TKDK Kırmızı Et Sektör Toplantısı

TKDK Kırmızı Et Sektör Toplantısı

TKDK Başkanı Nazlı:- "Bugüne kadar TKDK, kırmızı et sektörüne yönelik toplam yatırım tutarı 540 milyon lira olan 393 projeye 330 milyon lira hibe desteği vermek üzere sözleşme imzaladı"-"Bu sene 1 milyar liralık hibe vereceğiz ve yaklaşık 2 milyar liralık

ANKARA (AA) - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, bugüne kadar kurumun kırmızı et sektörüne yönelik toplam yatırım tutarı 540 milyon lira olan 393 projeye 330 milyon lira hibe desteği vermek üzere sözleşme imzaladığını bildirdi.

TKDK'nın Kırmızı Et Sektör Toplantısı'nın açılışında konuşan Nazlı, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) programının birincisinin 15'inci çağrı ile tamamlandığını, yakında IPARD II programının uygulamalarına başlayacaklarını bildirdi.

Nazlı, bugüne kadar 15 çağrı ilanına çıktıklarını, 16 bin proje aldıklarını ve bunun 11 bine yakını ile sözleşme imzaladıklarını ifade ederek, çoğunluğunun tamamlandığını, kalanlarının da temmuza kadar bitmesini beklediklerini söyledi. 

Bu projelerin sonucunda 45 bin istihdam sağlandığına dikkati çeken Nazlı, proje tesislerinin yeni olması nedeniyle yüzde 40-50 kapasite ile çalıştığını, bu oranın yüzde 80'e ulaşması halinde istihdamın 100 bine çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Nazlı, bugüne kadar 6 milyar liranın üzerinde bir yatırımın gerçekleştirildiğini belirterek, tamamlanan projelerle 84 milyon lira ihracat yapıldığını, bu rakamı 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bu sene 1 milyar liralık hibe vereceklerinin altını çizen Nazlı, yaklaşık 2 milyar liralık yatırım yapılacağını belirtti. IPARD II ile yumurta tavukçuluğu modernizasyonuna, yenilenebilir enerji yatırımlarına ve atık yönetimi yatırımlarına da destek vereceklerini vurgulayan Nazlı, "11 bin TKDK projesinin özellikle kendi enerji ihtiyacını karşılamak için bu projeleri destekliyoruz. Bununla beraber IPARD II döneminde gelecek yeni projelerde de bunu bekliyoruz. Yatırım tesislerinin çok yüksek enerji giderleri oluyor. Bunun için yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verdik. Bu çalışmamızda Enerji Bakanlığımızdan ve EPDK'dan da destek aldık. Normalde bu projelerin izinlerini TEDAŞ verir. Projelerin daha hızlı hayata geçirilebilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından proje onay yetkisini aldık" ifadesini kullandı.

- Kırmızı et sektörüne yönelik destekler

Türkiye'de, basında tartışmanın kırmızı et sektörü üzerinden yürüdüğünü, bu sektörle ilgili daha çok proje almak istediklerini dile getiren Nazlı, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar TKDK, kırmızı et sektörüne yönelik, toplam yatırım tutarı 540 milyon lira olan 393 projeye 330 milyon lira hibe desteği vermek üzere sözleşme imzaladı. Bu hibe miktarının şu ana kadar 271,5 milyon lirası ödendi. Bu alanda yatırımcıların 22'si kadın. Kırmızı et üretimine verilen hibe miktarı tüm tedbirlerde şu ana kadar verilen toplam hibe miktarının yüzde 10'u civarındadır. Kırmızı etin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik ise toplam yatırım tutarı 326 milyon lira olan 100 projeye 163 milyon lira hibe desteği vermek üzere sözleşme imzalanmış ve bu hibe miktarının şu ana kadar 54 milyon lirası ödendi."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı