Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulunun ilk genel kurulu yapılacak

Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulunun ilk genel kurulu yapılacak

ANKARA (AA) - Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması kapsamında kurulan Ti̇careti̇n Kolaylaştırılması Kurulunun 1. Genel...

ANKARA (AA) - Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması kapsamında kurulan Ti̇careti̇n Kolaylaştırılması Kurulunun 1. Genel Kurul Toplantısı 24 Mart'ta Ankara'da gerçekleştirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası ticarette, teknolojik gelişmeler ve devletlerin kamu yönetimi anlayışındaki değişim sonucu, işlem maliyetlerinin ve kırtasiyeciliğin azaltılmasının en önemli hedefler arasında yer aldığı belirtildi.

Bu kapsamda ortaya çıkan "ticaretin kolaylaştırılması" olgusunun, "uluslararası ticarette malların hareketi için gerekli bilgilerin toplanması, sunulması, iletilmesi ve işleme konulmasını kapsayan uluslararası ticaret prosedürlerinin basitleştirilmesi ve uyumlaştırılması" olarak tanımlandığı ifade edilen açıklamada, ticaretin kolaylaştırılması politikalarını uygulayan ve araçlarını kullanan ülkelerde, ihracat maliyetlerinin azaldığı ve birim zamanda yapılan ihracat miktarının arttığı kaydedildi.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın küresel bazda bu konuda sağlanan en önemli gelişme olduğu belirtilen açıklamada, anlaşmanın teknik anlamda gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve uyumlaştırılması ve uluslararası ticaretin önündeki bürokratik engellerin azaltılmasına yönelik düzenlemeler içerdiği bilgisine yer verildi.

Anlaşma çerçevesinde her ülkenin kendi "Ulusal Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi"ni kurmasının öngörüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, 3 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/27 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile ülkemizde de bir Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu tesis edilmiştir.

Bu yapının, Anlaşmadan doğan yükümlülüğümüzün yerine getirilmesi ve uluslararası ticaret alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcileri arasında iş birliğini sağlayarak bir ticaretin kolaylaştırılması stratejisi ve eylem planının oluşturulması amacına hizmet etmesi öngörülmektedir.

Bakanlığımız ve Ekonomi Bakanlığı eş başkanlığında faaliyet gösterecek ve sekretarya hizmetleri Bakanlığımızca yürütülecek yapının ilk genel kurul toplantısı 24 Mart'ta Ankara Sheraton Hotel'de gerçekleştirilecek ve kamu kurumları ve özel sektörü temsilen 18 üyenin tarafından toplantıya katılım sağlanacaktır. "

İlk oturumda, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının getirdiği yükümlülükler, dünya ve Türkiye uygulamalarına ve ülke ekonomisine sağlayacağı muhtemel faydalar hakkında bilgi verileceği duyurulan açıklamada, Kurul Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi'nin de oylamaya sunulacağı bildirildi.

Açıklamada, Ticaretin Kolaylaştırılması Stratejisi ve Eylem Planları hazırlanması ve ticaretin kolaylaştırılması alanında faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşlarla ilişkilerin yönteminin de ele alınacak konular arasında yer aldığı belirtildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler