"Türkiye-Rusya ilişkileri derli toplu bir zemine oturdu"

"Türkiye-Rusya ilişkileri derli toplu bir zemine oturdu"

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan:- "İki ülke arasındaki ilişkiler oldukça derli toplu bir zemine oturdu. Bu zeminin ana ekseninde de Suriye'deki krize çok daha ortak ve pozitif bir gündemle müdahale etme var"- "Soçi'deki görüşme, uçak düşürülmesi ha

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin oldukça derli toplu bir zemine oturduğunu belirterek, "Bu zeminin ana ekseninde de Suriye'deki krize çok daha ortak ve pozitif bir gündemle müdahale etme var." dedi.

Özhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Soçi'de gerçekleştirdikleri görüşmeyi, uçak düşürülmesi hadisesinin ardından Türk-Rus ilişkilerinin yeniden düzeltilmesi için başlatılan sürecin en olgunlaşmış meyvesi olarak tanımladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin oldukça derli toplu bir zemine oturduğuna dikkati çeken Özhan, bu zeminin ana ekseninde de Suriye'deki krize çok daha ortak ve pozitif bir gündemle müdahale etmenin bulunduğunu dile getirdi.

Bunun dışında, enerji ve askeri sanayi alanında işbirliklerinin somutlaşması anlamına gelecek bir zeminin de oluştuğunu kaydeden Özhan, "Bu oldukça pozitif bir gelişme. Bu, aslında devam eden bir süreçti. Ama karar aşamalarına henüz ulaşamamıştı. Soçi görüşmesiyle çok daha olgunlaşmış bir yere geldi. O açıdan kritik." değerlendirmesinde bulundu.

Taha Özhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye üzerinde, Rusya'nın da artık bu süreç içerisinde yaşanan seyirle, Türkiye açısından çok daha iş birliğine açık ve pozitif bir senaryoda olduğunu söylememiz mümkün. Bu, birkaç açıdan önemli. Özellikle Suriye'deki ateşkesin sürdürülmesi ve zaman içerisinde de nihai bir siyasi çözüme doğru gidilmesi açısından çok hayati öneme haiz. Ümit ederiz bu şekilde de devam eder."

- Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması

Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması konusundaki anlaşmaya da değinen Özhan, bunun, ağırlıklı olarak rejim ve paramiliter aktörler tarafından gerçekleştirilecek olan ve bir süre daha devam etmesi öngörülen saldırıları durduracağını belirtti.

Özhan, şunları kaydetti:

"Bu, ilerleyen zaman içerisinde, Suriye dışına çıkmak zorunda kalmış sivillerin geri dönüşünün önünü açacak bir makro yaklaşımın ilk hayata geçiş unsuru. İnşallah bu konuda bir noktaya gelinir. Hem terör örgütlerinin Suriye'den uzaklaştırılması, hem de sivillerin yeniden geri dönüşünü sağlayacak, ama toplamda da Esed rejiminin katliamlarını engelleyecek bir mutabakata varılması bizim açımızdan önemli. İnşallah bu şekilde ilerler."

-"Türkiye, füze savunma sistemi ihtiyacını gidermek durumunda"

Rusya ile S-400 hava savunma sistemleri konusunda sürdürülen görüşmeleri de değerlendiren Özhan, Türkiye'nin hava savunma sistemlerine ve füzelerine ihtiyacının olduğunu ifade etti.

Özhan, "Türkiye, bu ihtiyacını bir şekilde tedarik etmek durumunda. Burada tedarikçi konumuna oturmuş olan bir ülke var. Türkiye de bununla çok rasyonel bir ticaret geliştiriyor." diye konuştu.

Bu durumun, söz konusu tedariği sağlamamakta ısrar eden NATO ülkelerinin takındıkları tavrın bir neticesi olduğunu belirten Özhan, "Türkiye, füze savunma sistemi ihtiyacını bir şekilde gidermek durumunda. Burada rasyonel bir ticari ilişki yürüyor. Bu yönüyle de hem Irak'tan, hem Suriye'den, hem de başka gerilim alanlarından Türkiye'ye oluşabilecek askeri tehditlerin ortadan kaldırılması için ihtiyaç duyulan bir sistemin ticari olarak hayata geçirilmesinden ibaret." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler