Suriyeli sığınmacı Makedonya'da hayat kurdu

Suriyeli sığınmacı Makedonya'da hayat kurdu

Savaşın devam ettiği Suriye'den kaçarak Makedonya'ya gelen 16 yaşındaki Bakr Kalfa, ailesinden uzaktaki bu Balkan ülkesinde yeni bir hayata başlad- Ailesinin bir kısmı Suriye'de kalan, bir kısmı ise Almanya'ya ulaşmayı başaran Kalfa, bir gün yeniden ailes

ÜSKÜP (AA) - ADMİR FAZLAGİKY - Suriye'nin Hama şehrinden kaçarak Makedonya'ya gelen 16 yaşındaki Bakr Kalfa, ailesinden ve vatanından uzaktaki bu Balkan ülkesinde yeni bir hayat kurdu.

Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen etkinliğe katılan Kalfa, hayat hikayesini ve umuda yolculukta karşılaştığı zorlukları AA muhabirine anlattı.

Ülkesinde savaş başlamadan önce okula gittiğini, ailesi ile mutlu bir hayat sürdüğünü söyleyen Kalfa, her şeyin normal olduğu o dönemde ülkesini terk etmek için bir sebebi bulunmadığını vurguladı.

Savaşın başlamasının ardından Suriye'deki durumun çok değiştiğini aktaran Kalfa, yaşanan büyük değişimlerin hayatını zorlaştırdığını ve nihayetinde ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Kalfa, ağır savaş koşulları nedeniyle babasının, kendisinden ve kardeşinden Suriye'yi terk etmelerini ve Avrupa'ya gitmelerini istediğini anlatarak, "Babam bu kararı aldığında camideydik. Bombalar düşüyordu. Eve döndüğümüzde babam, ağabeyimin yaşadığı Almanya'ya gitmemize karar verdiğini söyledi." diye konuştu.

Suriye'den önce Türkiye'ye, daha sonra deniz yoluyla Yunanistan'a geçtiğini aktaran Kalfa, deniz yolculuğu sırasında hayatlarını kaybetme riski ile burun buruna geldiklerini söyledi.

Kalfa, "Sadece küçük bir tekne vardı. 50 kişi, o tekneye bindik. Dört bir yandan ağlama sesleri duyuluyordu. Çok tehlikeli bir yolculuk yaptık." diye konuştu.

Yunanistan'a vardıktan sonra Sırbistan'a kadar herhangi bir sorun yaşamadıklarını, insanların kendilerine yardım ettiğini anlatan Kalfa, Slovenya'ya girdikten sonra ise durumun değiştiğini kaydetti.

- Kardeşinden ayrıldı

Kalfa, "Slovenya'ya vardığımda beni önce Hırvatistan'a, ardından Sırbistan'a geri gönderdiler. Sırbistan'da polis kardeşimi tutukladı. Beni de bir gün gözaltında tuttuktan sonra Makedonya'ya dönmem şartıyla serbest bıraktılar. Kardeşimi Macaristan'a götürdüler. Kardeşim daha sonra oradan Almanya'ya geçmiş. Bana, ne olduğunu bilmediğim bir belgeye imza attırdılar. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri, sınırı geçmemi imkansız kılan bir belgeye imza attığımı söyledi." ifadelerini kullandı.

Polisin, yolculuk boyunca kendilerine çok iyi davrandığını ve neden geri gönderildiklerine hala anlam veremediğini dile getiren Kalfa, "Benden Suriye'ye dönmemi istiyorlar. Bunu yapamam. Orada durum çok kötü. Orada öldürülebilirim." dedi.

Kalfa, Makedonya'da iki ay boyunca Tabanovce kampında kaldığını anlatarak, burada reşit olmadığı için Makedonya'da kalmasının tek yolunun sığınma talebinde bulunmak olduğunu söyleyen bir avukat ile tanıştığını ifade etti.

- Yeni bir hayat, yeni bir iş

Vizbegovo ilçesindeki bir evde güvenli bir hayat sürmeye başladığını aktaran Kalfa, Makedonya'ya yaptığı sığınma talebinin kabul edildiğini ve bunun kendisi için mümkün en iyi gelişme olduğunu kaydetti.

Kalfa, sığınmacı kriziyle mücadelede aktif faaliyet gösteren bir insani yardım kuruluşunun yetkilileriyle tanıştıktan sonra bu kuruluşta çalışmaya başladığını belirterek, "İnsanlara yardım ediyorum çünkü bunun, benim için en iyisi olduğuna inanıyorum.'' dedi.

Üsküp'te acılarını ve karşılaştığı zorlukları paylaşabileceği dostlar edindiğini söyleyen Kalfa, bir gün yeniden ailesi ile bir araya gelme umudunu hiçbir zaman kaybetmeyeceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler