Takibe alınmayan sanayi tüpüne dolum yok

Takibe alınmayan sanayi tüpüne dolum yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan düzenlemeyle 1 Aralık'tan itibaren karekodla takip edilmeyen sanayi tüplerine dolum yapılamayacak - GAZDER Yönetim Kurulu Başkanı Önder Koyuncu:- "Sektör bu düzenlemeye hazır değil. Piyasada en az 2 milyo

ANKARA (AA) - DENİZ ÇİÇEK - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan düzenlemeyle, 1 Aralık'tan itibaren karekodla takibe alınmayan sanayi tüplerinin dolum ve satışı yasaklanacak.

Bakanlık tarafından 2015'te yayımlanan Basınçlı Gaz Tüplerinin Dolum ve Periyodik Muayenelerinin Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğ ile sınai ve tıbbi tüplerin içindeki gazın izlenebilirliğinin sağlanması için takip sistemi oluşturulması öngörüldü. Tebliğle 1980 ve daha eski imal tarihli tüplere dolum yapılması da yasaklandı.

Bakanlıkça konuya ilişkin hazırlanan düzenlemeye göre, dolum tesisleri, bayi ve satıcılar, Bakanlık tarafından oluşturulan tüp takip sistemine entegre olacak. Dolumu yapılan her tüp ve tüp demeti için imalatçı adı ve unvanı, imalat tarihi, seri numarası, dolu ve boş ağırlığı, et kalınlığı, periyodik muayene tarihi, bayi ya da dolum tesisine giriş ve çıkış tarihleri, kullanıcıya teslim tarihi ve tüpe doldurulan gazın cinsi gibi bilgiler, 24 saatte sisteme girilecek. Tüpün kullanıcısı tüzel kişi ise MERSİS, gerçek kişi ise TC Kimlik Numarası takip sistemine bildirilecek.

Dolum tesisine gelen tüpler karekodlu etiket yapıştırılarak sisteme entegre edilecek. Karekod etiketi, eksi 40 ve artı 120 dereceye dayanıklı olacak, tutuşma durumunda 15 saniyeden fazla yanmayacak ve korozyona sebebiyet vermeyecek. Tüpün etiketi yırtılamayacak ve yapışkanı kalıcı olacak.

Dolum tesisiyle bayi-satıcı, 1 Aralık'tan itibaren karekod etiketi olmayan tüp veya tüp demetlerinin dolum ve satışını yapamayacak.

- "Sektör hazır değil"

Sınai ve Tıbbi Gazcılar Derneği (GAZDER) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün düzenlemeye hazır olmadığını savundu.

Koyuncu, "Sektörün üzerine aşırı yük yükleyen düzenlemeler çıkarıldı; hem eski tüplerin doldurulmaması kuralı konuldu hem de takip sistemi getirildi. 30 yaşın üzerindeki tüpler hurdaya çıkarılıyor. Oysa çelik tüpler, testi geçtiği sürece 100 senelik de olsa kullanılır. Yeri gelir 2 senelik tüp hurdaya ayrılır. Bu milli servettir. Boş yere hurdaya ayrılmamalı." dedi.

Düzenlemelerin yeniden değerlendirilmesini isteyen Koyuncu, sektörde irili ufaklı 700 firma bulunduğunu ve bunların takip sistemine uyum sağlamasının zor olacağını söyledi.

Koyuncu, sanayi gazlarında firmaların birbirinin tüpünü kullanması nedeniyle takibin zor olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Tüplerin mülkiyeti belli değil. Piyasada en az 2 milyon tüp var. Bakanlığın bu tüpleri takibi çok zor. Günde bin 500 tüp dolduran firma var. Yıl başına bunun yetişmesi mümkün değil. Karekod sistemi için de firma başına 40-50 bin liralık masraf yapılması lazım. Bunun programı var, karekod okuyucusu var, maliyetli bir iş."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :