Türk Eximbank'ın altı aylık faaliyet sonuçları

Türk Eximbank'ın altı aylık faaliyet sonuçları

Ekonomi Bakanı Zeybekci: (2)-"Banka, bu yılın sonunda 25,4 milyar dolar nakdi kredi desteği, 14,4 milyar dolar da alacak sigortası desteği olmak üzere toplam desteğini yüzde 21 artırarak 39,8 milyar dolara yükseltmeyi öngörüyor"-"Yatırım/Politik Risk Sigo

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank'ın bu yılın sonunda toplam desteğini yüzde 21 artırarak 39,8 milyar dolara yükseltmeyi öngördüğünü belirterek, "Artık biz onu 39,8 değil de 40'ın üzerine çok rahat şekilde çıkarırız. Bir başka deyişle, 2017 sonunda her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarının finansmanında Eximbank imzası olacak." dedi.

Zeybekci, Türk Eximbank'ın altı aylık faaliyet sonuçları ve yıl sonu hedeflerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada,​ Eximbank'ın sunduğu hizmetleri doğrudan ihracatçılara ulaştırma amacıyla 2017 yılı içinde Adana, Bursa ve Denizli şubelerini açtığını anımsattı.

Yılın kalan kısmında açılacak ilave beş şube ile 2017 sonunda şube sayısının 11'e yükseleceği bilgisini veren Zeybekci, "Önümüzdeki dönemde ihracatta ilk 20 ilde ve ihracatçılarımızın yoğun olduğu Organize Sanayi Bölgeleri'nde irtibat noktaları açılacak. Bu çerçevede ilk uygulama Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile gerçekleştirildi. Şunu da hatırlatmakta fayda var; temsilciliğinin olmadığı yerlerde de Eximbank'ın diğer ticari bankalar, faktöring ve leasing firmaları aracılığıyla ihracatın yüzde 100'üne ulaşmakla ilgili hiç bir sıkıntısı yok." dedi.

Zeybekci, Eximbank'ın ihracatçıların güncel ihtiyaçları doğrultusunda yeniliklerine hız verdiğini, örneğin müteahhit firmalar tarafından yurtdışında gerçekleştirilecek projelerin finansmanı için yurt içi veya yurt dışı bankalardan fon sağlanırsa, Türk Eximbank tarafından kredi borçlusu lehine ve fon sağlayan bankaya muhatap Garanti Mektubu düzenlenebileceğini kaydetti.

Eximbank'ın ihracatçıların alıcılarının finansmanında, işleme nakdi destek veren bankaya "alıcının riskine ilişkin sigorta hizmeti" de vereceğini aktaran Zeybekci, öte yandan emtia bazlı yani barter finansman desteği uygulamasıyla alıcı kredilerinin etkinliğinin artırılacağını dile getirdi.

Zeybekci, özellikle Afrika kıtasında ve benzer ülkelerde, ilgili kuruluşların katılımıyla emtia bazlı finansmana ilişkin çalışmalar başlatıldığının altını çizdi.


-"Kağıt ortamında manuel yapılan işlemlerin tümü ortadan kalkacak"


Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracat taahhütlerinin kapatılmasının elektronik ortamda yapılacağını belirterek, "Bugün kağıt ortamında manuel yapılan işlemlerin tümü ortadan kalkacak. Bu düzenlemenin birkaç ay içinde uygulamaya girmesini istiyoruz." dedi.

Global Data ile sigorta işlemleri için gerekli olan bilgilerin tek bir küresel veri kaynağından alınması ile sigorta faaliyetlerinde çok daha hızlı ve yerinde limit tesisi sağlanacağını aktaran Zeybekci, Yatırım/Politik Risk Sigortası Poliçesi ile hem müteahhitlerin, hem de yatırımcıların politik risklere karşı sigortalanmasının da söz konusu olacağını kaydetti.

Zeybekci, İslam Kalkınma Bankasının sigorta kuruluşu olan İslami Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Kurumu (ICIEC) ile işbirliği imkanlarının genişletileceğini ve bu kurumun sigorta imkanıyla en az 3 projenin finanse edileceğini dile getirdi.

Türk iş adamlarının yurt dışında üstlendiği projelerin finansmanında, projelerin nakit akışının teminat alınması yoluyla işlemlere başlanması için de hazırlıkların tamamlanacağını vurgulayan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti:

"İhracatçılarımızın alıcılarına daha yakın hizmet verilmesi için Türkiye Ticaret Merkezlerinde Eximbank'tan temsilciler de görev alacak. Bu kapsamda Türk Eximbank, Tahran'daki ticaret merkezine ilk temsilcisini gönderdi. Bilişim teknolojileri destekli olarak kurulacak olan çağrı merkezi ile ihracatçılarımızın sorunları artık çok daha kısa sürede çözülecek. Sağladığı finansman desteğinin ihracata oranını artırarak dünyada 1 numara olmak, Türk Eximbank'ın en önemli hedefidir. Bu yıl için konuşacak olursak, Eximbank yılın kalan 6 ayında ihracata toplam 21,3 milyar dolar destek vermeyi hedefliyor. Yılın ikinci yarısında atacağımız adımlar da bu hedefe yönelik olacak."


-"Bankanın bilançosundaki İslami bankacılık esaslarına uygun ürünlerin payının yüzde 10'un üzerine çıkarılması sağlanacak"


Nihat Zeybekci, Türk Eximbank'ın finansman desteğinin kompozisyonu üzerine de çalışmayı sürdüreceğini söyledi.

Bu çerçevede ihracatçılara sunulan orta vadeli destek miktarının bilanço içindeki payının yüzde 38'den yüzde 40'a çıkarılacağını belirten Zeybekci, aynı şekilde bankanın bilançosundaki İslami bankacılık esaslarına uygun ürünlerin payının yüzde 10'un üzerine çıkarılmasının da sağlanacağını dile getirdi.

Zeybekci, "İslami finansman imkanları ile kaynak çeşitliliği sağlanırken, banka tarihinde ilk defa sukuk yani İslami tahvil ihracı yapılacak. İslami enstrümanların kullanımıyla halihazırda yüzde 8 civarında olan 'katılım bankalarının Türk Eximbank'ın toplam ihracat kredi portföyü içindeki payının' sene sonunda yüzde 10'un üzerine çıkarılması sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Aktif yapısında orta-uzun vadenin payında görülen artışa paralel olarak fonlamada da vade uzatımı sağlanacağına dikkati çeken Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede Dünya Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan toplam 750 milyon dolar tutarında uzun vadeli kredi temin edilecek. Ayrıca yaz döneminde bir Çin bankasından 3 yıl vadeli ilave bir kaynak girişi olacak. Bununla beraber uluslararası piyasalardan 1 yıl vadeli 500 milyon avro sendikasyon kredisi sağlama çalışmaları devam ediyor. Ek olarak, Körfez ülkelerindeki bankalardan ilave kaynak temini hususunda önemli adımlar atıldı.

İngiltere, Fransa, Rusya ve Japonya olmak üzere 4 ülkenin İhracat Destek Kuruluşları ile ilave işbirliği anlaşmaları imzalanacak. Eximbank bu yıl Asya Eximbankları Forumunda ortak üye statüsünden 'tam üye' statüsüne geçecek. Bunun yanı sıra Foruma üye 11 ihracat kredi kuruluşu arasında karşılıklı kredi hatları tahsis edilmesine yönelik ortak kredi anlaşması imzalanacak.

Eximbank yıllar itibarıyla artan finansman desteğini hız kesmeden 2017 yılında daha da yükseltecek. Banka, bu yılın sonunda 25,4 milyar dolar nakdi kredi desteği, 14,4 milyar dolar da alacak sigortası desteği olmak üzere toplam desteğini yüzde 21 artırarak 39,8 milyar dolara yükseltmeyi öngörüyor. Artık biz onu 39,8 değil de 40'ın üzerine çok rahat şekilde çıkarırız. Bir başka deyişle, 2017 sonunda her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarının finansmanında Eximbank imzası olacak. Bu da bizi dünyada bir numara olma hedefine biraz daha yaklaştırır. Eximbank olarak sunulan desteğin ihracata oranında halihazırda seçili ülkeler arasında ikinci sıradayız. Hedefimiz ise Güney Kore'yi geçerek ilk sıraya yükselmek. 2017 yılında sunacağımız desteklerin ihracata oranını yüzde 26'ya, 2018 yılında ise yüzde 28-30 bandına yükselterek bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz."


-"İhracatçılarımızın bazı bölgelere daha cesur girmelerini istiyoruz"


Ekonomi Bakanı Zeybekci, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türk Eximbank'ın tarihinde ilk defa sukuk ihraç etmeyi değerlendirmesine ilişkin detayların sorulması üzerine Zeybekci, dünyada İslami finansmanın toplam finansman içindeki oranının her sene artarak büyüdüğünü, Eximbank'ın da buna uygun bir ortam yaratması, bu finansman dünyasıyla da bir şekilde bağlantı kurması ve oradaki imkanları kendine çekmesi gerektiğini söyledi.

Zeybekci, bunlardan birisinin de sukuk olduğunu belirterek, "Bu ihraç gerçekleştiğinde, Eximbank olarak bugüne kadar değerlendiremediğiniz bir alandan da finansman temin ediyorsunuz. Sukukta 5 yıl vadeli bir tahvil ihracı ile toplam 500 milyon dolar civarında bir kaynak imkanı bekleniyor. Diğer Çin tarafında da China Development Bank'tan 200 milyon dolar civarında bir imkan. Önümüzdeki dönemde Körfez ülkelerindeki kaynak ve imkanlarla da Eximbank'ın çok daha yakın bir şekilde temas edeceğini, buralardan uzun vadeli, ucuz imkanlar sağlayabileceğini tahmin ediyorum. Bununla ilgili görüşmelerimiz şu anda devam ediyor." diye konuştu.

Sigortalardaki ciddi artışın nereden kaynaklandığının, riskli bölgelere daha fazla ihracat yapılmaya başlanıp başlanmadığının sorulması üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:

"Sigorta ihracatçı için son derece önemli. Yani gönderdiği bir ürünün fatura tutarının garanti altına alınması, sigortalanması direkt finansman demek aslında. Aslında söylediğiniz şey doğru bir tespit. Hükümet olarak biz, ihracatçılarımızın bazı bölgelere kontrollü bir şekilde daha cesur girmelerini ve daha cesur bir şekilde ihracat yapmalarını istiyoruz. Orada hükümet olarak Eximbank'a söylediğimiz şu; 'Bir bölge, bir ülke, bir müşteri toplam 50 liralık alacağını veya 50 liralık alımına sigorta veriyorsan, ona diyoruz ki, 100 liraya kadar ver. Bir şey olursa ben varım arkanda, zarar olursa ben varım' diye Eximbank'a bu anlamda hükümet olarak, Hazine olarak destek veriyoruz. Bu destekten dolayı artış var. Yani sigortalamanın da bu sebepten dolayı cesaretlenmesi, risk iştahını artırması söz konusu. Bundan da son derece memnunuz ve son derece iyi iş yaptığımızı tahmin ediyoruz. Biz yine kontrollü bir şekilde artırmaya, bu anlamda destek vermeye devam edeceğiz."

Zeybekci, yerli müteahhitlerin yabancılara yaptıkları satışların ihracat sayılmasına yönelik taleplerinin hatırlatılması ve Eximbank olarak, yurt dışına satış yapan yerli müteahhitlere kredi desteği ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunların ihracat sayılmasıyla ilgili olarak mantık olarak bir yaklaşımımız var. Bunu ihracat saydığımız andan itibaren de Maliye Bakanlığının buna karşı haklı çekinceleri var. Çünkü başka şeyleri hak elde etmeye başlayacaklar. Diğer taraftan yurtdışı satışları, yabancılara gayrimenkul satışlarının inşaat sektörü anlamında, konut sektörü anlamında desteklenmesi de isabetli bir düşünce. Tarih vermeyeyim ama bu konuyu çalışıyoruz."


-"Emtia bazlı ticaretin adımlarını bu yılın ikinci ayında atacağız"


Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise modern bankacılığın önceliklerinden birisi olduğunu söyledi.

Artık ihracatçılara doğrudan kredi verme ve sigorta yapmanın yanında, garanti veren bir banka olma hedeflerini bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Yıldırım, dünya ile ticarette, Afrika coğrafyası başta olmak üzere hem ihracatı artırmak hem de yurt dışı projeleri geliştirmek bakımından barter ticaretinin, yani emtia bazlı ticaretin adımlarını bu yılın ikinci ayında atacaklarını dile getirdi.

Yıldırım, fuarlara gidip kredi anlaşmalarını orada yapma hedefleri ile ilgili son gelişmelerin neler olduğuna ilişkin bir soru üzerine, daha önce 40 ayrı kaynaktan data aldıklarını anımsattı.

Artık 40'tan fazla kaynak yerine Global Data ile bütün dünyadan aynı anda ve hızlı bir şekilde limitler alabilecek hale geleceklerini ve fuarlara o zaman katılabilecekleri bilgisini veren Yıldırım, "Şu anda biz sadece oralarda bulunup ne yapabileceğimize bakıyoruz. Ama o işlemi sanıyorum eylül ayı gibi devreye sokabileceğiz." diye konuştu.

(Son)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler