Türkiye'de okudu, Tunus'un yeni nesillerini yetiştiriyor

Türkiye'de okudu, Tunus'un yeni nesillerini yetiştiriyor

Üniversite öğrenimini 90'lı yıllarda Türkiye Bursları ile Ankara'da tamamlayan Tunuslu Feki, bugün Tunus Susa Üniversitesinde Bilim ve Teknoloji Fakültesi Direktör Yardımcılığı görevini yürütüyor- Feki:- "Belki hayatımdaki en iyi ikinci şey oldu Türkiye'y

Yüksek lisans öğrenimini 90'lı yıllarda Türkiye'nin sağladığı burs imkanıyla Ankara'da tamamlayan Tunus Susa Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Direktör Yardımcısı Muaz Feki, Türkiye'de gördüğü eğitimi hayatına gelen "ikinci en iyi şey" olarak niteleyerek, kendisini Türk halkından biri saydığını söyledi.

Feki, Türkiye'de Bilkent Üniversitesinde Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptıktan sonra doktorasını Fransa'da tamamladı. Ülkesinin en genç yaşta profesör unvanını alan akademisyeni Feki, bugün akademik hayatına Tunus Susa Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Direktör Yardımcısı olarak devam ediyor.

Feki, Türkiye Burslarının kariyerine etkilerini ve Türkiye'ye dair izlenimlerini AA muhabirine anlattı.

Lise eğitimini 90'lı yılların başında İngilizce tamamladığını ve sonrasında bazı arkadaşlarının üniversite eğitimi için Kanada ve Amerika'ya gittiğini aktaran Feki, gerek o dönem yaşanan Körfez Savaşı'ndan kaynaklanan siyasi gerilim gerekse Türkiye'de eğitimin daha ekonomik olması nedeniyle, kendisi ve yaklaşık 40 arkadaşının üniversite eğitimi için Türkiye'ye geldiğini anlattı.

Türkiye'de eğitim gören öğrencilerin bazılarının sadece lisans programını tamamladığını, kendisi de dahil bazı Tunuslu öğrencilerin Türkiye'de yüksek öğrenimini sürdürdüğünü belirten Feki, Fransa'da doktora eğitimini tamamladıktan sonra ülkesi Tunus'a döndüğünü söyledi.

Feki, Türkiye'ye gitmeyi ve orada aldığı eğitimi hayatındaki "en iyi ikinci şey" diye niteleyerek, "Belki hayatımdaki en iyi ikinci şey oldu, benim Türkiye'ye gitmem. Birincisi, evliliğim. Çok iyi bir tecrübe oldu. Fransa'ya gittikten sonra daha birinci ay Türkiye'yi aramak istiyordum. Bilkent çok daha iyi, kampüs, insan ilişkileri... Avrupalılar çok soğuk, bizim gibi değiller. Doktoradan sonra araştırma görevlisi olmak için Türkiye'deki üniversiteme tekrar başvurdum ancak kısmet olmadı." diye konuştu.

Oğlunun Tunus'ta lisede eğitimini sürdürdüğünü ve şimdiden Türkiye'de eğitim görmesi için hazırlık yaptığını dile getiren Feki, öğrencilerine Türkiye'deki eğitim kalitesinin yüksek olduğunu, Türkiye'den üniversitelerin dünyada ilk yüz sıralamalarına girdiğini anlattığını kaydetti. Feki, Türkiye'de aldığı eğitimi Tunus'ta yönetici olarak görev yaptığı üniversitesine taşımaya çalıştığını ifade etti.

Üniversite eğitiminin ardından Türkiye'yi ilk kez 2012 yılında yeniden ziyaret ettiğini aktaran Feki, arada geçen sürede yaşanan değişime ilişkin gözlemlerini şöyle anlattı:

"Ankara'da Hacettepe Üniversitesine gittim. Çok şey değişti, binalar, yollar, her yer çok temiz oldu. İnsanlar hala çok güzel, eskisi gibi kaldılar. Örneğin, Türk malı ürünler... Otobüsler 90'lı yıllarda Almanya'dan geliyordu. Ama 2012'de bütün otobüsler Türk malı olmuş. Ben Türkler gibi hissediyorum ve çok gurur duydum. Zaten o zaman da eşimle gittim, dedim ki, 'Gördün mü Türkiye nasıl kendi makinelerini, otobüslerini yapıyor' inşallah bizim (ülkemizde) de öyle olur' dedim."

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB), Türkiye'de çeşitli üniversitelerde eğitim alarak ülkelerinde dönen mezunları bir araya getireceği 25 Kasım'daki "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması" programına tüm mezunların katılmasını umduğunu dile getiren Feki, şöyle devam etti:

"Bazen kendime söylüyorum. Örneğin geçen sene Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışında 'Ne mutlu Türküm diyene!'. Ben Türk halkını gerçekten seviyorum. Ben her zaman kendimi onlardan biri olarak sayıyorum. Her zaman Türkiye'yi benim ülkem gibi sayıyorum. Türkiye'ye giderken, ülkeme gidiyor gibi oluyorum. Bunu da tüm aileme aktardım. Karım, çocuklarım, Türkiye'yi seviyoruz. Karımı da Türkiye mezunları toplantısına götüreceğim."

Feki, Türkiye'deki hocalarına teşekkür ettiğini ve hayatında geldiği nokta için onlara borçlu olduğunu söyledi.

Türkiye'de okudu, Tunus'un yeni nesillerini yetiştiriyor

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :