Tunus'ta ulusal birlik hükümeti kurma çalışmaları

Tunus'ta ulusal birlik hükümeti kurma çalışmaları

Hükümet Sözcüsü Şevket:- "Şu anki hükümet geçici bir hükümet değildir"

TUNUS (AA) - Tunus Hükümet Sözcüsü Halid Şevket, şu anki hükümetin geçici bir hükümet olmadığını görevden alınma gibi bir durum olana dek görevlerini yerine getireceğini söyledi.

Başkentteki Kartaca Konuk Evinde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Şevket, mevcut hükümeti kastederek, "Biz Tunus'un çıkarları karşısında bir engel olarak durmayız" dedi.

Şevket, başbakanın bakanlara, Tunus idaresi ve kurumlarına bir mesaj ilettiğini ve bunun, "Bu hükümet, ulusal topluluk hukuki bir yöntemle bunun tersine karar verene dek çalışmalarını tam bir ciddiyetle sürdürecektir." manasını taşıdığını söyledi.

Bugün Kartaca Sarayı'nda düzenlenen törende ülkedeki 9 siyasi parti ve en önemli 3 sivil toplum kuruluşu yeni ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde önceliklerin tespit edildiği belgeye imza atmıştı.

Karar mekanizmalarına yakın kaynaklar, Sibsi'nin başbakandan istifasını istediğini ancak Sıyd'ın istifayı kabul etmediğini belirtiyor. Bundan dolayı gelecek günlerde parlamentoda güvenoyuna ilişkin çalışmaların yapılması bekleniyor.

Tunus anayasasına göre, hükümetin güvenoyu alabilmesi için parlamentoda salt çoğunluğu alması yeterli olacak.

Cumhurbaşkanı Sibsi, geçen yılın haziran ayı başında ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde girişim başlatarak, Sıyd hükümetinin miladını doldurduğunu belirtmiş, ülkedeki tüm siyasi unsurların desteklediği yeni ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunmuştu.

Tunus'ta 2014'ün sonlarında yapılan parlamento seçimlerinin ardından Sıyd, Şubat 2015'te hükümetin başına getirilmişti. Tunus'ta 4 partinin ortak olduğu ve Sıyd'ın başını çektiği koalisyon hükümeti bir yıl sonra revizyondan geçerek görevine devam etti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler