Türkiye'ye yönelik ön yargılara resimle cevap veriyor

Türkiye'ye yönelik ön yargılara resimle cevap veriyor

Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Yavuzalp, Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürünü özgün tekniklerle tuvale işleyerek açtığı sergilerle Türkiye'yi Afrika'da, Afrika'yı da Türkiye'de tanıtıyor- Büyükelçi Yavuzalp:- "Bundan sonraki yaşamımda resimsiz bir gün

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp, Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürünü kendine özgü mozaik esintisi tekniğiyle tuvale işleyerek açtığı sergilerle Türkiye'yi Afrika'da, Afrika'yı da Türkiye'de tanıtıyor.

Büyükelçi Yavuzalp, resim serüveninin başlaması, açtığı sergiler ve bundan sonraki hedefi hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ortaokul yıllarından bu yana sanat tarihi ve resme ilgisi olduğunu dile getiren Büyükelçi Yavuzalp, mesleğe başladıktan sonra iş yoğunluğu nedeniyle resim yapmaya vakit bulamadığını ancak bu tutkusunun devam ettiğini, ilgisinin sadece bir tutku olarak kalmaması için de 2012'de Ankara'da resim dersi aldığını kaydetti.

Yavuzalp, diplomat olarak Belçika, Kazakistan, Danimarka'da görev yaptığını anımsattı.

Kampala Büyükelçiliğine 2013'te atanmasının ardından profesyonel olarak resim yapmaya başladığını ifade eden Yavuzalp, resim sanatını görevinin bir parçası olarak gördüğünü anlattı. Yavuzalp, eserlerinde mozaik esintisi tekniğini kullandığını söyledi.

- Anadolu ve Doğu Afrika kültürü aynı tuvalde

Tarihi ve kültürel temalar kullandığı resimlerinde günümüze kadar zengin Anadolu topraklarında varlık gösteren medeniyetler ile kadim Türk kültürünü harmanladığına dikkati çeken Yavuzalp, bunu seçmesindeki nedenin, medeniyetlerin beşiği olan Anadolu toprakları ile dünyanın en eski ve öncü medeniyetine sahip Türkleri dünyaya tanıtmak olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Yavuzalp, görev yaptığı Uganda ve Doğu Afrika'nın kültürünü de tuvaline yansıttığını belirterek, "Esasen, resimlerim hayat tecrübemi, diplomasi mesleğinden yıllar içinde edindiğim birikimi, vatan ve millet aşkımı, dünyaya ve ülkemin tarihine bakışımın harmanlanmış şeklini yansıtıyor. Birbirini tamamlayıcı nitelik taşıyan diplomasi ve ressamlığın, bütüncül olarak yapıldığında uluslararası ilişkilerde ve ülke tanıtımında daha güçlü ve etkin sonuçlar almanıza yardımcı olacağını düşünüyorum. Bu şekilde ülkenizin en güzel ve zengin yönlerine dair hafızalarda silinmeyecek bir iz bırakılmasının mümkün olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Kampala Büyükelçiliği himayesinde kendi eserleri de dahil olmak üzere Türk ressamların eserlerinin yer aldığı sergilerin ülkedeki diplomatik ve sanat çevrelerinde büyük hayranlık uyandırdığını anlatan Yavuzalp, bu tür etkinliklerin Türkiye'nin derin ve zengin bir kültüre sahip olduğu gerçeğinin daha iyi anlaşılması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Yavuzalp, bugüne kadar 4'ü kişisel ve 2'si karma sergi olmak üzere eserlerinin Türkiye'de ve Uganda'da 6 sergide yer aldığını dile getirerek, resim serüveninde ailesinden ve yakın çevresinden büyük destek aldığını ifade etti.

- "Bundan sonraki yaşamımda resimsiz bir gün bile geçirmek istemiyorum"

Sergiler sayesinde Türkiye'nin köklü kültür ve medeniyetinin dünyada görünürlüğünün arttığı ancak en büyük katkısının Türkiye'nin başarılarına sekte vurmak amacıyla algı operasyonları yürüten ve asılsız haber yayan çevrelere güzel bir yanıt verdiği değerlendirmesinde bulunan Yavuzalp, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki yaşamımda resimsiz bir gün bile geçirmek istemiyorum. Bu bilinçle, dünyanın ve tarihin en köklü medeniyetine sahip Türkleri, zengin Anadolu topraklarını hiç durmadan var gücümle, sevgimle harmanlayarak tuvale dökmeye, yorumlamaya ve tanıtmaya çalışacağım. Türkiye'ye karşı yapılan haksızlıklara sanat, kültür ve tarih vasıtalarıyla en güzel yanıtı vermeye devam edeceğim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler