Tıkalı ana atardamara ameliyatsız anjiyografiyle müdahale

Tıkalı ana atardamara ameliyatsız anjiyografiyle müdahale

ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde 58 yaşındaki bir hastanın sol bacağına giden tıkalı ana atardamar ameliyatsız anjiyografi yöntemiyle açıldı- Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yazıcı: - "Bacak atardamarların darlık ve tıkanıklıkları perif

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören bir hastanın sol bacağına giden tıkalı ana atardamarın, ameliyatsız anjiyografi yöntemiyle açıldığı bildirildi.

ESOGÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Uğur Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Yavuz Başaran'ın 2 yıl önce sol bacak ana atardamarı tıkanıklığı nedeniyle bacak damarına yönelik by pass ameliyatı yapıldığını aktararak, ameliyattan 1 yıl sonra şikayetleri tekrarlayan hastanın yapılan incelemeler sonrasında by-pass damarının tıkanmış olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Hastaya başvurduğu merkezlerde ikinci bir ameliyat şansının olmadığının söylendiğini ifade eden Yazıcı, şunları ifade etti:

"Hastamıza, defalarca yatarak ilaç tedavisi uygulanmış. Şikayetleri giderek artan Başaran, 20 metre yürüyünce şiddetli bacak ağrısı yaşaması üzerine kliniğimize başvurdu. Yaptığımız incelemeler neticesinde sol bacağa giden ana atardamarın ve by-pass damarının tam tıkalı olduğu saptandı. Detaylı değerlendirmeler sonrasında açık ameliyat yapılmaksızın anjiyografi yöntemiyle tıkalı ana atardamarının açılabileceği düşünüldü. İşlem sırasında farklı ve yeni bir teknik kullanılarak tıkalı damara alttan ve üstten iki farklı yolla ulaşılarak balonlama ve stentleme yöntemiyle tıkalı damar açıldı. Lokal anestezi altında yapılan operasyon 2 saat sürdü. İşlemden bir gün sonra hastamız sağlığına kavuşmuş olarak taburcu edildi."

Yazıcı, periferik arter hastalıklarının sık karşılaşılan, yaşam kalitesini ve süresini kısaltan önemli bir sağlık problemi olduğunu belirterek:

"Bacak atardamarların darlık ve tıkanıklıkları periferik arter hastalıklarının en büyük kısmını oluşturur. Bu hastalığın en önemli nedeni sigara kullanımı ve şeker hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde ayak ve bacakta kangrene yol açarak bu organların kesilmesine neden olabilirler. Günümüzde anjiyografi yöntemiyle kasık bölgesinden ayak parmak ucuna kadar alandaki tüm darlık ve tıkanıklıklar tedavi edilebilmektedir. Tedavi yöntemlerindeki hızlı gelişmeler sonucunda artık damar tıkanıklıklarının büyük kısmı ameliyat edilmeksizin anjiyografi yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Yılda 200'e yakın kol ve bacak damar tıkanıklıklarının anjiyografi yöntemiyle tedavisinin yapıldığı merkezimiz ülkemizde sayılı birkaç merkezden birisi olma özelliğini taşıyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler