TYB'den DT'ye destek ziyareti

TYB'den DT'ye destek ziyareti

TYB İstanbul Şube Başkanı Bıyıklı: "Bu sezon hem yerli yazarlara hem de milli beraberliğe katkı sunacak yerli oyunları sahneleme kararı olan DT'nin arkasındayız"- İDT Genel Müdürü Kayaokay: "Algı operasyonuna başlayan, günlerdir bizi tefe koyan medya ve k

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Yerelden Evrensene Sanat Platformu, yeni sezonda yerli oyunlar sahneleyeceği açıklaması tartışmalara neden olan Devlet Tiyatrolarına (DT) destek ziyareti gerçekleştirdi.

Ziyarete ilişkin TYB İstanbul Şubesinden yapılan açıklamada, TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın "TYB adına DT'ye destek olmak için İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) Genel Müdürü Zafer Kayaokay'a yaptığımız ziyarette, bu sezon hem yerli yazarlara hem de milli beraberliğe katkı sunacak yerli oyunları sahneleme kararı alan DT'nin arkasında durduğumuzu belirttik." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, TYB'nin, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, yerli yazarlara ve Türkiye sanatına katkısı olacak her türlü adımın arkasında durulacağı belirtildi.

Ziyarette İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) Genel Müdürü Kayaokay'ın DT'ye yönelik "linç kampanyası" başlatıldığını ifade ettiği aktarılarak, şu açıklaması aktarıldı:

"Sanki yabancı oyunları repertuvardan kaldırıyormuşuz gibi bir algı operasyonuna başlayan, günlerdir bizi tefe koyan medya ve kendine tiyatro sanatçısı adını veren hiçbir üretimi olmayan bir grup mevcuttur. Tüzüğümüzde olduğu gibi yüzde 60 yerli yüzde 40 ise özendirici yabancı oyunlar yine olacaktır. Fakat açılış oyunlarımız yerli oyunlar ile olacaktır. Bunu bilmelerine rağmen sırf muhalif oldukları için kendi sanatçılarımızdan bile bu linç kampanyasına çanak tutanlar olmuştur. Ama Türk halkı bizim yaptığımızı da onları da görüyor. Ben burada olduğum sürece kendi özümüze ait ne kadar oyun varsa halk ile buluşturacağım. Anadolu'dan kurtuluşa eren Türkiye gerçeği varken bu toprakların gerçek sahiplerini görmemek büyük ihanettir. Dolayısıyla özümüz olan oyunlar öncelikli olarak sahibi olan halk ile bulacaktır. Anadolu özümüzü unutmamalıyız."

Açıklamada, Yerelden Evrensele Sanat Platformu Başkanı İsmail Yeşilbağ'ın 1974'ten beri Türkiye’de alternatif tiyatro yaptığının altı çizilerek, şu ifadeleri paylaşıldı:

"Yıllardır Türkiye’de yerli yazar yetişmemesinin tek sebebinin sanat çeteleridir. Bu sanat çeteleri hep aynı yabancı ya da yerli yazarların oyunlarını iyi kötü ayırt etmeksizin sahneliyor, doğal olarak yeni yerli yazarlar da oyunlarını sahneletemediği için yazmıyor. 1974 yılından beri nice keşfettiğimiz yetenekli genç kalemler bu çeteler yüzünden bir bir yitip gitti. Türkiye’de ne zaman darbe, kalkışma gibi büyük bir olay çıkarma hazırlığı yapılsa ilk olarak ya devlet ya da şehir tiyatrolarında bir takım tartışmalar başlatarak süreci geliştiriyorlar. Doğruları bildikleri halde karalama kampanyası yapanlar bu şer odaklarının askerleridir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler