Tunus'ta "Türkiye Mezunları Buluşması"

Tunus'ta "Türkiye Mezunları Buluşması"

YTB Başkanı Köse:- "Tunus'ta ortaöğretimde seçmeli ders olarak artık Türkçe de var. Aynı şekilde Tunus'ta üniversitelerde Türkçe seçmeli ders bölümleri açılıyor"- "Türkiye'den başka ülkelere okumaya giden 90 binin üzerinde öğrenci var. Tunus'tan da 20 bin

TUNUS (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, Tunus'taki ortaöğretim okulları ve üniversitelerde Türkçenin seçmeli ders olarak okutulduğunu söyledi.

Köse, Türkiye'de eğitim görmüş 20 Tunuslu mezunun katılımıyla başkent Tunus'taki restoranda düzenlenen "Türkiye Mezunları Buluşması"nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Tunus arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğine işaret ederek, ülke ekonomileri ve siyasetlerindeki çeşitli gelişmeler nedeniyle azalan ilişkilerin son yıllarda yeniden ivme kazandığını anlattı.

Bu gelişmelerin hem siyasi hem ticari hem de kültürel alanda kendisini göstermeye başladığına dikkati çeken Köse, "Tunus'ta ortaöğretimde seçmeli ders olarak artık Türkçe de var. Aynı şekilde Tunus'ta üniversitelerde Türkçe seçmeli ders bölümleri açılıyor. İlgi, Tunus'un pek çok ilinde ve üniversitesinde hakikaten fazla." diye konuştu.

Köse, ticari ilişkilerde Türkiye ile Tunus arasında hareketlilik olduğunu ancak gelecek nesillere aktarılabilmesi için iki ülkede de birbirlerini anlayan insanların yetişmesi gerektiğini vurguladı.

"Bunun için de Türkiye'de eğitim alan Tunuslu öğrenci ve akademisyenlerin sayısının artması gerekiyor. Aynı şekilde Tunus'ta eğitim alan Türk akademisyen ve uzmanların da artması lazım." diyen Köse, şu anda Türkiye'de Tunus'tan 250 öğrenci bulunduğunu ve bunların bir kısmının kendi imkanlarıyla, bir kısmının da burslu okuduğu bilgisini paylaştı.

Köse, Tunus'ta ise Türkiye'den çok az sayıda öğrenci olduğuna işaret ederek, "Türkiye'den başka ülkelere okumaya giden 90 binin üzerinde öğrenci var. Tunus'tan da 20 binin üzerinde öğrenci yurt dışında eğitim alıyor. Bunların 12-13 bini Fransa'da. Bizim ikili hareketliliği daha sağlam zemine oturtmamız için bu sayının kendi aramızda artması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkeler hakkında bilgi almak isteyen kişilerin ya Fransızca ya da İngilizce kaynaklar kullanmak zorunda olduğunu dile getiren Köse, Türkiye ve Tunus'un birbirini, "üçüncü tarafların anlatımıyla tanıdığına" dikkati çekti.

- Diaspora haklarıyla ilgili ortak çalışma

Tunus'ta bulundukları süre zarfında resmi ziyaretler de gerçekleştirdiklerini belirten Köse, Tunus'taki Göç ve Diaspora Bakanlığı ile de gerekirse iş birliği yapma hususunda fikir birliğine vardıklarını duyurdu.

Köse, Tunus diasporasının nüfusunun resmi rakamlarla 1,5 milyon civarında olduğunu ve çoğunluğunun Batı Avrupa ülkelerinde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin de Batı ülkelerindeki diasporasının nüfusunun 6 milyon civarında olduğunu anlatan Köse, "Fransa'da yaşayan bir Türk ile bir Tunuslunun meselesi büyük oranda aynı. Kendi dilini, kültürünü öğrenmesi, ayrımcılığa uğramadan, İslam karşıtlığından kaynaklı herhangi bir muameleye uğramadan o ülkede yaşamak, o ülkenin bir bireyi olarak adil şekilde muamele görmek." ifadelerini kullandı.

Türk diasporasının Türkiye'ye ciddi anlamda katkısı bulunduğunu belirten Köse, 1970'li yıllardaki ihracat rakamlarının yüzde 90'ının işçilerin getirdiği dövizden oluştuğunu, bununla ödemeler dengesindeki açığın giderildiğini ve yatırımlara kaynak ayrıldığını kaydetti.

Köse, Tunus'un yurt dışındaki vatandaşlarına temsil hakkı tanıdığına işaret ederek, "Yurt dışında yaşayan Tunuslular, kendilerinin Tunus Parlamentosunda temsili için 18 milletvekili seçiyor. Bu da onların hak ve taleplerinin ulusal düzeyde karşılık bulması açısından önemli." diye konuştu.

Türkiye'de de aynı temsil hakkının uygulanıp uygulanmayacağı konsunda değerlendirmede bulunan Köse, şunları söyledi:

"Bu, siyasi bir karardır. Birçok siyasi partinin seçim beyannamesinde bu hususlar beyan edilmiş. Diasporadaki vatandaşlarımızın talepleri zaman zaman bize de iletiliyor. Bunlar önümüzdeki dönemde hükümetin vereceği bir karardır. Böyle bir talep var. Gittiğimiz birçok yerde bu, gündeme getiriliyor. Benim bildiğim 15 ülkede diaspora temsil uygulaması var. Fransa'nın 11, Cezayir'in 8, Portekiz'in 4, Tunus'un 18, İtalya'nın ise 12 milletvekili ve 6 senatörü var.

Hırvatistan ve Romanya'nın var. Bu, hiç uygulanmamış bir model değil. Bu tecrübeleri de biz dinlemek istiyoruz."

- Türkiye mezunları 25 Kasım'da İstanbul'da

Köse, Tunus'taki temasları çerçevesinde Yüksek Öğretim Bakanlığı ile özellikle iş birliği, burs değişim programlarını konuştukları bilgisini vererek, Yüksek Öğretim Bakanı Selim Halbus'un bu noktada Tunuslu bürokratlarıyla kendilerini kabul ettiğini söyledi.

İki ülkenin öğrenci ve akademisyen hareketliliğini teşvik edecek karşılıklı burs programını şekillendirmek üzerine çalıştıklarını belirten Köse, "Teknik düzeyde çalışmalar devam edecek. İnşallah yakın vadede iki ülke arasında bu bağlamda bir iş birliği zemini oluşacaktır. Yaptığımız çalışmaların, toplumların ikili ve bölgesel düzeyde barış ve gelişimine katkı sağlamaktan başka bir amacı yok." görüşünü paylaştı.

Köse, birbirini bilen insanların daha fazla iş birliğine yöneldiğine dikkati çekerek, bu bağlamda iki toplum açısından bu çalışmaların faydalı olduğunu ve çalışmaların zirvesini 25 Kasım'da İstanbul'da "Türkiye Mezunları Zirvesi"nde gerçekleştireceklerini duyurdu.

Programın Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirileceği bilgisini paylaşan Köse, şunları kaydetti:

"Dünyanın değişik ülkelerinden binin üzerinde mezun gelecek. Bakanlar, milletvekilleri, profesörler, iş adamları, kanaat önderleri olacak. İnşallah hem Türkiye için de bu arkadaşlarımız için yeni bir heyecan olacak. Öğrenciliklerinin geçtiği ülkede bir araya gelecekler. Daha da ilginci, 1958 yılında mezun olan 1-2 tane mezunumuz gelecek. Biri Lübnan'dan, diğeri Ürdün'den. Bu anlamda güzel bir zirve olacağını düşünüyoruz."

- "Türkiye, çok güzel bir ülke"

Etkinliğe katılan Türkiye mezunlarından Yasemin Ekim de Finlandiya'da doğduğunu ve babasının Türk ancak annesinin Finlandiyalı olduğunu söyledi.

Türkiye'de Bilkent Üniversitesinden 1993 yılında mezun olduğunu anlatan Ekim, eğitimi sırasında aynı şekilde Türkiye'de eğitim gören Tunuslu eşiyle tanıştığını dile getirdi.

Ekim, üniversite yıllarından önce de sürekli Türkiye'ye gittiğini belirterek, "Hemen her sene gidiyorum. Tatile Akdeniz'e gidiyoruz. Bence Türkiye çok iyiye gidiyor, çok değişiyor. Şehirler büyüyor, modernleşiyor. Avrupa gibi olmuş. Çok güzel bir ülke." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler