‘Sufi Yolu’ güzergahları belli oldu

‘Sufi Yolu’ güzergahları belli oldu

Türkiye ve Dünya’ya Mevlana kültürünü anlatmak ve anlamak amacıyla başlatılan Sufi Yolu Projesi, Elmalı’dan Finike’ye, Korkuteli’den Kumluca’ya kadar uzanan bir you kapsıyor.

Türkiye ve Dünya’ya Mevlana kültürünü anlatmak ve anlamak amacıyla başlatılan Sufi Yolu Projesi, Elmalı’dan Finike’ye, Korkuteli’den Kumluca’ya kadar uzanan bir you kapsıyor. Sufi Yolu Projesi ile bu yol üzerinde bulunan değerler canlandırılmak ve kadim tarihten günümüze gelen eserler yaşatılmak ve yarınlara aktarılması amaçlanıyor.

Merkezi Hollanda’da bulunan Iris Bezuijen Başkanlığındaki Sufi Trail Vakfı 17 Aralık 2018’de yapılacak olan Şeb-i Arus’da düzenlenecek Sufi Yolu projesinin güzergahlarının belli olduğunu söyledi.  Bu yıl kapsamlı olarak yapılacak olan ‘Sufi Yolu Projesi’ 3 ana güzergahtan oluşuyor. Başkan Iris Bezuijen, Sufiliğe gönül veren herkesi 17 Aralık’ta yapılacak olan etkinliğe davet etti.

sufi-yolu--(5).jpg

3 ANA GÜZERGAH

Sufi Yolu Projesi’nde 3 ana güzergah olduğunu belirten Başkan Iris Bezuijen,, “Sufi Yolu Türkiye Kültür Rotaları içinde önemli bir yer almaya başlıyor. Yurtdışında Sufiliğe olan ilgi kendini Sufi Yolunu yürüyerek veya bisikletle katetmeyi düşünenlerin sayısını artırarak gösteriyor. Konya'yı merkez olarak ele alan geniş kapsamlı yürüyüş ve bisiklet rotaları olarak geliştirilen Sufi Yolu, Rumi Yolu ve Surre yolu ile Doğu-Batı ve Kuzey-Güney bağlantısı yapılmış olacak. İstanbul'dan Konya'ya 801 kilometrelik trekking parkuru düzenlenecek” dedi.

‘SUFİ YOLU’ GÜZERGAHI

Güzergahların en önemlilerinden olan Sufi Yolu, İstanbul - Konya bağlantısını sağlıyor. Güzergah İstanbul, Yalova, Termal, Orhangazi, İznik, Osmaneli, Bayırköy, Vezirhan, Bilecik, Küre, Söğüt, Tepebaşı, Eskişehir, Odunpazarı, Seyitgazi, Han, Gömü, Emirdağ, Bolvadin, Çay, Yeşilçiftlik, Sultandağı, Dereçine, Akşehir, Doğanhisar, Derbent, Sille, Selçuklu belediyesi, Meram belediyesi ve Konya Merkez olarak hazırlandı.

sufi-yolu--(3).jpg

‘SURRE YOLU’ GÜZERGAHI

Surre Yolu; İstanbul - Konya - Mekke bağlantısını sağlıyor. Ana hatlarıyla Konya'ya kadar Sufi Yolunu takip eden Surre Yolu, Konya’dan sonra Surre alaylarının Mekke’ye giden yolunu takip ederek Türkiye içinde sırasıyla İsmil, Karapınar, Ereğli, Ulukışla, Çiftehan, Adana, Payas, Antakya ve buradan da Suriye olarak belirlendi.

sufi-yolu--(4).jpg

MEVLANA’NIN KONYA’YA GELİŞ GÜZERGAHI ‘RUMİ YOLU’

Rumi Yolu; Afganistan ile Konya arası bağlantıyı sağlıyor. Mevlana'nın Türkiye’ye geliş rotası esas alan bu yol Halep'ten Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra sırasıyla Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Tunceli, Erzincan, Sivas, Sarkışla, Sultanhanı, Bünyan, Kayseri, Niğde, Bor, ve Karaman üzerinden Konya’ya ulaşıyor.  Rumi Yolu ortalama 2 bin kilometre ile Türkiye’nin en uzun rotaları arasına girecek. Rumi Yolu rotasının tahmini güzergahını haritalarımızda belirlendi.

 

 

sufi-yolu--(2).jpg

SULTANLAR YOLU GÜZERGAHI

Sultanlar Yolu; Sufi Yolu ve Surre Yolu'nu takip ederek Viyana’dan İstanbul’a ve oradan da Mekke’ye kadar yürüyerek veya bisikletle ulaşma imkanı doğuyor. Bu proje tamamlandığında tahmini olarak 10 bin kilometrenin üstünde bir rota oluşacak. Heyecan verici olan bu rota Türkiye’nin merkezde olduğu Dünya çapında en uzun rotalardan biri olacak.

MESNEVİ ESERİ İNGİLİZCE’YE ÇEVRİLDİ

Gelecek dönemlerde Sufi Yolu ve bağlantılı kültür yolları ile ayrıntılı bilgiler gelmeye devam edeceğini söyleyen Başkan Iris Bezuijen, Hz Mevlana’nın eserleri üzerindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Iris Bezuijen; “Mevlana'nın Mesnevi isimli eseri Belçikalı Sufi dostumuz Wazir Dayers tarafından yedi yıllık bir çalışma sonrası İngilizceye tercüme edildi. Sufi Yolu Rehber kitapları Amazon Fransa ve Amazon İspanya web sitelerinde satışa sunuldu” şeklinde konuştu. Servet R. Çolak-Memleket