"Türkiye ve Japonya zor gün dostudur"

"Türkiye ve Japonya zor gün dostudur"

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Miyajima:- "İki ülke coğrafi olarak uzak olsa da birbirine çok yakındır. Türkiye ve Japonya zor zamanda birbirine yardım eden iki dosttur"- "Her yerde Türk halkının sıcakkanlılığını, misafirperverliğini, Türkiye'nin doğal gü

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, "İki ülke coğrafi olarak uzak olsa da birbirine çok yakındır. Türkiye ve Japonya zor zamanda birbirine yardım eden iki dosttur." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan′a 26 Ekim 2017′de güven mektubunu sunmasının ardından göreve başlayan Büyükelçi Miyajima, iki ülke arasındaki ilişkilere ve Türkiye'ye dair izlenimlerini ilk kez AA muhabirine değerlendirdi.

Miyajima, ilk kez 30 yıl önce iş seyahati nedeniyle İstanbul'a gelişini, "O zamanlar 20'li yaşlarımdaydım, henüz diplomatik hayatımın çok başındaydım. Bindiğim otobüste bir amca nereli olduğumu sordu. 'Japon'um, Japonya'dan geldim.' dediğimde gülümseyerek 'Hoş geldin!' deyip elimi sıktı. Diplomatlık hayatım boyunca bir daha hiç böyle bir deneyim yaşamadım." sözleriyle anlattı.

New York'taki görevi sırasında iki ülkenin ortak çalışmaları dolayısıyla Türk diplomatlarla sürekli sıkı iş birliği içinde olduğunu ve hala onlarla haberleşmeye devam ettiğini anlatan Miyajima, 2011 yılındaki Büyük Doğu Japonya Depremi'nin ertesi günü Türkiye'den Japonya'ya gönderilen ve üç hafta boyunca çalışma yürüten arama kurtarma ekibinin ve yardımların kendisini çok etkilediğini de vurguladı.

Büyükelçi Miyajima, Ankara'ya atandığını öğrendiğinde bu hatıraları da düşünerek çok sevindiğini ve hala heyecanlı olduğunu söyledi.

Eylül ayından bu yana İstanbul, Antalya, Gaziantep ve Tekirdağ'ı gezdiğini belirten Miyajima, "Her yerde Türk halkının sıcakkanlılığını, misafirperverliğini, Türkiye'nin doğal güzelliklerini ve yemek kültürünün ne kadar görkemli olduğunu gördüm. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Gaziantep'in kebabı ve baklavası, Tekirdağ'ın köftesi çok güzel. Bundan sonra tadacağım Türk yemeklerini heyecanla bekliyorum." dedi.

Miyajima, 1890 yılındaki Ertuğrul Fırkateyni kazasında, 2011 yılındaki Büyük Doğu Japonya ve Van depremlerinde görüldüğü gibi iki ülke arasında bir yardımlaşma tarihi olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'ye gelmeden önce Ertuğrul Fırkateyni kazasının meydana geldiği Wakayama ilinin Kushimoto ilçesini ziyaret ettiğini anlatan Büyükelçi Miyajima, "Bu çok acı bir olay. İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin temelinin orada atıldığını hissettim. Halihazırda Kushimoto'daki şehitler anıtının temizliğini de yöredeki ilkokul öğrencileri yapıyor. Böyle bir gelenekleri var." diye konuştu.

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un "Süleymaniye Kürsüsü'nde" adlı şiirini okuduğunda çok etkilendiğine dikkati çeken Miyajima, "Ersoy, şiirde Japon halkının dürüstlük ve sözünde durma özelliklerinden bahsederek Japon halkının ideal bir Müslüman imajına sahip olduğunu aktarıyor. Türkler ve Japonların ortak yönlerini keşfetmiş bu şiiri okuyunca çok şaşırdım ve sevindim." dedi.

Türkiye'nin başka ülkelerle de dayanışma içinde olduğunu Güney Kore örneğiyle anlatan Japonya Büyükelçisi Miyajima, Güney Kore'ye yaptığı ziyarette Türkiye'nin Güney Kore'nin demokrasisini ve özgürlüğünü koruyabilmek için gösterdiği fedakarlıkları öğrendiğini söyledi. Miyajima, Türk halkının cömertliğinin 3 milyonu aşkın Suriyelinin ülkeye kabul edilmesiyle de görüldüğünü kaydetti.

- "Coğrafi olarak uzak olsak da birbirimize çok yakınız"

Türkiye denildiğinde aklına Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun seneler süregelen zengin tarihi, tarihi eserler ve zengin dünya mirası ile güzel yemekler geldiğini söyleyen Miyajima, "İki ülke coğrafi olarak uzak olsa da birbirine çok yakındır. Zor zamanda birbirine yardım eden iki dosttur." ifadelerini kullandı.

Halihazırda iyi seyreden ikili ilişkilerin daha fazla ilerlemesi için karşılıklı olarak iyi imajlara sahip olmanın, spor ve kültür faaliyetlerinin artırılmasının önemli olduğunu kaydeden Miyajima, Türk dizisi "Muhteşem Yüzyıl"ın geçen yaz akşam saatlerinde Japonya'da yayınlanmaya başladığını, İstanbul kedilerini anlatan "Kedi" filminin de Japonya'da gösterime girdiğini dile getirdi.

Miyajima, "Bir turizm şirketi başkanıyla görüştüğümde Japon turistlerin gelişinde artış olduğunu öğrendim. İnşallah 2018 yılı bahar ve yaz aylarında Japon turistlerin sayısının eski seviyeye dönmesini umuyoruz. Türkiye'nin coğrafi önemini ve kültürel zenginliğini Japonya'ya aktararak turistlerin artışına ve bunun yanı sıra iş ilişkilerinin gelişmesine de bizzat katkıda bulunmak istiyorum." diye konuştu.

- "Sinop Nükleer Santrali projesinin güvenli olduğunu garanti ediyoruz"

Geçen bir buçuk yıl içinde Türkiye'nin yaşadığı zorluklara rağmen hiçbir Japon firmasının yatırımlarında azalma görülmediğini vurgulayan Miyajima, firmaların Türkiye'nin nüfus potansiyelini, Orta Asya'ya ve Avrupa'ya yakınlığını göz önünde bulundurduğunu belirtti.

Miyajima, ekonomi alanındaki en büyük projelerden birinin Sinop Nükleer Enerji Santrali olduğuna ve fizibilite çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sonucu inşallah 2018 ilkbaharda açıklanacak. O sonuca göre projenin daha ileri seviyeye gitmesini umuyorum. Nükleer enerji, bütçesi yüksek ancak 50 -100 yıl devam eden bir projedir. Bu proje ile istihdam sağlanmasını, Japonya'dan teknoloji transfer edilmesini bekliyoruz."

Japonya'nın deprem ve nükleer santral konusundaki hassasiyetleri nedeniyle güvenlik konusunu öncelikle dikkate aldığının altını çizen Miyajima, "Bu projenin güvenli olduğunu bizzat garanti ediyoruz. Ayrıca, nükleer enerji dışında temiz kömür kullanımı, sıvılaştırılmış doğalgaz, jeotermal enerji ve enerji tasarrufu gibi birçok alanda iş birliği yapabileceğimizi düşünüyorum." dedi.

- "Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi dünya geleceğine katkı sunacak"

Kuruluş çalışmaları devam eden Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin nükleer alanda uzmanların yetiştirilmesine katkı sunacağına işaret eden Miyajima, "Bir üniversite kurmak bina yapmaktan öte bir iştir. Üniversitenin içeriği konusunda ortak çalışmalarımız sürüyor. Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin sadece iki ülkenin değil, dünyanın geleceğine katkı sunacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Miyajima, İstanbul İkitelli'de Türk Japon ortaklığıyla kurulacak 2 bin 682 yatak kapasiteli hastanenin açılışının da 2020 yılının Ekim ayında yapılmasının planlandığını belirtti.

Japonya'nın desteklediği Osmangazi Köprüsü, Marmaray gibi büyük projelere dikkati çeken Miyajima, Türkiye'nin benzer projelerine Japonya'nın destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

Miyajima, iki ülkenin afetlerin önlenmesi için binaların güçlendirilmesi, depreme dayanıklılık teknolojileri ve afet sırasında can kayıplarının nasıl azaltılabileceği konularında da ortak çalışmalar yürüteceğini kaydetti.

Mitsubishi Electric şirketinin Türkiye'nin milli uydu projesine destek verdiğini ve Türksat 6A projesini sürdürdüğünü, bu projelerde Japonya'nın insan kaynağı geliştirilmesi açısından da tecrübelerini Türkiye ile paylaştığını dile getiren Miyajima, "Türkiye'nin uzay alanında ilerlemesini, bir Türk arkadaşımızın milli uydusunu geliştirmesini sağlamak istiyoruz." dedi.

- "2018 ilişkiler için önemli bir hazırlık yılı olacak"

Japonya'nın Veliaht Prensi'nin 2019'da tahta çıkışının beklendiğini ve aynı yıl G20 Zirvesi'nin Japonya'da gerçekleşeceğini kaydeden Miyajima, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu vesilelerle Japonya'yı ziyaret etmesini beklediklerini, 2018'in ikili ilişkiler için önemli bir hazırlık yılı olacağını anlattı.

Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının 2020 yılında Tokyo'da gerçekleşeceğini ve 2025 için Osaka'nın Expo adayı olduğunu belirten Miyajima, Türk halkına Japonya'yı ziyaret etme tavsiyesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler