Türkiye yeni ekonomik model ile heyecan yaratmalı

Türkiye yeni ekonomik model ile heyecan yaratmalı

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER), İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası işbirliği ile düzenlenen “Ekonomi Üzerine Paslaşmalar” semineri gerçekleştirildi.

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER), İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası işbirliği ile düzenlenen “Ekonomi Üzerine Paslaşmalar” semineri gerçekleştirildi. Prof. Dr. Emre Alkin’in konuşmacı olarak katıldığı seminer KONTİMDER konferans salonunda yapıldı. Programa,  KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran, İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Olcay Ünlü, Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç Korumaz, İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Alptekin, dernek üyeleri ve misafirler katıldı.  Yeni dönemde ekonomi yönetimi ve Türkiye’nin önündeki riskler hakkında değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Emre Alkin, mevcut ekonomik modelin heyecan veremediğini söyledi. İnşaat, hizmetler, dijital dönüşüme tam başlamamış sektörlerin sırtında ekonomik büyüme sağlandığını belirten Alkin, “Kamu harcamaları büyümeye ciddi bir ivme veriyor. Dışardan bize para vermek isteyenler, ciddi kaynak israfı yapıyorlar, acaba para verelim mi? diye düşünüyorlar. Ekonomi yönetiminin özerk hareket etmesi konusunda ciddi sıkıntılar var. Ekonomik kararların merkezileşmesi konusunda yatırımcılar endişeli olduklarını ifade ediyorlar. Türkiye’nin çok ciddi bir algı sorunu olduğuna dikkat çeken Alkin,  “Türkiye yüzünü ABD’ye değil doğuya çevirmiş durumda. Ama bu süreçte ABD ve AB’nin ciddi kabahatleri var. Diplomatik seviyede ses tonumuzu ayarlamamız lazım. Hukukun üstünlüğü, insan hakları, eğitim, sanat, spor ve bilim açısından sürekli Türkiye geriliyor. Dışardan bu ülkede hiç iyi şey olmuyor mu diye soruyorlar. Merkez Bankasından dış ticarete kadar kurmay pozisyonunda görev alanlar 21. Yüzyılın değil geçen yüzyıla ait paradigmalarla karar aldıkları konusunda intiba veriyorlar. Faiz, ticaret rejimi, döviz kurları konusunda koordinasyonsuz tavırlar var deniyor.” diye konuştu. 

kontimder--(1)-001.jpg

BUNLARIN BERTARAF EDİLMESİ GEREKİR

Alkin, yeni yönetim modeli ile ekonomik kararların nasıl alınacağı konusunda, kurullarla bakanlıkların işlevi konusunda bir netlik olmadığını ifade ederek, bu sistemin nasıl çalışacağının acilen netleştirilmesi gerektiğin söyledi. Merkez Bankası, BBDK, SPK ve diğer düzenleyici otoritelerin çelişkili ve geri çekilen kararları dengeleri bozduğunu belirten Alkin, “Bunların bertaraf edilmesi gerekir. Yeni sistemin yanlış anlaşılmalara yol açmayacağını ümit ediyoruz. Çoğulcu demokrasiye sahip olmalıyız.” dedi.  Türkiye’nin ne döviz kurundan, ne faizden batmayacağını, sadece basiretsizlikten sıkıntı yaşayacağını vurgulayan Alkin, “Cumhuriyet tarihinde 89 defa TL’de değer kaybı olmuş. Türkiye bundan batmaz, şirketler batar. Devlet ödemek için borç almaz, ama özel sektör aldığı borcu ödemek zorunda. İşadamları basiretli davranmak zorunda. İnşaat sektörünün daha yolu çok. Daha fazla inşaata gerek var mı, biraz dengeli gitsek daha iyi olacak. Ülkenin bütün ekonomisi inşaat sektörünün sırtında bir yere gidemeyiz. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranları yüksek. Bunun anlamı canlılık sinyali var, ilave kapasite artımı yok demek. Yatırımcı geleceği tam göremediği için çekiniyor. Yeni ekonomi programının açıklamasını bekliyor. Reel kesim güven endeksi baş aşağı.  Reel kesimin geleceği güveni yok, kapasite artırımı yapmıyor. Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemindeki beni rahatlatan tek unsur, bakanların siyasetten olmaması. İcraat öne çıkacak ve kurullarla karar verilecek” diye konuştu.

kontimder--(3)-002.jpg

DÜNYA DİJİTAL TEKNOLOJİ EVRESİNE GİRDİ

Dünyanın ciddi bir değişimin içerisinde olduğunu ve dijital teknolojiler döneminin başladığına dikkat çeken Alkin,  önümüzdeki üç yıl boyunca bütün dünyada yüksek faiz, yüksek enflasyon ve yüksek büyüme yaşayacağını söyledi. Şirketlerin bu dönemde dijital teknolojik değişimi ertelememesi gerektiğini söyledi. Alkin, şöyle konuştu:  “Dijital değişimleri ve teknoloji yatırımları şirket içinde yapmak mecburiyetindesiniz. Barselona’daki dünya mobil teknolojileri fuarında çok bulutlu fakat içinde hiçbir insanın çalışmadığı sadece robotların üretim yaptığı üç değişik fabrika gezdim. 150 yıldır tarif etmeye çalıştığımız ekonomi ve çabalar artık sona erecek. 10 yıl sonra şirketlerinizde artık insan çalışmayacak buna hazır mısınız?  Herkesin rekabet ettiği bir ortamda çözüm üretmiyorsunuz, işiniz zor.  Mal ve hizmet üretiyorsanız rakibiniz çok, çözüm üretiyorsanız rakibiniz az. “

Geleceğin 10 teknolojisi hakkında bilgi veren Alkin, dron. Blockchain, big data, artırılmış gerçeklik, üç boyutlu yazıcı, sanal gerçeklik, yapay zeka, robotlar, internet of things ve genetik olarak sıraladı. Alkin, üretimden önce marka, tasarım, inovasyon, Ar-Ge, teknolojiyi, üretimden sonra yapılan pazarlama, fuar, lojistik, reklamın iyi yapıldığı sürece malın fiyatının arttığını belirterek, “ Sadece iyi üretmekle olmuyor. Artık Endüstri 4.0 bitti, Endüstri 5.0 başlıyor. Endüstri 4.0, sattığınız mal ve hizmetle alakalı tüketicinin tepkilerini, kullanım biçimlerini, fikirlerini yapay zekanın marifeti ile toplayıp fabrikanıza kadar getirip, tüketicinin istediğini üretip tekrar piyasaya yollamaktır. Sürekli müşteri memnuniyetini sağlamak. Tasarımı tüketicinin isteklerine göre yapmak lazım.” dedi. Ferit Hepokur-Memleket