Şubat ayı enflasyon rakamlarının yankıları

Şubat ayı enflasyon rakamlarının yankıları

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan:- "Türk lirasında yaşanan değer kaybının ihracatı olumlu etkilemesiyle dış ticaret açığındaki genişlemenin sınırlanması beklenmektedir. AB ülkelerinde iktisadi faaliyetteki olumlu seyrin sürmesi, ihracattaki artışın sü

BURSA (AA) - Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Türk lirasında yaşanan değer kaybının, ihracatı olumlu etkilemesiyle dış ticaret açığındaki genişlemenin sınırlanacağını bildirdi.

Baylan, yazılı açıklamasında, tüketici fiyatlarının şubat ayında yüzde 0,81 arttığını ve yıllık enflasyon oranının yüzde 10,13'e yükseldiğini anımsattı.

Merkez Bankasının ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmediğine işaret eden Baylan, "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkların 2017 yılının ilk çeyreğinde enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceği bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Baylan, Merkez Bankasının enflasyon görünümündeki bozulma ve döviz piyasasındaki dalgalanmalara politika faiz oranıyla tepki vermek yerine likidite araçlarını kullanmayı ve ek parasal sıkılaştırma yapmayı tercih ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu haliyle, TCMB'nin kurdaki olası hareketleri, bankacılık sisteminin fonlama maliyetlerini artırmaya yönelik olarak Türk lirasını pahalı hale getiren likidite politikası aracılığıyla sınırlamaya çalışacağı anlaşılmaktadır. Şubat ayı içinde Türk lirasını desteklemek için alınan bir diğer karar ise ihracatçı ve turizmci için kullandırılan reeskont kredilerinde mayıs sonuna kadar sabit kurla (2 Ocak itibariyle 3,53) ödeme imkanının sağlanmasıdır. TCMB'nin tahminlerine göre, söz konusu imkan ile döviz talebinde 5,7 milyar dolarlık bir azalma oluşacaktır. Öte yandan uygulama, resmi döviz rezervlerinde aynı tutarda bir katkının olmayacağını göstermektedir. Dış ticaret açısından da mevcut veriler, petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin düşük baz etkisiyle birlikte ithalatı yukarı yönlü etkileyeceğini ortaya koymaktadır. Türk lirasında yaşanan değer kaybının ihracatı olumlu etkilemesiyle dış ticaret açığındaki genişlemenin sınırlanması beklenmektedir. AB ülkelerinde iktisadi faaliyetteki olumlu seyrin sürmesi, ihracattaki artışın sürekliliği hususunda belirleyici olacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler