Türkiye'de dokuttuğu halıları Metropolitan Müzesi'nde sergiledi

Türkiye'de dokuttuğu halıları Metropolitan Müzesi'nde sergiledi

Sanatçı Hristoff:- "1990'lardan beri halı desenleri çiziyorum. Niyetim her zaman, bir gün Türkiye'ye gidip halılar dokutmaktı" - "Kültürümüzde, Türk kültüründe Selçuklu halıları çok önemlidir. Benim de amacım her zaman halıları biraz geriye götürmek, o il

NEW YORK (AA) - New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nin konuk sanatçı programı çerçevesinde çalışmalar yapan İstanbul doğumlu sanatçı Peter Hristoff, Türkiye'de dokuttuğu halılardan oluşan bir sergi açtı.

New York'un tanınan güzel sanatlar okulu School of Visual Art'ta (SVA) öğretim görevlisi olan Hristoff, müzenin eğitim bölümündeki stajyer lise öğrencileriyle gerçekleştirdiği proje kapsamında, Türkiye'deki bir halı atölyesinde Türk kilim desenlerini kullanarak halılar dokuttu.

Hristoff'un İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Çamlık köyündeki bir halı atölyesinde dokuttuğu halılar, müzenin giriş katındaki eğitim bölümü salonunda gösterilmeye başlandı.

AA muhabirine halı konusundaki çalışmaları hakkında bilgi veren Hristoff, müzedeki halı projesiyle, yıllardır yapmayı düşündüğü hayalini gerçekleştirdiğini bildirdi.

Hristoff sözlerini şöyle sürdürdü:

"1990'lardan beri halı desenleri çiziyorum. Niyetim her zaman, bir gün Türkiye'ye gidip, halılar dokutmaktı. 2005 senesinde Ayasofya Müzesi'nden orada sergi yapmak üzere bir teklif geldi. Ancak kendi kendime düşündüm, resimlerim Ayasofya Müzesi için hem konu olarak hem boya olarak uymaz. Ona göre karar verdim. İlk desenlerimi alıp, Türkiye'de halı olarak dokutayım istedim. O zaman 10 tane halı dokuttum."

Bu sergiden bir yıl sonra Türkiye'de "Meandros Projesi"den, Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Güllübahçe köyünde yaz boyunca kalıp oradaki festival için bir seri halı hazırlama teklifi alan Hristoff, bunu memnuniyetle kabul ettiğini söyledi. Hristoff daha sonra bu projeye uygun motifler çizip, ardından da o motifleri kullanarak halı kompozisyonlarından oluşan eserlerini sergilediğini belirtti.

Metropolitan'da açtığı sergideki halıların biraz farklı olduğunu ifade eden Hristoff, önceden çalıştığı atölye yerine, çalışmalarını Selçuk ilçesine bağlı Çamlık köyündeki Can halı atölyesinde dokutarak bu projeyi gerçekleştirdiğini bildirdi.

- Metropolitan'la tanışma

Hristoff, Metropolitan Sanat Müzesi'yle tanışmasını ise şöyle anlattı:

"2013 senesinde bir karma sergide bazı eselerim vardı. Tesadüfen o sergide Metropolitan Müzesi'nin iki küratörü açılışa gelmişler ve ordaki eselerimi görüp beğenmiş. Sonradan atölyeme geldiler. Sonunda müze iki eserimi koleksiyonuna aldı. Bir tanesi bir otoportre, çaycı gibi giyindiğim otoportreydi. Bir tanesi de 25 desenden oluşan görgü kuralları konulu eserim. Birkaç ay sonra aynı küratörler bana müzede yeni bir proje için ismimi vereceklerini bildirdiler. Sonunda da beni seçtiler. Hiç düşünmemiştim bu kadar kısmetli, bu kadar şanslı olabileceğimi."

- "Sadece Selçuklu kalıntıları görmek için Türkiye'ye gittim"

Hristoff, sergiyi müzedeki Selçuklu sergisini destekleyen Doris Duke Vakfı'nın desteğiyle gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk İslam sanatları eserlerinden desenleri seçip, halı tasarımları çıkararak, onları Türkiye'de dokutan Hristoff, müzenin her sene New York'taki liselerden seçtiği 40 stajyer öğrenciyle gerçekleştirdiğini kaydetti.

Sergi için sadece Selçuklu kalıntılarını görmek için iki kez Türkiye'ye gittiğini bildiren Hristoff, "Son 18 aydır müzeyle konuk sanatçı olarak çalışıyorum. Değişik projeler hazırladım. Farklı tarzlarda müzedeki eserleri alıp, kendi eserlerimde kullandım." dedi.

Açtıkları serginin Selçuklu sergisiyle bağlantısı olduğunu ve kendi sergisinin de ana sponsoru olarak projesini desteklediğini dile getiren Hristoff, 11 senedir halılarla uğraştığını, projelerinin Türkiye'den çok Amerika'dan ilgi gördüğünü belirtti.

- "Halı sanatı kayboluyor"

Hristoff şöyle devam etti:

"Kültürümüzde, Türk kültüründe Selçuklu halıları çok önemlidir. Benim de amacım her zaman halıları biraz geriye götürmek, o ilk Selçuklu halıların yapıldığı tarzda halıların yapılmasıydı. Benim de amacım her zaman o eski halıları ortaya çıkarmaktı. Halı sanatı kayboluyor ülkemizde. Farklı bir yol içine giriyor. Ben orijinal halıcıların, köydeki kızların halıları dokuduğu gibi burada da genç sanatçılarımız kendi hayatlarını anlatarak halılar dokunsunlar istiyorum."

Hristoff, dedesi Peter Dimiter Hristoff'un 1923'te politik nedenlerden dolayı Bulgaristan'ı terk edip İstanbul'a yerleşmesi sonucu 1958'de bu kentte doğdu. 1963'de ailesiyle ABD'ye göç eden Hristoff, New York'un prestijli sanat okullarından SVA'de güzel sanatlar eğitimi alırken, Hunter College Güzel Sanat Fakültesinde yüksek lisansını tamamladı.

Peter Hristoff halen mezun olduğu SVA'de öğretim görevlisi olarak çalışıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler