"Sulukule Sanat Akademisi" açıldı

"Sulukule Sanat Akademisi" açıldı

Fatih Belediyesi'nin kültür projelerinden, "Sulukule Sanat Akademisi" düzenlenen törenle açıldı - Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Sokağımız ne kadar sağlıklı, sokağımız ne kadar çocuklara, bir anneye, bir yetişkin kıza ne kadar güven, ne kadar gelişim, ruhen

İSTANBUL (AA) - Fatih Belediyesi'nin kültür projelerinden, "Sulukule Sanat Akademisi", törenle kapılarını halka açtı.

Akademinin açılışını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Nedret Apaydın ve Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit Ahmet Ümit'in yanı sıra sanatçılar Ferda Anıl Yarkın, Hakan Aysev ve  Metin-Eda Özülkü gerçekleştirdi.

Açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çocuklara yalnızca test çözen, başarılı diplomalar alan çocuklar olarak bakılamayacağını belirterek, "Baktığımız zaman en büyük kötülüğü evlatlarımıza yaparız. Onun ruhen gelişmesi, onun fıtratında olabilecek farklı zenginliklerin gelişmesine ve hayata çıkmasına aracı olacak ortamları oluşturmak yöneticilere düşer" ifadelerini kullandı.

- "Sağlıklı bir çevre, sağlıklı bir gelecek"

Müezzinoğlu, yerel yönetimlerdeki talebin yarıdan fazlasının imar ve inşaat olduğuna dikkat çekerek, "Halbuki yerel yöneticiye en çok gelmesi gereken talep bizim sosyal yaşamımızdan, çevremize, yarınlarımıza, sağlıklı bir çevre, sağlıklı bir gelecek. Sokağımız ne kadar sağlıklı, sokağımız ne kadar çocuklara, bir anneye, bir yetişkin kıza ne kadar güven, ne kadar gelişim, ruhen ne kadar huzur veriyor anlamındaki talebin, toplumdan gelmesi lazım'' dedi.

İstanbul'un dünyanın merkezi olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 

''Dünyanın merkezi olan bir İstanbul'un insanları da dünyanın medeniyetin öncülüğünü yapan insanlar olabilecek bir dinamizme, bir bakış açısına, bir birikime, bir sosyal zenginliğe ruhen fiziken ve sosyal yönden güçlü yapıya kavuşturmamız lazım. Düne keşke demenin bir faydası yok. Dündeki sıkıntılarımızı bilecek, geleceğe hep beraber sahip çıkacağız. Biz birlikte güçlü bir milletiz, birlikte hayalleri ve hedefleri olan bir milletiz. Bugün dünyanın ihtiyaç duyduğu medeniyetin sahipleri bu millet olarak bizleriz. Bugün dünya huzur, barış, adalet, ruhen, fiziken ve sosyal yönden gelişmiş toplumları arıyor ve bunu başarabilecek bir milletin mensuplarıyız.''

 

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise "Sulukule Sanat Akademisi" projesinin 2005 yılında başladığını ve hedeflerinin Sulukule'de yaşayan insanların layık oldukları fiziki şartlara kavuşması olduğunu belirterek, "Bir hayalim vardı. O da şu anda içerisinde bulunduğumuz mekanın, bu akademinin böyle bir sanat merkezinin de aynı zamanda bulunmasıydı'' dedi.

Demir, sanatı toplumumuzda gençliğinden beri incelediğini kaydederek, şunları ifade etti:

"Bizim toplumuzda her aile mutlaka çocuklarından bir tanesinin enstrüman çalmasını ister. Gönlünden geçirir, uğraşır, hayatının belli bir döneminde onlara destek vermeye gayret eder ama sonuç yok. Enstrüman dediğimiz şey sanatın bir alanı. Bu sanatın bütün alanları son derece önemli. Medeniyet dediğimiz şey sadece müzik enstrümanı ya da kulak gelişimi değil, toplumun her kesimi tarafından algılanması, yaşanılması ve yaşatılması ile oluşur. Yoksa iddialı medeniyetleri bugünden yarına oluşturmak mümkün değil. Benim müziğe ve sanata yaklaşımım budur"

İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Nedret Apaydın da dünyanın bir çok ülkesine gittiğini ve İstanbul'la mukayese ettiğini belirterek, ''Şehircilik adına çok ilerdeyiz. İstanbul çok hızlı büyüyor ama insan kalitesi o hızda büyümüyor. İşte biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak işin kültür boyutunda bir numaralı gündemimiz insan kalitesi. İşte bu manada konu sanatsa, bizim projemize, önceliğimize çok uygun bir mekandayız" ifadelerini kullandı.

- ''Müzik aleti çalmak, sadece müzik aleti çalmak değildir''

Sanatın, sadece müzik aleti çalmak olarak algılanmaması gerektiğine de dikkat çeken Apaydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Müzik aleti çalmak, sadece müzik aleti çalmak değildir, kendine ait bir kültürü vardır. Müzikle uğraşan, sanatla uğraşan herkes küçükten büyüğe mutlaka herkes onun kültürü ile yeni bir kimliği ile donanır. Büyük medeniyet tasavvurunda kültür ve sanatın fevkalade öncelikli olduğunu belediyelerimiz üstünden bu tür hareketlerle gösterilmesinden dolayı fevkalade mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum."

Toplum ve millet adına huzur ve mutluluk için sanatın önemli olduğuna vurgu yapan Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit ise, "Spor, müzik, beden eğitimi ve benzeri dersler ve işler insanların aynı zamanda karakterlerinin gelişmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Böyle günün ortasında hiç hesapta yokken güzel bir konser dinlemek suretiyle mutlu olduk. Bu güzellikleri yaşatan sanatçılara ve sanat severlere teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlikte ayrıca Ferda Anıl Yarkın, Hakan Aysev ve  Metin ve Eda Özülkü gibi ünlü sanatçılar tarafından mini bir konser verildi.

Akademinin sınıflarını gezen konuklar ile Bakan Müezzinoğlu ve Mustafa Demir bir müzik dersine konuk olarak, koro ile birlikte Türk Musikisi'nden bir parça seslendirdiler. Ayrıca konuklara çeşitli dans gösterileri de sunuldu.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı