Son turfanda kiraz üreticinin yüzü güldürdü

Son turfanda kiraz üreticinin yüzü güldürdü

Konya'nın Hadim ilçesinde rakımı yüksek yayla kesimlerinde üretilen, kendine has aroması ve sertliği ilen bilinen Napolyon cinsi kiraz, 11 liraya kadar alıcı buluyor

 Türkiye'de en geç kiraz hasadının yapıldığı Konya'nın Hadim ilçesinde üretilen Napolyon cinsi kiraz 11 liradan alıcı buluyor. Büyük bir bölümü yurt dışına ihraç edilen kiraz yurt içinde de İstanbul, Ankara ve Antalya'da büyük ilgi görüyor.

Hadim Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği İkinci Başkanı Abdurrahman Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hadim ilçesinde haziran ayında başlanan Napolyon cinsi kiraz alım fiyatının 4 liradan başlayarak 11 liraya kadar çıktığını, bunun da üreticiyi sevindirdiğini söyledi.

Son yıllarda Konya'daki kiraz üretiminde büyük bir gelişme yaşandığını ifade eden Ayan, son 10 yılda 20 bin tondan 50 bin ton rakamına ulaşıldığını, 2013 yılında Türkiye kiraz üretiminde şehrin birinci sıraya yükseldiğini belirtti.

Konya'da kiraz hasadının haziran ayında başladığını ve ağustos ayının ikinci haftasına kadar devam ettiğine dile getiren Ayan, kesintisiz 75-80 gün kiraz ihracatı yapılan nadir bölgelerinden birine sahip olduklarını vurguladı.

- Kilosu 11 liraya kadar çıktı

Ayan, Hadim'in en fazla kiraz üretimi yapılan ilçelerden olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"İlçe ekonomisinde kiraz üretiminin önemli bir yeri vardır. Hadim, son turfanda kiraz üretiminin başkenti konumundadır. İlçe kiraz üretiminin büyük bir kısmı rakımı yüksek yayla kesimlerinde yapılmaktadır. Bölgede üretilen kirazın kendine has aroması ve sertliği ile ün yapmıştır. İlçede üretilen kirazın büyük bir bölümü yurt dışına ihracat edilmekte, iç piyasa olarak başta İstanbul olmak üzere Ankara ve Antalya illerine gönderilmektedir.  Bu yıl 16 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Geçen yıla göre rekolte düşmesine rağmen kalite iyi olduğu için yüksek gelir bekliyoruz. Kilosu 4 liradan başlayan alımlar 11 liraya kadar yükselmiştir."

Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu da Türkiye'de son turfanda yetişen Hadim kirazında bu yıl fiyatların tavan yapması ile üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi.

Kirazın kilogram fiyatının 11 liraya kadar çıktığını belirten Hadimioğlu, "İlçede kiraz rekoltesi geçtiğimiz yıla göre bu yıl düşük. Ancak, Napolyon cinsi olan Hadim kirazının son turfanda yetişmesi ve kalitenin yüksek olması nedeniyle toplamda geçen yılın fiyatlarını yakaladı. Kirazımız Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerine de ihraç edilmektedir. Bu yıl 20 iş yeri, bir soğuk hava deposu ve sosyal tesisleri olan Kiraz Alım Merkezi'ni hizmete sunduk. Hal sistemi, üretici ve kiraz alıcısı için çok olumlu sonuçlar doğurdu" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı