Sınırların güvenliğinde "kadın" imzası

Sınırların güvenliğinde "kadın" imzası

Sınır kapılarında her türlü kaçakçılığın önlenmesi amacıyla 902 kadın personel çalışırken, "süper burun" olarak bilinen dedektör köpeklerin eğitiminde de bir kadın eğitmen görev alıyor- Köpek Eğitmeni Emine Ünvermiş:- "Gümrüklerde görev yapan dedektör köp

ANKARA (AA) - AYŞENUR SAĞLAM/ HÜSEYİN KARATEPE - Sınır kapılarında, başta uyuşturucu ve patlayıcı olmak üzere, zararlı maddelerin tespiti ve her türlü kaçakçılığın önlenmesi amacıyla 807'si gümrük muhafaza memuru olmak üzere, 902 kadın çalışırken, "süper burun" olarak bilinen dedektör köpeklerin eğitiminde de bir kadın eğitmen görev alıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrükler Muhafaza Köpek Eğitim Merkezinde "köpek eğitmeni" olarak görev yapan Emine Ünvermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 17 yıldır gümrük muhafaza memurluğu yaptığını, 6 yıldır da köpek eğitmenliği üzerine çalıştığını söyledi.

Mesleğinde "anne" olmanın avantajlarını yaşadığını belirten Ünvermiş, çocuk eğitimiyle köpek eğitiminin benzer disiplinlere sahip olduğuna işaret ederek, "Hayvanları çok sevdiğim için bu mesleği seçtim. Güçlü köpeklerle çalışmak yorucu olsa da çok eğlenceli ve keyifli. Gümrüklerde görev yapan dedektör köpeklerin eğitiminde görevli tek kadınım, bu alanda idareci kadın sayımız ise 6." dedi.

Ailesinin desteğini her zaman yanında hissettiğini belirten Ünvermiş, çocuklarının bu keyiften mahrum kalmaması için evde de bir köpek barındırdıklarını dile getirdi.

Ünvermiş, köpek eğitmenliğinin kadınlar için çok güzel bir meslek olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Tüm kadınlara tavsiye ederim. Köpeklere bir şeyler öğretebilmenin mutluluğu ve huzuruyla eve gitmenin yaşattığı hazza paha biçilemez. Sürekli oyun var bu işin içinde, sadece bir meslek olarak görmüyorum. Elimize doğuyorlar. Annesi bakmadığında gerekirse biz ilgileniyoruz. Onların yetişmesini gün be gün izliyoruz. Büyüdüklerinde ise eğitime veriyoruz. Belki o an hüzünleniyorsunuz, ama yaptığı ilk yakalamada, başımı yastığa koyduğumda gerçekten huzurla uyuyabiliyorum. Onların yakaladığı en ufak bir madde, binlerce gencimizin bu maddelerden uzaklaşması, engel oldukları her patlayıcı da çocuklarımızın ve ailelerimizin korunması anlamına geliyor."

Dedektör köpeklerin ciddi başarılara imza attığını vurgulayan Ünvermiş, henüz onların yaptıklarını başaran bir makinenin icat edilmediğine dikkati çekti.

Ünvermiş, köpek ve idarecinin birlikte hareket etmesinin önemine işaret ederek, "Sadece köpeğin değil, idarecinin de bu başarıya ortak olması gerekiyor. Köpeğin arayabileceği alan kısıtlı olduğu için idareci akıllı davranıp risk analizi yaparak, köpeğin daha hızlı, daha etkin olmasını sağlıyor." diye konuştu.

- Zorlu eğitimlerden geçiyorlar

Görev yerlerine gönderilmeden önce aylar süren yoğun eğitim programlarına alınan köpekler, gümrük muhafaza memurlarının en büyük yardımcısı konumunda bulunuyor.

Kaçakçıların korkulu rüyası haline gelen ve sınır kapıları başta olmak üzere havalimanları ve limanlarda görev yapan özel eğitimli bu köpeklerden Bakanlık bünyesinde 104 adet bulunuyor. Söz konusu sayının gelecek dönemde artırılması hedefleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler