Türkiye'nin en büyük girişimcilik buluşması Konya'da başlıyor

Türkiye'nin en büyük girişimcilik buluşması Konya'da başlıyor

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen Türkiye Girişimci Buluşması ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri, 3-4 Kasım tarihlerinde Konya Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve KOSGEB iş birliğiyle yapılacak etkinlikte, girişimciler, yatırımcılar, bakanlık yetkilileri, yerel yöneticiler, başkanlıklar, Ar-Ge yöneticileri, bankacılık ve finans yöneticileri, özel sektör ve sanayi sektöründen temsilciler bir araya gelecek.

Türkiye Girişimci Buluşması programı için tıklayın

Etkinlikte, "TÜBİTAK - BiGG Destekleri ile iş fikrini hayata geçir!", "Girişimcilikte Fikri Mülkiyet Hakları", "Uçtan Uca Girişimcilik Ekosistemi", "Geleceğin Tarım Teknolojileri", "Girişimcilik Ekosisteminde Alternatif Finansman Kaynakları", "Girişimcilik ve Sosyal İnovasyon", "Geleceği Şekillendiren Beyinler: Yapay Zeka ve İnsanlığın Yeni Yolculuğu" ve "Girişimciler için E-ihracat Fırsatları" konulu paneller düzenlenecek.

isadam.jpg

Ayrıca, B2B görüşmeler ve girişimcilere özel eğitimler de yapılacak. Sergi alanının da yer alacağı etkinlikte girişimciler projelerini sergileme imkânına da sahip olacak.

GİV Girişimcilik Ödülleri ise 4 Kasım akşamında sahiplerini bulacak. Proje Fikir Ödülleri, KOSGEB İş Planı Ödülleri, Kurumsal Girişimcilik Ödülü, Yeni Girişimci Ödülü, Üniversite Girişimcilik Kulüp Ödülü, Dijital Girişimcilik Ödülü, Basın Yayın Medya Ödülü, Akademisyen Ödülü, Kamu Yöneticisi Ödülü ve GİV Özel Ödülü olmak üzere toplam 10 kategoride 14 ödül verilecek.

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç'tan açıklama

Söz konusu etkinlikle ilgili bilgiler veren Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genel Başkanı Mehmet Koç, Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu:

“GİV olarak biz bu işe başladıktan sonra bunun Türkiye’de bir kültür haline geldiğini görüyoruz. Birçok kuruluş artık girişimcilikle ilgili organizasyonlar yapıyor. Bu önemli bir gelişme, bununla iftihar ediyoruz. Ne kadar çok kişi girişimciliğe yönelirse o kadar çok seviniriz. Bugün cari açık problemi var. Bu problem bugünün problemi değil. Bunun çözümü ithal edilen ürünleri ikame etmekten geçiyor. Yeni projeler, yeni fikirler ve yeni girişimcilerimiz ortaya çıktıkça ithal ikamesi ürünler üretilecektir. Cari açığı böyle kapatabiliriz. Enerji dışında önemli cari açığımız yok. Bunu kapatmanın da yeni girişimci adayları ile kolay olacağını düşünüyoruz.”

30 girişimciye 1'er milyon lira destek verildi

Başkan Koç, GİV olarak bugüne kadar 5 bin girişimciye eğitim verdiklerini, yüzde 20 oranında ticarileşme başarısına ulaştıklarını söyledi. Koç, 30 girişimciye KOSGEB’ten birer milyon lira destek verdirdiklerini de kaydederek, “Devletimiz böyle gelişir, devlet ebed müddet böyle olur” dedi.

418 proje müracaatı var

GİV’e başvuran girişimci sayısının hızla arttığını, büyük bir gelişme gösterdiklerini anlatan Koç, şu bilgileri verdi:

“Bu yıl organizasyonumuzu Konya’da gerçekleştiriyoruz. 418 proje müracaatı var. Yüze yakın arkadaş stant açacak. Cumartesi akşamı ödül törenimiz var. Bugün Konya GİV şubesi olarak gerçekleştirdiğimiz organizasyonların benzerlerini ve GİV’in şubeleşme çalışmalarını bütün şehirlerimize yaymayı amaçlıyoruz. Adana, Sakarya, Bursa, Trabzon, Eskişehir şubelerimiz var. Hedefimiz öncelikle şehirlerde şubeleşme çalışmasını tamamlamak.”

Devletler bile artık girişimcilerle müzakere ediyor

Bugün dünyada güç denen şeyin teknoloji olduğunu, küçük ülkelerin bile teknoloji sayesinde önemli birer güce sahip olduklarını anlatan Mehmet Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Güç dediğiniz şey teknoloji demektir. Belki bir tek girişimcinin girişimiyle ülkenin kaderi değişecektir. Girişimcilik çok büyük önem taşıyor. Bugün devletler bile artık girişimcilerle müzakere ediyor. Dünyayı girişimciler etkiliyor. Bizim amacımız Türkiye’yi dünyadaki bu yarıştan koparmamaktır. Başkaları bir yapıyorsa biz neden iki yapmayalım. Başkaları A yapıyorsa biz neden A plus yapmayalım. Uzaktan ve uzaydan baktığında Türkiye masa kuran bir ülke haline geldi, Cumhurbaşkanımızın liderliği sayesinde. Eski dönemde olsa Türkiye, bölgemizdeki gelişmelerden mesela Rusya-Ukrayna savaşından zarar görürdü, çok etkilenirdi. Ama bu liderlik sayesinde Türkiye masa kuran ülke haline gelmiştir.”

Kültür kodlarımızda girişimciliğe karşı direnç var

Türkiye’de her yıl yarım milyon gencin üniversiteden mezun olduğuna işaret eden Koç, “Kültür kodlarımızda girişimciliğe karşı bir direnç var. Savaşçı milletiz ticareti başkalarına bırakmışız. Son 20 yılı saymazsak hep geride kalınmış. Son yirmi yolda ise birçok girişim ülkemizi öne çıkardı. Ülkeleri artık girişimci sayısına göre değerlendirmek lazım. San Fransisco’da yapılanı niye Konya’da yapmayalım. Bu etkinlik Konya için, Türkiye için büyük kazanım. Kardeşim, memur olmayın girişimci olun ülkenin girişimciye ihtiyacı var. Girişimci olursanız cari açığı azaltırsınız, göçü azaltırsınız” diye konuştu.

'Konyalı bir işadamı burada istediği projeyi bulabilir'

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, yarın başlayacak Türkiye Girişimci Buluşması ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri organizasyonu hakkında da bilgiler verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu yılki başvurular arasında hem teknoloji projeleri var hem konvansiyonel var. Yapay zeka ile ilgili projeler var. Her geçen yıl başvuru sayısı artıyor. Bugün girişimcilerimizin projeleri önceki yıllara göre daha yüksek. Daha iyi hazırlanıyorlar. Hem fikirler var hem projeler var hem şirketler var. Kurumsalda da ciddi proje müracaatları var. İlk önceleri kurumsal adayları biz arıyorduk. Bu yıl kurumsalda çok sayıda başvuru var. Proje kaliteleri çok arttı. Konyalı bir işadamı burada istediği projeyi, istediği girişim fikrini bulabilir. Dünyanın en büyük kuruluşları son 20-30 yılda ortaya çıkan fikirlerden doğdu. Bu nedenle diyoruz ki, girişim ve proje ortaya koymak çok çok önemli. 110 proje ve girişimden sade 20’si gelişse, bunların da sadece 2’si çok büyüse bile millete devlete çok hizmet etmiş oluruz. Vakıf olarak yaptığımız bu işi, dünyada ticari olarak yapıyorlar. Bu organizasyona Konya’daki belediyeler ve üniversiteler büyük katkı yaptılar. Vakıf olarak bizim beklentimiz ülkemize hizmettir. GİV gibi vakfa bütün işadamlarının, iş dünyasının sahip çıkması gerekir.”

Konya girişimci bir şehir

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan da buradaki konuşmasında, organizasyon hakkında bilgiler verdi.

Ceylan, “Organizasyon Genel Merkezimizin tercihi ile Konya’da yapılıyor. 3-4 Kasım’daki organizasyonumuz 80 proje sahibine projelerini tanıtma imkanı sunuyor. 40 konuşmacının bulunduğu oturumlar yapılacak. Geniş kapsamlı 2 günlük bir programımız var” dedi.

Konya’nın girişimci bir şehir olduğunu, 2021 yılında GİV ödülü alan bir projenin hayata geçtiğini kaydeden Ceylan, “O firma bugün İhracat yapıyor. Kaplama sektöründe. Bunların sayısı zamanla artacak, nitelik artacak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler