Selçuk’ta Türkmen Şehitleri anıldı

Selçuk’ta Türkmen Şehitleri anıldı

Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği, 16 Ocak 1980’de Baas rejimi tarafından idam edilen Türkmen liderler anısına, Selçuk Üniversitesi’nde “Türkmen Davası ve Gençler Paneli” düzenledi.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu, Irak Türkleri Derneği Konya Şube Başkanı Adil Beyatlı, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Sonrasında, İstiklal Marşı ve Türkmen Milli Marşı okunmasının ardından, saygı duruşunda bulunularak şehitler için dua edildi. Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği Konya Temsilcisi Firas Ağaoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, Selçuk Üniversitesi’nde eğitim gören Iraklı Türkmen öğrenciler olarak kültürel ve sosyal çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bugün de yıl dönümü olarak idrak ettiğimiz 16 Ocak Türkmen Şehit Günümüzü anacağız. Günün anlam ve önemiyle ilgili birbirinden değerli hocalarımızı ve büyüklerimizi dinleyeceğiz. Bu vesileyle de kendi adıma ve Selçuk Üniversitesi’nde eğitim gören tüm Türkmen öğrenci arkadaşlarım adına panelist hocalarımıza teşekkür ederim. Davetimize icabet eden misafirlerimize şükranlarımı sunarım” diye konuştu.

“ORTA DOĞU; BİR DAMLA PETROLÜN, 100 DAMLA KANA DEĞİŞİLDİĞİ COĞRAFYA”

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Türkmen davasının sadece Türkmeneli’nde yaşayanların davası olmadığını, her Türk’ün davası olduğunu belirterek, “Türkmen davası aynı zamanda ümmet bilincine sahip her Müslüman’ın da davasıdır. Tabi yeni dünya düzeni dedikleri bir paylaşım sofrası var. Bilhassa Irak, Suriye, Orta Doğu coğrafyası maalesef bir damla petrolün, 100 damla kana değişildiği bir coğrafya. ‘Batı uygarlığı’ dediğimiz vahşi, kapitalist, emperyalist yapının, kendine ‘medeniyet, uygarlık’ diyen yapının hezeyanlarının, fantezilerinin sonucu her gün Müslümanlar ölüyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKLÜK AİDİYETİYLE ÜMMET BİLİNCİYLE KENETLENMELİYİZ”

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Şahin Akıncı’nın yaptığı panele geçildi. Prof. Dr. Hilmi Özden, “Irak Türkleri davasının Türkiye ve dünya gündemine nasıl taşırız” başlıklı sunumunda, geçmişte yaşanan acıların tekrar yaşanmaması temennisinde bulundu. Tarihte Kerkük, Musul bölgelerinde ilk Türk iskanlarının gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Özden, geçmişte bahsi geçen coğrafyaların farklı devletlerin kuruluşuna da ev sahipliği yaptığını aktardı. Tarihte, Haçlı Seferleri’nden 7’sinin Türkler tarafından

durdurulduğunu anlatan Prof. Dr. Özden, Türklük aidiyetiyle ümmet bilinciyle kenetlenmenin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Özden, Kerkük davasında öncelikli vazifenin; “kalem tutmak” olduğunu belirterek, bu düşüncenin okuma, yazma ve anlatımlarla mümkün olacağını kaydetti.

“MİLLETLERİN EN ÖNEMLİ VARLIĞI: TOPRAK”

Prof. Dr. Mahir Nakip, “Türkmen siyasi tarihinden günün meselelerine bakış” isimli sunumunda, milletlerin en önemli varlığının “toprak olgusu” olduğunu dile getirdi. Irak’ta, ABD tarafından Türkmenlerin bölge oluşturmasına izin verilmediğini belirten Prof. Dr. Mahir Nakip, bu durumun siyasi kulis, baskı ve siyasi ilişkilerle aşılabileceğini anlattı. Prof. Dr. Nakip, bu anlamda Türk soydaşlarının en önemli güvencesinin yine kendileri olduğunu söyledi. Mardin Gökkaya, “Kerkük’ün Türkmen siyaseti içindeki yeri ve son Kerkük olayları” konu başlığındaki sunumunda, Türkiye’nin güçlü olmasının Kerkük açısından da bir güç olacağını, bu anlamda Türkiye’nin bekasının önemine dikkati çekti. Gökkaya, kendileri açısından lobi faaliyetlerinin etkin olmasının önemli olduğunu belirterek, Kerkük davasını, Türkiye ile birlikte kararlı şekilde sürdüreceklerine inandığını sözlerine ekledi. Panelin son bölümünde, panelistlere ve katkı sağlayanlara plaket takdim edildi. Ayrıca Şehit Necdet Koçak Masa Tenisi Turnuvası’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

selcuk’ta-turkmen-sehitleri-anildi-(15).jpg

selcuk’ta-turkmen-sehitleri-anildi-(16).jpg

selcuk’ta-turkmen-sehitleri-anildi-(17).jpg

selcuk’ta-turkmen-sehitleri-anildi-(13).jpg

selcuk’ta-turkmen-sehitleri-anildi-(14).jpgselcuk’ta-turkmen-sehitleri-anildi-(12).jpg