TİM Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Burhanoğlu:

TİM Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Burhanoğlu:

"Bu yıl sonu Türkiye'de otomotiv ihracatının yüzde 50'sini yan sanayi oluşturabilir"- "Geçen yıl 22 milyar 270 milyon dolarlık ihracata ulaşabildik. Yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor"- "Başarıya aç gençlerimizin ürettiği projeleri ilgili firmalarımızda u

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, geçen sene otomotiv yan sanayi ihracatının toplam otomotiv ihracatının yüzde 42'sini oluşturduğunu anımsatarak, "Bu yıl sonu Türkiye'de otomotiv ihracatının yüzde 50'sini yan sanayi oluşturabilir, genç beyinlerin ilgisini bu köklü sanayiye çekebilirsek sektörümüze ivme kazandırır 2023 hedeflerimize daha emin adımlarla gideriz" dedi.

Burhanoğlu AA muhabirine otomotiv sektörünün gündemini değerlendirirken, sektöre katma değerli yeni ürünler kazandırmak amacıyla tasarlanan yarışmalarla ilgili de bilgi verdi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında otomotiv sektörünün 75 milyar dolar ihracat hedefi bulunduğunu anımsatan Burhanoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim bu iddialı hedefimizi bugünkü tempoyla yerine getirmemiz zor. Geçen yıl 22 milyar 270 milyon dolarlık ihracata ulaşabildik. Yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor ve bunun için de süre oldukça azaldı. Bu yeni yatırımların sayısının bugünkü yaptığımız değerde işlerle orantılı olarak bakarsak yaklaşık 3,5-4 milyon araca tekabül etmesi gerekiyor ki bu da bu saatten sonra oldukça zor. Umarız olur ama zor." 

Burhanoğlu, sektörün yan sanayi segmentinde de üretim süreçlerinin yapılan işin en ileri teknolojisiyle gerçekleştirildiğini söyledi. 

Burhanoğlu, 2014'teki 157,6 milyar dolarlık toplam ihracatın 22 milyar 270 milyon dolarını 9 kez üst üste ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörünün sağladığını anımsatarak bunun da 10 milyar dolarını da yan sanayinin gerçekleştirdiğini belirtti.

 Otomotiv genelinde ihracatın bu yıl 23 milyar doları aşacağını ifade eden Burhanoğlu, 2015 sonunda 60 yılın üzerinde birikime sahip yan sanayinin, otomotiv ihracatının yüzde 50'sini gerçekleştirebileceğini söyledi. 

 

- "Gençler otomotiv yan sanayisine odaklanmalı"

 

TİM'in otomotiv sektörü de dahil olmak üzere 17 sektör için inovasyonu önceleyen projelere destek verdiğini aktaran Burhanoğlu, kendilerinin de Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) olarak bu kapsamda otomotiv tasarım ve proje pazarı yarışmaları düzenlediğini söyledi. 

Burhanoğlu, otomotiv yan sanayisindeki tecrübe ve güncel içerikli know how'ın, bu pazarı iddialı kıldığına işaret ederek, genç girişimcileri otomotiv yan sanayisine katma değer sağlayacak ürünler tasarlamaya çağırdı.

Burhanoğlu, Türkiye'de otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteren şirketlerin dünyayla rekabet edebilen köklü yapılar olduğunu söyledi.

OİB başkan yardımcılığı görevini de yürüten Burhanoğlu, birliğin geleneksel hale getirdiği "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması"nın bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceklerini aktardı.

 

- "Başarıya aç gençlerimizin ürettiği projeleri ilgili firmalarımızda uygulayacağız"

 

Yarışmanın amatör ve öğrenci katılımcılara açık olduğunu belirten Burhanoğlu, başvuruların 10 Nisan'a kadar "www.otomotivprojepazari.com" internet sitesinden yapılabileceğini anlattı. 

Burhanoğlu yarışmaya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Otomotiv sanayicileri olarak yerinde duramayan gençlerimize tüm imkanlarımızı seferber etmek istiyoruz. 27 üniversiteyi gezerek yarışma hakkında bilgiler verdik. İstiyoruz ki içinde üretme, katma değer artırma hevesi olan gençlerimiz doğru kuluçka merkezlerine eklemlenebilsin. 

Başarıya aç gençlerimizin ürettiği projeleri ilgili firmalarımızda uygulatarak, 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaşmış olacağız. hem gençlerimiz istediği gibi bir ortamda çalışma şansını bulacak hem de sanayimiz atılımını sürdürecek."

"Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması"na zaman zaman "Copy-paste" projeler geldiğini anlatan Burhanoğlu, "İTÜ Çekirdek'le iş birliğini olgunlaşabilecek özgün projeler kalsın, yeni bir ekosistemde kuluçkada kalabilsin bu projeler diye yaptık bu iş birliğini. Öte yandan da projelerin özgün ve yeni olup olmadığını da daha iyi anlayabilmek için İTÜ çekirdek ile iş birliği yaptık" diye konuştu.

 

- "En önemli ödül İTÜ Arı Çekirdek anahtarı"

 

Yarışmada derece alan tüm proje sahiplerine İTÜ Arı Çekirdek Kuluçka Merkezi'nde 1 yıllık proje geliştirme imkanı sağlanacağını, İTÜ Arı Çekirdek anahtarının en önemli ödül olduğunu dile getiren Burhanoğlu, bu imkanın girişimcilerin geleceklerine yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını kaydetti.

Burhanoğlu'nun verdiği bilgilere göre, yarışmada otomotiv endüstrisi adına özgün ve yenilikçi tasarımların geliştirilmesi, inovatif proje önerilerinin sanayici ve ihracatçılar ile buluşturulması ve bu projelerin ortaklığa dönüştürülmesi hedefleniyor.

 

- "Birinci proje sahiplerine 6 bin, ikincilere 4 bin, üçüncülere 3 bin lira para ödülü"

 

Yarışma, yurt içinde ve yurt dışında eğitim veren otomotiv ile ilgili en az 2 yıllık ön lisans programları ile mühendislik fakültelerinin otomotiv ile ilgili bölümleri ve endüstriyel tasarım bölümlerinin 4 yıllık lisans programlarına kayıtlı öğrenciler ve 18 yaşını doldurmuş, otomotiv komponent tasarımı konusunda ilgisi bulunan herkese açık. 

Son başvuru süresi 10 Nisan'a kadar uzatılan yarışmada, her kategori için birinci proje sahiplerine 6 bin, ikincilere 4 bin, üçüncülere 3 bin lira para ödülleri de verilecek. Bunun yanı sıra Ekonomi Bakanlığı’nın uygun gördüğü proje sahipleri ise 2 yıl yurt dışı eğitimi kazanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler