiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler