TOBB Türkiye Ekonomi Şurası

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)"Madem fevkalade bir durumla şu anda karşı karşıyayız, öyleyse yeniden kolları sıvama zamanıdır. Bugün burada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu defa inşall

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Madem fevkalade bir durumla şu anda karşı karşıyayız, öyleyse yeniden kolları sıvama zamanıdır. Bugün burada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu defa inşallah, 2010-2011 yılındaki rekoru da geride bırakacak bir sonuç elde edeceğiz, ben buna inanıyorum." dedi.

Erdoğan, TOBB İkiz Kuleler'deki Türkiye Ekonomi Şurasında yaptığı konuşmada, iş dünyası ve devlet olarak el ele verildiğinde Türkiye'de işsizliğin üstesinden gelineceğine kesinlikle inandığını söyledi. Bu işin zorla, ite kaka olmayacağını, gönüllük esasına dayanacağını vurgulayan Erdoğan, aksi takdirde devlet hangi imkanları sağlarsa sağlasın istenilen neticeye ulaşılamayacağının altını çizdi.

Yunus Emre'nin "Aşk ile yürüyen sırtında dünyayı taşır. Aşksız yürüyen beden diye bir ceset taşır." dizelerini paylaşan Erdoğan, tüm meselenin bundan ibaret olduğunu dile getirdi. Erdoğan, burada bulunanlar içinde dünyayı sırtında taşıyanların bulunduğuna inandığını belirterek, ülkeye ve millete hizmetin bir aşk işi olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüreğinde 'Halka hizmet, Hakk'a hizmettir' duygusunu taşımayanın, kalbi bu aşkla çarpmayanın vay haline. Çünkü Yunus Emre, böylelerini neye benzetiyor? Cesede benzetiyor. Burada, sırtında dünyayı taşıyacak aşk sahibi, oda, borsa başkanlarımızı, organize sanayi bölgesi başkanlarımızı, sektör meclisi başkanlarımızı görüyorum. Sizlerin, beni de milletimizi de mahçup etmeyeceğinize inanıyorum. Onun için, şu anda burada temsili olarak bazı valilerimiz var, olmayan valilerimiz de var, 81 ilin valisinin de bu işin takipçisi olması gerektiğini buradan duyurmak istiyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin büyüme ve istihdam karnesinin oldukça parlak olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz 14 yılda Türkiye, sadece 2009 yılında küçülme yaşadı, diğer tüm yılları büyümeyle kapattı. Nitekim, 2003-2015 yılları arasındaki ortalama büyümemiz, hatırlayın, yüzde 5,9.

Öte yandan, 2009 yılındaki küçülmenin sebebi de aslında biz değildik. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizi, benim ifademle 'Türkiye'yi teğet geçerken', böyle bir hasara yol açmıştı. Küresel finans krizi başladığından bu yana Avrupa'daki istihdamda 6 milyon azalma oldu. Buna karşılık ülkemizde o tarihten 2016 Ekim ayına kadar 6,5 milyonun üzerinde ilave istihdam ortaya çıktı.

Rakamlarla ifade edecek olursak, iş gücümüz 20 milyon 604 binden 27 milyon 267 bine yükseldi. Esasen, ülkemizde işsizlik rakamlarının artmasının sebebi, istihdamda azalma yaşanıyor olması değildir. Bu durumun sebebi, nüfusumuzdaki genç oranının yüksekliği ve kadının iş gücüne katılımının artmasıdır. Örneğin, 2016'da bir önceki yıla göre istihdam 400 bin artarken iş gücündeki yükseliş bir milyonu bulmuştur. Bu da işsizlik rakamlarında 500 bin kişilik bir artışa sebep oluyor. Öyleyse bize düşen istihdamı daha çok artırmanın yollarını aramaktır."

- "KOBİ'lere yeni bir can suyu, taze bir nefes verdiniz "

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde yaşanan gelişmelerin turizm ve ihracat sektörlerinde yol açtığı olumsuzluğun farkında olduklarını söyledi.

Turizmde de ciddi bir seferberlik ilan ettiklerini aktaran Erdoğan, yaşanan sıkıntıların istihdam artış hızında ciddi bir yavaşlamaya neden olduğunu bildirdi. Erdoğan, "Elbette 2009'daki düzeyde bir sıkıntı beklenmiyorsa da henüz açıklanmayan son üç aydaki rakamların istihdam artışında biraz daha düşüşe işaret etmesi muhtemeldir." ifadesini kullandı.

Bunun için hükümetin her anlamda çok ciddi önlemler aldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neredeyse her gün Sayın Başbakan, bazı yenilikleri açıklıyor. Teşvik paketleri açıklanıyor. Geçtiğimiz hafta turizmcilerin 8 milyon yeni turist hedefiyle düzenledikleri bir kampanyanın açılışını, Bakanlığımız ve sektörle birlikte yaptık.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak sizler de çok önemli çalışmalara öncülük ediyorsunuz. Örneğin, az önce yine Sayın Başkan söyledi, nefes kredisiyle, reel sektöre toplamda 5 milyar liralık düşük maliyetli kredi desteği sağladınız. Bankaların yüzde 15'te ve nazlanarak kredi bahşettikleri bir ortamda, siz yüzde 9,9 maliyetli kredi imkanı sağlayarak, adeta KOBİ'lere yeni bir can suyu, taze bir nefes verdiniz. Bu isabetli kampanyanızdan ötürü, ben sizleri tebrik ediyorum. Bugün de sizlerle birlikte bir istihdam seferberliğini başlatıyoruz."

- "Yıl sonunda istihdam şampiyonlarını ödüllendireceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010'da 65. Genel Kurul Toplantısında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerine çağrı yaptığını anımsatarak, "Bugün o çağrıyı güncelleyerek yapmış oldum. O dönemde birilerinin tartışmaya açtığı bu çağrım, sağolun sizler tarafından sahiplenildi." dedi.

Yıllık bir milyon 400 bin ilave istihdamla 2011'de rekor bir artış yakalandığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Madem fevkalade bir durumla şu anda karşı karşıyayız, öyleyse yeniden kolları sıvama zamanıdır. Bugün burada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu defa inşallah, 2010-2011 yılındaki rekoru da geride bırakacak bir sonuç elde edeceğiz, ben buna inanıyorum. Biraz önce Rıfat Bey'in de ifade ettiği gibi inşallah, yıl sonunda her ilin, her sektörün istihdam şampiyonlarını ödüllendirileceğiz."

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler