"Toplumsal Eğitim Seminerleri"

"Toplumsal Eğitim Seminerleri"

KONYA (AA) - Meram Belediyesi tarafından düzenlenen ve Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı Toplumsal Eğitim Seminerleri'nin...

KONYA (AA) - Meram Belediyesi tarafından düzenlenen ve Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı Toplumsal Eğitim Seminerleri'nin 7.'si gerçekleştirildi.

Bahadıroğlu, Konevi Kültür Merkezinde yaptığı konuşmada, haremde Osmanlı devlet adamlarının eşlerine, üniversiteye tekabül eden eğitimler verildiğini söyledi.

Devlet adamlarının hanımlarına el işi ve güzel sanatlar alanında da eğitim verildiğini belirten Bahadıroğlu, "Bazı dizi-filmlerde bize anlatıldığı gibi harem padişahın kadın ahırı değildir. Padişah, evlilik çağına geldiği vakit valide sultan onlardan birini seçer. Öyle ki bir sabah namazını terk eden cariyenin üstü çizilir ve sadece hizmetkar olarak değerlendirilirdi" diye konuştu.

Padişahların hacca gidememe nedenlerini anlatan Bahadıroğlu, şunları kaydetti:

"Ulaşım imkanlarının son derece sınırlı olduğu bir çağda, padişahların uzun süreli başkentten ayrılmaları devletin varlığını tehlikeye düşürebilirdi. Uzun yol boyunca uğrayabilecekleri saldırıları püskürtmek için büyük bir orduyla hareket etmeleri gerekirdi. Ayrıca da hanımlarını, hizmetkarlarını, aşçılarını, muhafızlarını, vezirlerini ve danışmanlarını beraberlerinde götürmek zorundaydılar. Bütün bunları dikkate alan Osmanlı uleması, padişahların hacca gitmesine izin vermedi. Çünkü o dönemde tek bağımsız İslam devleti Osmanlı Devleti idi."

Bahadıroğlu, konuşmasının ardından okurlarının kitaplarını imzaladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler