Suriyeli mühendisten hayat kurtaran hava yastığı

Suriyeli mühendisten hayat kurtaran hava yastığı

Suriyeli mühendis, enkaz kaldırma çalışmaları için ürettiği hava yastığıyla çalışmaları kolaylaştırmayı hedefliyor- Hava yastığını üreten Şemme:- "Suriye'de birçok bölge yoğun hava saldırılarına maruz kalıyor. Enkaz kaldırmak için büyük bir güç ve uzun za

İDLİB (AA) - BURAK KARACAOĞLU - Suriyeli mekanik mühendisi, saldırılar sonucu yıkılan binalarda enkaz kaldırma çalışmalarını kolaylaştırmak için hava yastığı üretti.

İç savaşın sürdüğü ülkede siviller, Beşşar Esed güçlerinin saldırılarında bomba etkisiyle ya da yıkılan binaların enkazı altında kalarak hayatlarını kaybediyor.

Tonlarca ağırlığa ulaşan moloz yığınları, sivil savunma ekiplerinin enkaz altında kalanları kurtarmasına engel oluyor.

Arama kurtarma çalışmalarındaki en büyük engellerden biri olan moloz yığınlarına çözüm Suriyeli mühendisten geldi.

Halep Üniversitesi mekanik mühendisliği bölümü mezunu Üsame Şemme, hava ve kara saldırılarında yıkılan binalarda enkaz kaldırma çalışmalarını kolaylaştırmak için düşük maliyetli hava yastığı üretti.

Enkaz altına konulan hava yastıkları uzaktan kumandayla şişirilerek moloz yığınlarını kaldırmayı oldukça kolaylaşıyor.

Sivil savunma ekiplerine dağıtılan hava yastıkları, uygulanan birçok testi başarıyla geçti.

Kullanımı son derece basit olan hava yastığı 10 tona kadar moloz kaldırabiliyor.

Hava yastığını üreten Şemme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'de birçok bölge yoğun hava saldırılarına maruz kalıyor. Enkaz kaldırmak için büyük bir güç ve uzun zaman gerekiyordu. Kısa sürede enkaz kaldırmak ve daha çok hayat kurtarmak için böyle bir şey ürettik." dedi.

- Maliyeti 190 TL

Şemme, maliyeti yaklaşık 50 dolar (190 TL) olan hava yastıklarının sivil savunma merkezlerine 100 adet dağıtıldığını söyledi.

Hava yastığını son derece sınırlı imkanlarla geliştirdiklerini ifade eden Şemme, "Düşük maliyetle büyük iş yapan hava yastığı yaptık. Bunu geliştirmek için yoğun şekilde çalışıyoruz. Dünyada kullanılan diğer örneklerin seviyesine çıkaracağız. Suriye'de büyük bir beyin göçü gerçekleşti. Burada kalanlar büyük işler yapacak." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler