"Türkiye-İsrail dostluğu Filistin'i mutlu eder"

"Türkiye-İsrail dostluğu Filistin'i mutlu eder"

Filistin Enerji Bakanı Kittaneh:- "Türkiye'nin aynı anda hem İsrail ile hem de Filistin ile dost olabilmesi bizim için tutarlı bir siyaset. Bu gelişmeleri olumlu buluyoruz"- "Doğu Akdeniz gazının satılabileceği bir pazara ihtiyaç var"- "Gazze'deki enerji

ANKARA (AA) - MUHSİN BARIŞ TİRYAKİOĞLU - Filistin Enerji Bakanı Dr. Ömer Kittaneh, son dönemde İsrail ile Türkiye ilişkilerinin geldiği aşamadan mutlu olduklarını belirterek, "Türkiye'nin aynı anda hem İsrail ile hem de Filistin ile dost olabilmesi bizim için tutarlı bir siyaset. Bu gelişmeleri olumlu buluyoruz." dedi.

Kittaneh AA muhabirine, Türkiye-İsrail ilişkileri, Gazze'deki mevcut durum ve doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ömer Kittaneh, son dönemde Türkiye ile İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve karşılıklı büyükelçilerin atanmasıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin aynı anda hem İsrail ile hem de Filistin ile dost olabilmesi bizim için tutarlı bir siyaset. Çünkü burada üçüncü taraf olarak bir iş birliğinin sağlanmasına ihtiyacımız var. Türkiye-İsrail dostluğu Filistin'i mutlu eder. Bu gelişmeleri bölgesel sorunların konuşulabilmesi açısından da olumlu buluyoruz." diye konuştu.

- Doğu Akdeniz gazı ve politik tercihler

Son dönemde doğu Akdeniz'de yeni ve büyük doğalgaz keşifleri yapıldığına işaret eden Kittaneh, bu konunun ''politize edildiğini" söyledi. Kittaneh, şöyle devam etti:

"Söz konusu gaz işe yaramaz, çünkü keşfedilen gazı iletebileceğiniz altyapıyı geliştirmek için ilk olarak bu gazı satabilecek bir pazara ihtiyacınız var. Öte yandan, Avrupa'nın gaza ihtiyacı var, dolayısıyla doğu Akdeniz'den Avrupa'ya bir doğalgaz hattına ihtiyaç var. Ayrıca bu hattın olabildiğince karadan gitmesi gerekiyor, çünkü deniz üzerinden planlanan projeler fiyatı fazlasıyla artırıyor. Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya gönderilmesi ekonomik nedenlerle çok daha kolay, ayrıca Türkiye'nin Avrupa hatlarına direk olarak bağlı olması da bu hattı daha uygun hale getiriyor. Hangi hattın kullanılacağına ağırlıklı olarak ekonomik şartlar ve biraz da politik tercihler karar verecek."

- "Gazze'nin enerji güvenliğini de düşünmek gerekiyor"

Gazze açıklarında da doğalgaz rezervi olmasına rağmen, vatandaşlarının enerji kısıntısından dolayı güçlük yaşadığını hatırlatan Kittaneh, "Bir Filistinli olarak doğu Akdeniz'deki doğalgaz benim sorunum değil. Gazze'deki enerji güvenliğini unutarak Avrupa'daki enerji güvenliğini konuşamayız." dedi.

Kittaneh, yalnızca masanın etrafında oturup bu konuların görmezden gelinemeyeceğini Avrupalı liderlerle yaptıkları görüşmelerde de aktardıklarını kaydetti.

Gazze'deki su kaynaklarının kullanılamaz hale geldiğini belirten Kittaneh, "Sağlık, tarım, ekonomi, sanayi gibi tüm alanlar enerji eksikliğinden dolayı felce uğramış durumda. Avrupa enerji güvenliği üzerine düşünürken, Gazze'nin enerji güvenliğini de düşünmek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Su kaynaklarının kirlenmesi nedeniyle Gazze'deki su kalitesinin alarm verdiğini ifade eden Kittaneh, "Gazze'deki su kaynakları önümüzdeki yıl aşırı kirlenme nedeniyle hayvansal kullanım için bile kullanılamaz hale gelecek. Dünya Bankası raporuna göre, şu anki şartların devamı halinde 2020 yılı itibariyle Gazze'de yaşam imkansız hale gelecek." diye konuştu.

- "Gazze'ye elektrik planı son aşamada"

Kittaneh Gazze'ye elektrik ulaştırılması planıyla ilgili olarak en son Roma'da gerçekleştirilen bir toplantıda Türkiye'den Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü dile getirdi. Kittaneh, "Kendilerine Gazze'yi ziyaret eden enerji heyeti için teşekkür ettim. Kendileri de bana bu ziyaretle ilgili raporun son aşamaya geldiğini ve bakanlıkta son halinin verilmek üzere olduğunu söylediler. Türk Enerji Bakanlığı bir plan ile gelmek ve bunu hem Filistin hem de İsrail tarafıyla tartışmak istiyor." dedi.

Gazze için hazırlanacak planın uygulanmasıyla ilgili pratik aşamaları da tartışabilmek için en yakın zamanda Türk yetkililerle görüşme isteklerini ilettiklerini anlatan Kittaneh, şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki, her türlü destek bir fark yaratacaktır. Çünkü Gazze'deki insanlar bunun için bekliyorlar. Bizler, hem Türkiye Cumhuriyeti hükümetine hem de her konuşmasında Gazze'ye yer veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a müteşekkiriz. Şu anda da Gazze'de somut ve uygulanabilir bir plana ihtiyacımız var. Bizim Türkiye'den beklediğimiz yalnızca finansal bir destek değil. Türkiye'nin bölgedeki etkisi önemli ve Türkiye bölgedeki büyük bir oyuncu."

- "Enerji gemilerini İsrail istemedi"

Kittaneh, Türkiye'den gidecek elektrik üreten gemilerle Gazze'ye enerji sağlanması projelerini geçmişte de İsrail'in istemediğini hatırlattı. Kittaneh, "O proje İsrail tarafının güvenlik endişeleri olması gerekçesiyle reddedildi." dedi.

Ömer Kittaneh, İsrail'in bu gemilerle göçmen veya başka şeyler taşınabileceği endişesi içinde olduğunu dile getirdi.

Abluka altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin, yalnızca 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık duran Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat enerji elde edilebiliyor.














AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler